Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Τα πρόσωπα και γεγονότα που απασχόλησαν το 2018 τη Δικαιοσύνη και “έκλεψαν” τις εντυπώσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα πρόσωπα και γεγονότα που απασχόλησαν το 2018 τη Δικαιοσύνη και “έκλεψαν” τις εντυπώσεις

Μία χρόνια γεμάτη δικαστικά γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, μονοπώλησαν τον δημόσιο διάλογο και προκάλεσαν αναταράξεις, σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Το dikastiko.gr καταγράφει σήμερα τα πρόσωπα και τα γεγονότα που ξεχώρισαν το 2018, εντός και εκτός, των δικαστικών αιθουσών. Οι πρωταγωνιστές μεγάλων δικαστικών υποθέσεων, από τον Αρτέμη Σώρρα μέχρι τον Γιάννο Παπαντωνίου και από τον Αριστείδη Φλώρο μέχρι τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον γνωστό ενεχειροδανειστή Ριχάρδο, βρέθηκαν στον «κυκλώνα» αποκαλύψεων, λογοδότησαν ενώπιον των δικαστικών αρχών και άκουσαν την κρίση δικαστών και εισαγγελέων για τις υποθέσεις τους…

Γιάννος Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου

Αναμφισβήτητα το πρόσωπο της χρονιάς σε δικαστικό επίπεδο είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος βρέθηκε, μετά από χρόνια ερευνών, στις φυλακές Κορυδαλλού, προφυλακισμένος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μαζί του προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου. Την απόφαση για την προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του έλαβαν στις 23 Οκτωβρίου 2018  η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίνα, μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου και την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Αικατερίνη Τσιρώνη.

Η υπόθεση αφορά σε μίζα 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, η οποία, κατά το κατηγορητήριο συνδέεται με τη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του αρνούνται τις κατηγορίες ωστόσο οι πολυεπίπεδες έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης για τον πρώην υπουργό συνεχίζονται και αφορούν και άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και όχι μόνο.

—————————————————————————————————————————–

Αρτέμης Σώρρας

Ο άνθρωπος που υποστήριζε ότι θα σώσει τη χώρα με τα 600 δισεκ. ευρώ που διαθέτει βρέθηκε από τη φυγοδικία, στη φυλακή μετά τη σύλληψή του, τον Ιούνιο του 2018, για βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων αυτή της εγκληματικής οργάνωσης. Ο Αρτέμης Σώρρας προφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2018 χωρίς ωστόσο να πάψει να υπερασπίζεται το «μύθευμα» του, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα πορίσματα των δικαστικών αρχών. Ακόμα και στην απολογία του ενώπιον του 1ου ειδικού ανακριτή Βασίλη Ζιάκα συνέχισε να υποστηρίζει ότι έχει να βοηθήσει την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες, υποστηρίζοντας πως έχει πέσει θύμα πολιτικής δίωξης.

Πλέον, εντός του 2019 αναμένεται η παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του ακροατηρίου προκειμένου η ελληνική Δικαιοσύνη να κρίνει την υπόθεση της «Ελλήνων συνέλευσης» και να αποφασίσει για την ποινική μεταχείριση του Αρτέμη Σώρρα και των συγκατηγορουμένων του.

—————————————————————————————————————————–

Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός

Ο «φαρμακοχέρης» της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας, μπορεί να βρίσκεται 16 χρόνια στις ελληνικές φυλακές ωστόσο αυτή ήταν η χρόνια που μονοπώλησε την επικαιρότητα όσο ποτέ.

Από τη μια οι άδειες που του χορηγήθηκαν ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 και από την άλλη η μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου προκάλεσαν, αντιδράσεις και συζητήσεις, για την αντιμετώπιση που έχει ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κρατούμενος. Στην εκπνοή του 2018, αντίστοιχο σάλο προκάλεσε το αίτημα του συγκατηγορούμενου του, Σάββα Ξηρού για την αποφυλάκιση του για λόγους υγείας, το οποίο τελικά απορρίφθηκε.

—————————————————————————————————————————–

Κωνσταντίνος Φρουζής, Ελένη Ράικου, Ελένη Τουλουπάκη και Novartis

Είναι αρχές Φεβρουαρίου του 2018 όταν το Πανελλήνιο μαθαίνει το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή, και την ύπαρξη καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων. Οι καταγγελίες αφορούν στο ότι ο κ. Φρουζής δωροδόκησε τα πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας. Σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη για δωροδοκία, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα και η υπόθεση γίνεται αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Πλέον, η δικογραφία έχει επιστρέψει στα χέρια των εισαγγελέων διαφθοράς από τη Βουλή οι οποίοι ερευνούν τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Παράλληλα, η προ μηνών διαρροή στον Τύπο της πληροφορίας πως ο σύζυγος, γιατρός, της εισαγγελέως Εφετών και πρώην εισαγγελέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis, προκάλεσε εισαγγελικό εμφύλιο. Η κυρία Ράικου και ο σύζυγός της προχώρησαν σε νομικές ενέργειες σε βάρος της νυν εισαγγελέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων, Στυλιανού Μανώλη και Χρήστου Ντζούρα, αποδίδοντάς τους την διαρροή των πληροφοριών στον Τύπο.

—————————————————————————————————————————–

Αριστείδης Φλώρος

Ο δρόμος για την ελευθερία που άνοιξε τον Αύγουστο του 2018 για τον Αριστείδη Φλώρο ήταν τελικά όπως αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομος. Εκμεταλλευόμενος τη διάταξη του επονομαζόμενου νόμου Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις ακόμα και καταδικασθέντων σε πολυετείς καθείρξεις όπως ο ίδιος (εκτίει ποινή 21 ετών για την υπόθεση υπεξαίρεσης των εταιρειών Energa-Hellas Power) για λόγους υγείας, ο Αριστείδης Φλώρος είδε την πόρτα των φυλακών Χαλκίδας να ανοίγει. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποφυλακίστηκε και η πλαστότητα των πιστοποιητικών που  επικαλέστηκε, οδήγησαν στην ανάκληση της αποφυλάκισης του, λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο του από τις φυλακές και στην επιστροφή του, στο Κατάστημα Κράτησης της Χαλκίδας.

—————————————————————————————————————————–

Νικόλαος Σακελλαρίου

Αναμφισβήτητα ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου έκλεψε τις εντυπώσεις το 2018. Κι αυτό διότι επέλεξε να κάνει μία θεαματική και ηχηρή έξοδο από το δικαστικό σώμα, ενάμιση μήνα σχεδόν πριν από την συνταξιοδότηση του.

Ο κ. Σακελλαρίου παραιτούμενος, ανέφερε ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τον οδήγησε στην «επώδυνη», όπως τη χαρακτήρισε απόφαση, ήταν η διαρροή ψηφοφορίας σε διάσκεψη του δικαστηρίου για διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. «Αδιανόητη και απαράδεκτη είναι αυτή η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου» τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν μπορούσε αντικειμενικά πλέον να ελέγξει τις διαρροές, που είχαν ως αποτέλεσμα να επιφέρουν «πλήγμα στην αξιοπιστία και στο κύρος του θεσμού του ΣτΕ» και να στερήσουν από τον ίδιο τη «δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα» για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

—————————————————————————————————————————–

Τάσος Μαντέλης – Γιάννης Ανθόπουλος

Ένας ακόμα πρώην πολιτικός που βρέθηκε και φέτος αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη ήταν ο Τάσος Μαντέλης. Η πρωτόδικη καταδίκη του επικυρώθηκε και από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως (συνολικά 140.000 ευρώ) για την υπόθεση των δύο εμβασμάτων ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων τα οποία φέρεται από τη Siemens για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.

Καταδικαστική ήταν η κρίση της Δικαιοσύνης πριν από λίγες εβδομάδες και για τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση για υπόθεση τοκογλυφίας.

—————————————————————————————————————————–

Κωνσταντίνος Τσαλικίδης

Δεκατρία χρόνια μετά τον θάνατο του στελέχους της Vodafone, Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, η ελληνική Δικαιοσύνη άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος αγνώστων δραστών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Για την υπόθεσή του και τις συνθήκες θανάτου του 39χρόνου υπαλλήλου της Vodafone -είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005  στο διαμέρισμά του στο Κολωνό- είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 2017 νέα έρευνα, η τρίτη κατά σειρά από την Εισαγγελία Εφετών.

Ειδικότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών την έρευνα είχε αναλάβει ο κ. Πεπόνης προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Κ. Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία.

Είχαν προηγηθεί  μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία. Προηγήθηκε απόφαση του ΕΔΔΑ, η οποία δικαίωσε τους συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

—————————————————————————————————————————–

Ρένα Δούρου, Μάτι και Μάνδρα

Στο «κυκλώνα» δύο δικαστικών ερευνών για τις τραγωδίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο με τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου σε Μάτι και Νέο Βουτζά και τη φονική πλημμύρα στην Μάνδρα βρέθηκε και βρίσκεται η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η κυρία Δούρου μαζί με άλλα αρμόδια πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται κλήθηκε εντός του 2018 από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα της υπόπτου στο πλαίσιο και των δύο προκαταρκτικών εξετάσεων που διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τις τραγωδίες που στοίχισαν σε δεκάδες συμπολίτες μας.

Πλέον, εντός, του 2019 αναμένεται οι εισαγγελικές αρχές να αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση της κυρίας Δούρου και των υπόλοιπων υπόπτων.

—————————————————————————————————————————–

Ενεχυροδανειστής Ριχάρδος

Το πρόσωπο που έκλεψε τις εντυπώσεις στα τέλη του 2018 και βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μία από τις αμφιλεγόμενες δικαστικό-αστυνομικές υποθέσεις της χρονιάς δεν είναι άλλος από τον γνωστό ενεχυροδανειστή, Ριχάρδο Μυλωνά. Η πανηγυρική του σύλληψη για τη φερόμενη υπόθεση λαθρεμπορίας είχε μία πρωτοφανή ανατροπή με τη νομική αμφισβήτηση της στοιχειοθέτησης της κατηγορίας.

Τελικά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αποφάσισε την αποφυλάκιση του, όπως και των υπόλοιπων επτά συγκατηγορουμένων του, λέγοντας πως ναι μεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αλλά ωστόσο οι κατηγορούμενοι δεν είναι ύποπτοι φυγής!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ