Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο Παναγιώτης Αθανασίου στη Βουλή: Τρίτος εισαγγελέας κατά Παπαγγελόπουλου;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Παναγιώτης Αθανασίου στη Βουλή: Τρίτος εισαγγελέας κατά Παπαγγελόπουλου;

Γιάννης Αγγελής, Ελένη Ράικου και τώρα Παναγιώτης Αθανασίου; Τρεις εισαγγελείς, εφόσον επιβεβαιωθεί η Ελένη Ράικου πως και ο Παναγιώτης Αθανασίου είχε υποστεί εξωθεσμικές παρεμβάσεις από τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, είναι ένα μεγάλος αριθμός μαρτύρων που συγκροτούν ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό μέτωπο κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης οι καταγγελίες σε βάρος του οποίου διερευνώνται από την Προανακριτική Επιτροπή.

Ο επί 4 χρόνια οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου καταθέτει σήμερα στην Επιτροπή. Δεν προέβη ποτέ σε δημόσια καταγγελία ούτε προκάλεσε εμφανώς την κατάθεση του στη Βουλή, γιαυτό παραμένει άγνωστο τι θα καταθέσει. Όμως η ονομαστική αναφορά της Ελένης Ράικου στο πρόσωπο του , όταν είπε πως και άλλοι συνάδελφοί της είχαν δεχτεί παρεμβάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, οδήγησε αναπόφευκτα στην κλήση του στην Επιτροπή.

Η αναφορά δεν μπορεί να είναι τυχαία και προφανώς δίνει ένα πρώτο δείγμα γραφής για όσα θα ακολουθήσουν. Άλλωστε οι πληροφορίες πως ενδεχομένως θα κληθεί και ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είχαν διαρρεύσει προ καιρού αλλά αρχικά δεν επιβεβαιώθηκαν . Η αναφορά όμως του ονόματός της εκ μέρους της κας Ράικου στην Επιτροπή, οδήγησε στην κλήτευση του τρίτου εισαγγελικού λειτουργού. Μένει να δούμε βέβαια τι θα καταθέσει ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας ο οποίος παρέμεινε στη νευραλγική θέση μέχρι το 2017 , συνεπώς συνέπεσε με τον κ. Παπαγγελόπουλο για δυο χρόνια.

Εκβιάστηκε

Πάντως ο κ. Παπαγγελόπουλος ήδη από χθες έδωσε ένα δείγμα γραφής αφού με ανακοίνωσή του αφού ζήτησε την εξαίρεση του Θάνου Πλεύρη (ήταν συνήγορος του Αντ. Σαμαρά στη δίκη κατά του Κώστα Βαξεβάνη πρόσφατα) έριξε την πρώτη- τροχειοδεικτική- βολή: «…αμέσως μετά την κατάθεση του εισαγγελέα κ. Αθανασίου, κατάθεση η οποία εκβιάσθηκε από την πλημμυροπαθή κα Ράικου και τους προστάτες της, θα ενημερώσω επισήμως τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον ελληνικό λαό για όλες τις συνειδητές και απροκάλυπτες παραβιάσεις του Συντάγματος, για όλα τα επικίνδυνα για τη Δημοκρατία κοινοβουλευτικά και νομικά πραξικοπήματα και για όλες τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος μου».

Ρήγμα;

Ο κ. Αθανασίου έχει χειριστεί εκατοντάδες σοβαρές υποθέσεις και μάλιστα συνέπεσε να υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μαζί με τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αργότερα έγινε και προϊστάμενος της μεγαλύτερης εισαγγελίας της χώρας, αλλά και την κ. Ράικου. Μάλιστα ο κ. Παπαγγελόπουλος του είχε αναθέσει μερικές από τις σοβαρότερες έρευνες που είχε χειριστεί καθώς ήταν αυτός που τον είχε τοποθετήσει στο Προανακριτικό τμήμα της εισαγγελίας.

Η επιλογή

Το γεγονός βέβαια ότι επιλέχθηκε ως οικονομικός εισαγγελέας (με αναπληρωτή τον Γαληνό Μπρή αντικαθιστώντας το 2013 τους Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη) σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, τον έφερε αντιμέτωπο με τεράστιες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος , στα οποία ενεπλάκησαν δικαίως ή αδίκως κορυφαία επιχειρηματικά ονόματα της χώρας. Οι φήμες που συνόδευσαν την αντικατάστασή του το 2017 παραμένουν φήμες, αφού ποτέ ο ίδιος δεν αναφέρθηκε δημόσια σε τυχόν παρεμβάσεις στο έργο του ή άλλες παραθεσμικές ενέργειες. Τότε υπήρξαν διαρροές περί κακού κλίματος με τα υψηλότερα κλιμάκια για συγκεκριμένη έρευνα που αφορούσε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα. Ουδέποτε όμως επιβεβαιώθηκαν, μέχρι τη στιγμή που η κα Ράικου τον έβαλε στο κάδρο των μαρτύρων της Επιτροπής. Είναι δε προφανές πως η ύπαρξη τρίτου εισαγγελέα να καταγγέλλει παραθεσμικές μεθόδους ουσιαστικά δημιουργεί ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό κλίμα για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο και πιθανότατα θα οδηγήσει σε άσκηση διώξεων σε βάρος του.

Υποθέσεις

Ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και μπήκε στο Δικαστικό Σώμα στις 11-1-1985, ενώ προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών στις 4-8-2008. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει χειριστεί στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας πολλές «καυτές» υποθέσεις, όπως τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την υπόθεση των οικονομικών πεπραγμένων επί θητείας Χρήστου Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Ήταν επίσης εισαγγελέας έδρας στη δίκη για την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων – «φιλέτων» στην Αιξωνή Γλυφάδας.

Ο Παναγιώτης Αθανασίου παρέμεινε επί τέσσερα χρόνια επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων (2013- 2017), φέροντας εις πέρας δύσκολες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», καθώς ασχολήθηκε –μαζί με τον αναπληρωτή Γαληνό Μπρη– με όλες τις λίστες φοροδιαφυγής. Δέσμευσε δε τους λογαριασμούς πολλών πρωτοκλασάτων προσώπων της οικονομικής ελίτ ενώ διενήργησε έρευνες σε βάρος τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ