Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Προστατευόμενος μάρτυρας Novartis: Πρώτα συμφώνησαν να φύγει και μετά του άσκησαν δίωξη επειδή πήγε να φύγει;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προστατευόμενος μάρτυρας Novartis: Πρώτα συμφώνησαν να φύγει και μετά του άσκησαν δίωξη επειδή πήγε να φύγει;

Η κίνηση άσκησης δίωξης σε βάρος του ενός από τους 3 «προστατευόμενους» μάρτυρες της Novartis  γεννά εξελίξεις αλλά και ερωτηματικά αφού σύμφωνα με το περιβάλλον του είχε ενημερώσει πως θα πάει στο εξωτερικό και ήταν σε συνεννόηση με την Εισαγγελία στη διάθεση της οποίας βρισκόταν αδιαλείπτως εδώ και ένα χρόνο.

Το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα αφού μέχρι χθες η πληροφορία που διακινούνταν είναι ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας επιχείρησε να φύγει «εν κρυπτώ» στο εξωτερικό. Βέβαια, όπως λένε πηγές από το περιβάλλον του, διαφυγή εν κρυπτώ με όλη την οικοσκευή μαζί είναι περίπου… ανέκδοτο. Επισημαίνεται δε πως το πρόσωπο αυτό δεν ήταν κατηγορούμενος για να έχει περιορισμούς στις κινήσεις του, πολλώ δε μάλλον που ήταν διαρκώς σε συνεννόηση με τις αρχές.

Εργαζόταν στο εξωτερικό

Ο καθηγητής και πρώην σύμβουλος υπουργών υγείας, βρέθηκε χθες το πρωί , μαζί με τον δικηγόρο του Θόδωρο Μαντά (φωτογραφία) που έσπευσε στο αεροδρόμιο μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο νομικό ζήτημα: Όταν έφτασε οικογενειακώς στο αεροδρόμιο να πετάξει για Μαδρίτη, στις 8 το πρωί του αναφέρθηκε πως ο ίδιος δεν μπορεί να πετάξει. Από εκείνη την ώρα περίμενε μέχρι τις 2 το μεσημέρι (!!), επί έξι ώρες δηλαδή, χωρίς να του έχει κοινοποιηθεί ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να πετάξει. Τότε του επιδόθηκε η διάταξη με την οποία του ασκείτο ποινική δίωξη για κακούργημα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Νομικό ζήτημα

Αυτό από μόνο του (εξάωρη κράτηση χωρίς αιτιολογία) αποτελεί νομικό ζήτημα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Όμως υπάρχει κι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: Ο συγκεκριμένος για να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και να του χορηγηθεί πλήρης ασυλία, εκδόθηκε διάταξη των αρχών πριν από ένα χρόνο. Για να μετατραπεί από μάρτυρας σε κατηγορούμενο θα έπρεπε να ανακληθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Όπως λέγεται αυτό μέχρι τη στιγμή που του ασκήθηκε η δίωξη, παραμονή πρωτοχρονιάς, δεν είχε γίνει. Το μόνο που είχε κυκλοφορήσει ήταν  φωτογραφίες από το σπίτι του με τη μετακόμιση. Λες, όπως αναφέρει το περιβάλλον του, αν ήθελε να φύγει κρυφά και θα έπαιρνε μαζί του και την οικοσκευή του.

Είχε ενημερώσει;

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του , το αιτιολογικό ότι επιχείρησε να φύγει από τη χώρα είναι σαθρό αφού, όπως διατείνεται, ήταν γνωστό πως εδώ και μήνες εργαζόταν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα είχε ενημερώσει (μάλιστα φέρεται να είχε μιλήσει την Παρασκευή με την εισαγγελία)  πως για επαγγελματικούς λόγους μετακομίζει στο εξωτερικό.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εξήγηση είναι μια , για το γεγονός ότι από προστατευόμενος μάρτυρας βρέθηκε να είναι κατηγορούμενος με βάση τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου που επισύρει απειλή ισοβίων: Πως ο μάρτυρας πιέστηκε να πει πως μετέφερε χρήματα σε πολιτικά πρόσωπα (για να δέσει η κατηγορία) κάτι που αρνήθηκε να κάνει. Άρα ή υπαναχώρησε για άγνωστους λόγους ή απλώς δεν ισχύει. Το γεγονός όμως από μόνο του επιφέρει ένα ξεκάθαρο πλήγμα αξιοπιστίας στην έρευνα.

Τι έλεγε

Οι καταθέσεις που έδωσε με ψευδώνυμο εισέφεραν μεν στοιχεία για την διακίνηση χρημάτων στην αγορά φαρμάκων, πλην ήταν γενικόλογη. Το περιβάλλον του αναφέρει πως ήταν σημαντικά αυτά τα στοιχεία αλλά προφανώς οι ελληνικές αρχές τον πίεζαν να δώσει ονόματα πολιτικών, να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη της «μεταφοράς μιζών» σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα των οποίων υπήρξε σύμβουλος.

Ο ίδιος αρνήθηκε . Οι πιέσεις εντάθηκαν και μάλιστα χαρακτηρίζεται πρωτοφανές το γεγονός ότι ενώ του είχε παρασχεθεί πλήρης ασυλία βρέθηκε άλλος προστατευόμενος μάρτυρας να καταθέτει εναντίον του στοιχεία για διακίνηση χρημάτων. Εκτιμάται δηλαδή πως αυτό έγινε για να του ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση , όμως ο ίδιος φέρεται να μην ενέδωσε στην αναφορά ονομάτων πολιτικών. Μάλιστα λέγεται πως υπήρξε και συνάντηση σε ευρωπαϊκό έδαφος μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων και Αμερικανών του FBI με αντικείμενο το συγκεκριμένο πρόσωπο προ 20 ημερών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ