Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Την ώρα που στις φυλακές κυριαρχεί η βία διευθυντής αφήνει έκθετους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Την ώρα που στις φυλακές κυριαρχεί η βία διευθυντής αφήνει έκθετους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Δύο  σωφρονιστικοί υπάλληλοι, από τους λιγοστούς που έχουν απομείνει στις φυλακές της χώρας, οι οποίοι δέχονται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους απειλές από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργού Δικαιοσύνης   και κατά του διευθυντή της φυλακής που υπηρετούν, καθώς τους αφαίρεσε  το δικαίωμα να αφήνουν τον ατομικό νόμιμο  οπλισμό τους, στο γραφείο του διοικητή της εξωτερικής φρουράς της φυλακής.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι στις φυλακές όλης της χώρας είναι σε   έξαρση η βία σε όλες τις μορφές της και οι απειλές κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων συνεχώς αυξάνονται.

Ειδικότερα, οι  δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων ο ένας είναι αρχιφύλακας, στην αίτηση ακύρωσης υπογραμμίζουν ότι μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε στη φυλακή το 2011, στοχοποιήθηκαν καθώς έγινε ονομαστική αναφορά σε γνωστό ιστότοπο οποίος εκφράζει τις θέσεις   του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακόμη, αναφέρουν ότι δέχονται άμεσες απειλές κατά της ζωής τους, τόσο οι ίδιοι όσο και μέλη της οικογένειας τους, από κρατούμενο της φυλακής, αλλά και από μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, ενώ σε τηλεοπτική εκπομπή τα ονόματα τους αναφέρθηκαν από πρώην κρατούμενο με απειλές κατά των ίδιων και των οικογενειών τους.

Δέχθηκαν εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις

Παράλληλα,  αναφέρουν ότι συνάδελφοί τους, οι οποίοι είχαν στοχοποιηθεί λιγότερο, δέχθηκαν εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις και σημειώνουν  ότι η ίδια αντιεξουσιαστική οργάνωση με Kalanhnikov το Φεβρουάριο του 2015 δολοφόνησε έξω από το σπίτι του, τον αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, ο οποίος προηγουμένως είχε δεχθεί και αυτός απειλές.

Έτσι, ζήτησαν και έλαβαν από τις αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία και Αστυνομία) άδεια οπλοφορίας, καθώς κρίθηκε ότι υφίσταται άμεσος, σταθερός και διαρκής κίνδυνος τόσο για τη ζωή τους όσο και των μελών των οικογενειών τους.

Στην συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2015 με ημερήσια διαταγή του διευθυντή της φυλακής είχαν την υποχρέωση να αφήνουν τον οπλισμό και τις σφαίρες τους, στο γραφείο του διοικητή της εξωτερικής φρουράς της φυλακής, μέσα σε ασφαλές οπλοκιβώτιο  με κλειδωνιά ασφαλείας.

Παρ΄ όλα αυτά, αιφνιδιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο ο διευθυντής της φυλακής ανακάλεσε την προηγούμενη ημερησία διαταγή του   και διέταξε την απομάκρυνση του οπλοκιβώτιου το οποίο ήταν στο γραφείο του διοικητή της εξωτερικής φρουράς, με αποτέλεσμα οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι να μην μπορούν να ασφαλίζουν τα όπλα τους, πριν μπουν στο κατάστημα κράτησης.

Όπως υποστηρίζουν, από τη στιγμή που  δεν υπάρχει ο χώρος ασφαλούς φύλαξης του οπλισμού τους,  δεν μπορούν να έχουν, για την ατομική τους ασφάλειας, τον οπλισμό τους κατά την προσέλευση και αποχώρηση  από τη φυλακή.

Υπονομεύει την ατομική τους ασφάλεια

Όπως  σημειώνεται στην αίτηση ακύρωσης ενώπιον του στο ΣτΕ, ο διευθυντής της φυλακής «ουσιαστικά υπονομεύει την ατομική τους ασφάλεια», καθώς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα αυτοάμυνας, την στιγμή που οι αρμόδιες αρχές για το λόγο αυτό τους χορήγησαν άδεια οπλοφορίας.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι η αναιτιολόγητη απόφαση του διευθυντή της φυλακής δεν ελήφθη για λόγους δημοσίου συμφέροντος που έχουν σχέση με την τάξη και ασφάλεια του καταστήματος κράτησης, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει συνταγματικές αρχές, όπως είναι της χρηστής διοίκησης, της καλής πίστης, της αναλογικότητας, του δικαιώματος της προηγούμενης ακροάσεως, κ.λπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ