Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Μάτι: Αντίστροφη μέτρηση για τις διώξεις. Πότε αναμένονται…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μάτι: Αντίστροφη μέτρηση για τις διώξεις. Πότε αναμένονται…

Κοντά στις ημέρες των Χριστουγέννων, όπως φαίνεται, οι συγγενείς των 99 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι θα γνωρίζουν ποιοι είναι, για τη Δικαιοσύνη, οι υπεύθυνοι της πολύνεκρης τραγωδίας που βύθισε στο πένθος τις οικογένειές τους και μετέτρεψε σε στάχτες τα σπίτια τους.

Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποτίμηση των ποινικών ευθυνών τις οποίες ενδεχομένως φέρουν τα στελέχη των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών που είχαν συντονιστικό ή επιχειρησιακό ρόλο, τις κρίσιμες ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Η ώρα ωστόσο της απόδοσης των ποινικών ευθυνών με την άσκηση των ποινικών διώξεων θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τις προθεσμίες τις οποίες παίρνουν οι ύποπτοι που καλούνται σε εξηγήσεις ενώπιον των εισαγγελέων.

Οι αλλεπάλληλες προθεσμίες των «υπόπτων»

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο 2 από τους 21 υπόπτους έδωσαν έγγραφες εξηγήσεις στους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, ενώ οι υπόλοιποι μέσω των συνηγόρων τους, ζήτησαν και πήραν προθεσμίες για τις 21, 22 και 23 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα, ακόμη και τότε, να ζητήσουν επιπλέον χρόνο για να προετοιμάσουν τα υπομνήματα με τους ισχυρισμούς τους, μεταθέτοντας εκ νέου το χρόνο των εξηγήσεων τους.

Πιθανότατα το Δεκέμβριο οι διώξεις Οι αλλεπάλληλες προθεσμίες θα καθορίσουν το χρόνο των διώξεων ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, τοποθετείται πλέον μέσα στο Δεκέμβριο ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου. Άλλωστε, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης δεν αποκλείεται ο επικεφαλής εισαγγελέας της έρευνας Ηλίας Ζαγοραίος με τους άλλους δύο συναδέλφους του που χειρίζονται την υπόθεση, να θελήσουν να καλέσουν κάποιον ή κάποιους από τους υπόπτους στο εισαγγελικό γραφείο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα θέσουν, εάν κρίνουν πως δεν είναι επαρκείς οι έγγραφες εξηγήσεις τους.

Η ώρα των εισαγγελέων

Οι εισαγγελείς πάντως σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την έρευνα το ταχύτερο δυνατό, θεωρώντας ότι τα χιλιάδες στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει είναι ικανά να σχηματίσουν άποψη για το τι έφταιξε, εκείνες τις δραματικές ώρες.

Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους αλλά και από τα τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, που χρησιμοποιούσαν τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών για να επικοινωνούν μεταξύ τους εκείνη την ημέρα, είναι τα τελευταία στοιχεία που αναμένουν οι εισαγγελείς, πιστεύοντας πως αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο συνεννόησης αλλά και συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε καμία περίπτωση όμως τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να καθυστερήσουν σε αυτό το στάδιο την έρευνα και ν’ αναβάλουν το χρόνο των διώξεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ