Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μαρία Συριανού: Τα 6 κομβικά σημεία της απόφασης του ΣτΕ για συντάξεις, εισφορές και αναδρομικά  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Συριανού: Τα 6 κομβικά σημεία της απόφασης του ΣτΕ για συντάξεις, εισφορές και αναδρομικά  

Τα έξι βασικά σημεία που ξεκαθαρίζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για κύριες, επικουρικές συντάξεις, αναδρομικά και εισφορές καταγράφει για το dikastiko.gr η Δικηγόρος , Μ.Δ.Ε. Εργατικού Δικαίου, Μαρία Ν. Συριανού.

Όπως αναφέρει:

«Από την πρώτη ανάγνωση των περιλήψεων των υπ. αριθμ. 1880, 1882,1888,1889 και 1890/2019 νέων αποφάσεων του ΣΤΕ, αναφορικά με τους λόγους ακύρωσης επισημαίνουμε τα πιο σημαντικά σημεία που είναι τα εξής:

Α) Κρίθηκε ότι ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων χωρίς να υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για τη βιωσιμότητα του νέου ασφαλιστικού συστήματος και τη επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών καθίσταται προβληματικός.

Β) Έγινε δεκτό ότι δεν απαιτείται αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ. Αντιθέτως κρίθηκε ότι υπάρχει έλλειψη τεκμηρίωσης της βιωσιμότητας του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης). Ειδικότερα, όταν ο νομοθέτης  θεσπίζει νέο ασφαλιστικό σύστημα οφείλει πριν την ψήφιση του νόμου να τεκμηριώσει τη βιωσιμότητα και επάρκεια των παροχών του νέου φορέα.

Γ) Ως προς τον  τρόπο υπολογισμού των συντάξεων βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης  κρίθηκε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι ιδιαιτέρως χαμηλά και παραβιάζουν τις αρχές της ανταποδοτικότητας και της ισότητας των συνταξιούχων. Ακόμη χορηγούν μη ανταποδοτικές συντάξεις σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, ενώ πλήττουν  περισσότερο τα πρόσωπα που έχουν υψηλότερες αποδοχές.

Δ)Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις έγινε δεκτό ότι ο επανυπολογισμός των ήδη κατά τη δημοσίευση του ν. 4387/16 καταβαλλόμενων συντάξεων είναι αιτιολογημένος διότι πρέπει να επωμισθούν τόσο οι παλαιοί όσο και οι νέοι συνταξιούχοι τα βάρη των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων. Όμως, λόγω έλλειψης αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ΕΤΕΑΕΠ, ο επανυπολογισμός  των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων  είναι αντισυνταγματικός.

Ε) Δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η υπαγωγή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μισθωτών, ελευθ. επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών που πραγματοποιούν εισόδημα υπό ανόμοιες συνθήκες. Όμως, είναι αντισυνταγματική η υπαγωγή σε ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών μισθωτών και μη μισθωτών καθώς οι μη μισθωτοί (ελ. Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) καταβάλλουν τριπλάσιο μέρος του εισοδήματός τους για εισφορές σε σχέση με τους μισθωτούς ασφαλισμένους.

ΣΤ) Οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των παραπάνω διατάξεων πρέπει να επέλθουν από τη δημοσίευση των αποφάσεων και για το μέλλον για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ