Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Αποζημίωση 423.740 ευρώ για μοιραία (μη αναστρέψιμα) ιατρικά λάθη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση 423.740 ευρώ για μοιραία (μη αναστρέψιμα) ιατρικά λάθη

Δυστυχώς δεν πρόλαβε βρέφος  να συμπληρώσει  18 μήνες ζωής και από ιατρικό λάθος μέσα σε κρατικό νοσοκομείο, έμεινε εφ’ όρου ζωής «φυτό».

Σήμερα διανύει  την εφηβεία  της  καθώς είναι 15 ετών, ενώ σε όλη την υπόλοιπη ζωή της  θα κουβαλάει την σπαστική τετραπληγία, η οποία ήταν το αποτέλεσμα της ιατρικής αμέλειας,  καθώς η βλάβη που έχουν υποστεί τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι μη αναστρέψιμη.

Κοριτσάκι από 18 μηνών έως σήμερα που είναι στην εφηβεία παραμένει μόνιμα καθηλωμένη σε καροτσάκι

Πρόκειται για ένα ανάπηρο παιδί, το οποίο δεν μπορεί να σταθεί όρθιο στα πόδια του, να βαδίσει, να καθίσει ή να σηκωθεί από το κάθισμα,  να χρησιμοποιήσει τα χέρια του τα οποία είναι «νεκρά» για να φάει, χωρίς να  μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του, κάτι που όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας της μπορούν και τα να κάνουν. Χρειάζεται   σε  24ωρη βάση τη συνεχή φροντίδα των γονέων της, αφού δεν μπορεί να καλύψει μόνη της τις στοιχειώδεις ανάγκες της.

Τα διοικητικά Δικαστήρια επιδίκασαν στους γονείς του το ποσό των 300.000 ευρώ που μαζί με  τους νόμιμους τόκους ανήλθε περίπου στα 423.740 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν, λόγω των  ιατρικών λαθών.

Το νοσοκομείο αμφισβήτησε τις ευθύνες των γιατρών

Αντίθετα, το νοσοκομείο αμφισβήτησε τόσο τις ευθύνες των γιατρών του, όσο και το ύψος της αποζημίωσης, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας 15 χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, απέρριψε την αναίρεση του νοσοκομείου και επικύρωσε την καταβολή της αποζημίωσης στους  γονείς.

Ειδικότερα, ένα απόγευμα, λίγες μέρες πριν την εκπνοή του Μαρτίου του 2003, οι άτυχοι  γονείς πήγαν την  μικρή κορούλα τους στο νοσοκομείο επειδή είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο (θλαστικό τραύμα στη δεξιά παρειά-μάγουλο). Οι εφημερεύοντες γιατροί, ένας επιμελητής της ωτορινολαρυγγολογίας κλινικής και ένας επιμελητής αναισθησιολογίας του νοσοκομείου, αποφάσισαν τη χειρουργική αποκατάσταση του τραύματος με γενική αναισθησία.

Υπεύθυνη δήλωση για τη νάρκωση

Οι γιατροί προκειμένου να λάβουν του ιστορικό του παιδιού και την κατάσταση της υγείας του και ειδικά με το χρόνο του τελευταίου γεύματος του, υπέβαλαν ερωτήσεις στους γονείς. Στις ερωτήσεις απαντούσε ο πατέρας καθώς η μητέρα δεν μιλούσε Ελληνικά. Ο πατέρας είπε ότι η μικρή είναι υγιέστατη είχε φάει στις 12,30 μ.μ. και στις 3 μ.μ. είχε πιει λίγο γάλα και τον έβαλαν οι γιατροί να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δέχεται  να πάρει η μικρή γενική νάρκωση.

Το βρέφος εισήχθη στο χειρουργείο. Όμως, κατά τη διασωλήνωση έκανε αναγωγή τροφής και προκλήθηκαν «ρουκετοειδείς εμετοί με υγρές και στερεές τροφές»,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, κάτι που επέφερε εισρόφηση, παύση της αναπνοής και βραδυκαρδία. Μετά από αναρροφήσεις και καρδιακές μαλάξεις, η καρδιακή λειτουργία επανήλθε πλήρως και αφού προηγήθηκε τραχειοσωλήνωση.

Μετά από αυτό κρίθηκε από τους γιατρούς ότι   έπρεπε να διακομισθεί διασωληνομένο με ασθενοφόρο υπό καταστολή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου παρέμεινε ένα μήνα περίπου, ήταν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και σε καταστολή, ενώ η σίτιση γινόταν εντερικά μέσω καθετήρα. Δεν είχε επαφή με τα περιβάλλον και εμφάνισε έντονα στοιχεία δυστονικής τετραπληγίας. Όταν εξήλθε από  την  μονάδα εντατικής θεραπείας αφού αποδιασωληνώθηκε (η πρώτη  απόπειρα   αποδιασωλήνωσης ήταν ανεπιτυχής λόγω οιδήματος της γλώσσας και απόφραξης του αεραγωγού) διακομίσθηκε στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου.

Η γνωμάτευση

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα και σχετική γνωμάτευση του νοσοκομείου  η εισρόφηση και η υποξική εγκεφαλοπάθεια (σπαστική τετραπληγία) είχε ως αποτέλεσμα το βρέφος να υποστεί τελικά μόνιμη μη αναστρέψιμη  σπαστική τετραπληγία. Δηλαδή, να καταστεί εφόρου ζωής «φυτό».

Οι γονείς υποστήριξαν ενώπιον της   Δικαιοσύνης, ότι οι δύο γιατροί δεν επέδειξαν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή και επιχείρησαν επέμβαση με ολική αναισθησία κατά παράβαση των ιατρικών κανόνων, χωρίς την παρουσία χειρούργου, ενώ χορήγησαν μεγαλύτερη ποσότητα νάρκωσης από ότι έπρεπε, δεν προηγήθηκαν  ειδικές εξετάσεις (ακτινολογικές, αιματολογικές και γαστρεντερολογικές), δεν πραγματοποίησαν καρδιογράφημα και δεν κάλεσαν το εφημερεύοντα παιδίατρο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ