Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ευρωδικαστήριο: Η Ελλάδα να επιστρέψει τα 135.800.000€ της παράνομης κρατικής ενίσχυσης στη ΛΑΡΚΟ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωδικαστήριο: Η Ελλάδα να επιστρέψει τα 135.800.000€ της παράνομης κρατικής ενίσχυσης στη ΛΑΡΚΟ!

Έρχεται η ώρα της αλήθειας για τη ζημιογόνα ΛΑΡΚΟ η οποία εξακολουθεί να ζημιώνει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως τους Έλληνες φορολογούμενους.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή στην Ελλάδα με την οποία καλεί την κυβέρνηση να ανακτήσει εντός διμήνου από τη ΛΑΡΚΟ περίπου 135.800.000 ευρώ που θεωρούνται παράνομη κρατική ενίσχυση, με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας απειλείται με κυρώσεις όπως με μπλόκο σε κοινοτικά κονδύλια αντίστοιχου ύψους.

Η κρατική ενίσχυση είχε χορηγηθεί με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων προς τη ΛΑΡΚΟ,  το 2008, το 2010 και το 2011, καθώς και μέσω συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση το κεφαλαίου της εταιρίας το 2009. Η Ελλάδα με βάση προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν, το 2014, είχε κληθεί να ανακτήσει την «παράνομη κρατική ενίσχυση εντός τεσσάρων μηνών».

Η τότε κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Κομισιόν πως προωθεί την πώληση της ΛΑΡΚΟ μέσω δύο διαγωνισμών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε πως με τη μεταβίβαση της βιομηχανίας σιδηρονικελίου θα απέσυρε την απαίτηση για ανάκτηση της κρατικής ενίσχυσης.

Οι προχειρότατοι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ δεν προχώρησαν και η Κομισιόν επανήλθε με την απαίτηση για ανάκτηση των 134.820.824,35 ευρώ. Επειδή δεν επεστράφη το ποσό, επανήλθε χθες εκ νέου. Όσο για τα σχέδια εξυγίανσης, περιμένουμε ακόμα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ