Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Χρ. Ράμμος: Ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ , νέος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρ. Ράμμος: Ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ ,  νέος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Ο νέος Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος (Επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ) έδωσε διαβεβαίωση ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχαήλ Καλογήρου, της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνου Μενουδάκου (Επίτιμου Προέδρου του ΣτΕ).

Στην τελετή διαβεβαίωσης παρευρέθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ζαμπίρας, ο οποίος, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον κ. Ράμμο, ευχήθηκε καλή θητεία και ευόδωση των στόχων του.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Καλογήρου εξέφρασε, μεταξύ άλλων την χαρά του για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου και την πεποίθηση του ότι η Αρχή έχει σημαντικό θεσμικό έργο, το οποίο αποτελεί «μέτρο δημοκρατίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη στήριξής της από την Πολιτεία για την εύρυθμη και αποτελεσματική της λειτουργία.

Ο νέος Πρόεδρος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Πολιτεία για την τιμητική επιλογή του στη θέση του Προέδρου της Αρχής. Ακολούθως τόνισε τη σημασία του συνταγματικού ρόλου της ΑΔΑΕ για την αποτελεσματική προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Τέλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Αρχή θα ανταποκριθεί στον ρόλο της με όλες της τις δυνάμεις και με την αρωγή της Πολιτείας.

Με την ολοκλήρωση της τελετής της νενομισμένης διαβεβαίωσης, ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ Μιχάλης Σακκάς, παρέδωσε τιμητικό έπαινο στον απερχόμενο Πρόεδρο της Αρχής κ. Ζαμπίρα.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Χρήστου Ράμμου, Προέδρου της ΑΔΑΕ:

«Κυρία Πρόεδρε του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, Κύριε Πρόεδρε της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την σημερινή τιμητική σας παρουσία  στην σημαντική για μένα και για την Αρχή μας ημέρα, παρουσία που έγινε με  εξοικονόμηση  πολύτιμου χρόνου. Αποδίδω μεγάλη συμβολική σημασία στο γεγονός ότι η επίσημη διαβεβαίωση για την ανάληψη των καθηκόντων μου γίνεται  στην έδρα της Αρχής.

Θέλω επίσης να χαιρετίσω εσάς, όλα τα μέλη της Αρχής καθώς και το σύνολο του προσωπικού της Αρχής, για την δική σας παρουσία και χαίρομαι πολύ που είμαστε όλοι μαζί.

Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να ευχαριστήσω την Ελληνική Πολιτεία, την Βουλή των Ελλήνων, την Διάσκεψη των Προέδρων της, όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία με συναίνεση με επέλεξαν για την θέση αυτή. Αυτή η συναίνεση είναι η δύναμή μου και το στήριγμά μου.

Έχω απόλυτη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω και θα κάνω τα πάντα και με όλες μου τις δυνάμεις για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης αυτής.

Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Χρήστο Ζαμπίρα για την προσφορά του στην Αρχή όλα αυτά τα χρόνια και να του εκφράσω την εκτίμησή μου. Θέλω, τέλος, να του ευχηθώ καλή συνέχεια με υγεία και μια πιο ξέγνοιαστη ζωή.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να πω πολλά, διότι σημασία έχουν τα έργα και όχι τα λόγια. Θέλω μόνο να επιμείνω σε ορισμένες κεντρικές μου σκέψεις.

Δεν θα κουραστώ να τονίζω το πόσο σημαντική είναι η αποστολή της Αρχής με βάση το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 19. Άρθρο που είναι μέγιστης σημασίας για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης, στην οποία ο συνταγματικός  νομοθέτης έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στην κατοχύρωση του απορρήτου των επικοινωνιών ως αυτοτελούς δικαιώματος και όχι ως δικαιώματος  απορρέοντος από άλλα ευρύτερα δικαιώματα, όπως πχ από το δικαίωμα στην προστασία του ιδιωτικού βίου. Επομένως, η ευθύνη μας να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Χωρίς απόρρητο επικοινωνίας (και μάλιστα  ειδικά σήμερα που οι επικοινωνίες γίνονται όλο και πιο πολύ με ηλεκτρονικό τρόπο) από την μια και με πολίτες, οι οποίοι φοβούνται  να εκφραστούν ελεύθερα και την ασφάλεια της οικειότητας, από την άλλη, δεν υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων, δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης, που είναι μείζονα συνταγματικά αγαθά. Με λίγα λόγια δεν μπορούν να διαμορφωθούν ολοκληρωμένες, αυτόνομες και ώριμες προσωπικότητες. Ούτε και πολίτες με δημοκρατικό φρόνημα και ήθος.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται  να πω περισσότερα για να τεκμηριώσω  την σημασία του ρόλου της Αρχής. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει η ΑΔΑΕ να λειτουργήσει πιο δυναμικά, να είναι πιο παρούσα και  πιο εξωστρεφής  από ό,τι στο παρελθόν. Ότι πρέπει να διεκδικήσει  ακόμη πιο μαχητικά την πλήρη εκπλήρωση της αποστολής της χωρίς κενά. Και είναι αυτονόητο ότι μέσα στα πλαίσια αυτά δεν θα ορρωδήσει στο να ελέγξει τον οποιοδήποτε παραβιάζει  ή δεν προστατεύει επαρκώς  το απόρρητο, όποιος και αν είναι αυτός, είτε είναι κρατική υπηρεσία, είτε είναι πάροχος, είτε  είναι οποιοσδήποτε άλλος.

Φυσικά δεν έχω την αφέλεια, ούτε τρέφω αυταπάτες ότι αυτό είναι μια εύκολη αποστολή, ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για τις παρακολουθήσεις, κατασκοπίες, παραβιάσεις του βιομηχανικού απορρήτου κλπ διεθνώς. Όμως έχουμε χρέος να το προσπαθήσουμε και να το προσπαθούμε συνεχώς. Γι’ αυτό και μόνο υπάρχουμε.

Για να γίνει δε αυτό και να μη μείνει στην σφαίρα του ευχολογίου επιβάλλεται να δουλέψουμε όλοι εδώ με μεγάλη αφοσίωση σαν μια οικογένεια, χωρίς εγωισμούς, χωρίς προσωπικές στρατηγικές. Αλλά και με ευχαρίστηση. Δεν ανέφερα τυχαία την λέξη ευχαρίστηση. Την εννοώ. Δεν μπορεί κάποιος να επιτύχει σε αυτό που κάνει αν δεν το αγαπήσει συνειδητά. Άλλως περιπίπτει στον ψυχικό  μαρασμό της δημοσιοϋπαλληλικής καθημερινότητας.

Δεν πιστεύω δε,  ότι δεν μπορεί κανείς να αγαπήσει μια εργασία που έχει ως αποστολή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εγώ, πάντως,  θέλω να είμαι ο πρώτος που θα εμπνεύσει αυτό τον «ενθουσιασμό». Και βεβαίως θα είμαι  ο κύριος υπεύθυνος αν δεν  πάει κάτι καλά. Είμαι βέβαιος, σε κάθε περίπτωση,  ότι θα έχω την εγκάρδια συνεργασία όλων σας.

Κλείνοντας, θέλω να προσθέσω κάτι που ακούγεται κοινότοπο, από την πολλή επανάληψη, που όμως είναι όρος «εκ των ων ουκ άνευ» για την επιτυχία μας. Ελπίζω να έχουμε την αρωγή της Πολιτείας, μέσα βέβαια πάντα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της. Θα το επιδιώξω ιδιαιτέρως και με επιμονή. Σας ευχαριστώ όλους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ