Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Φώτης Χατζηφώτης: Ένας πολυπράγμων δικηγόρος που είναι και: πυροσβέστης, μαραθωνοδρόμος, ορειβάτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας, κ.λπ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φώτης Χατζηφώτης: Ένας πολυπράγμων δικηγόρος που είναι και: πυροσβέστης, μαραθωνοδρόμος, ορειβάτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας, κ.λπ.

Δεν είναι απλά ένας μάχιμος δικηγόρος των Αθηνών ο Φώτης Χατζηφώτης, είναι ένας πολυπράγμων, αφού παράλληλα, είναι εθελοντής πυροσβέστης και μάλιστα βραβευμένος,  ορειβάτης, μαραθωνοδρόμος, έχει  ενεργό συμμετοχή σε ανθρωπιστικές αποστολές, όπως στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, είναι κιθαρίστας αλλά και τραγουδιστής, ενώ συμμετέχει  με την ιδιότητα του τραγουδιστή τόσο σε μουσικά σύνολα, όσο και σε πριβέ μουσικές βραδιές.

Ο Φώτης Χατζηφώτης γεννήθηκε στα Κρέστενα της Ολυμπίας και αποφοίτησε από το Β΄ Λύκειο Τρίπολης.

Σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή του  Εθνικού  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών και έλαβε ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης «Paris I – Pantheon Sorbonne», στο Παρίσι, μετά από υποτροφία που έλαβε   από το Ίδρυμα Διοικητικού Δικαίου «Μ. Στασινόπουλος».

Το 1998 επελέγη με διαγωνισμό, ως νομικός σύμβουλος στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (ήδη Περιφέρεια Αττικής), όπου παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι σήμερα.

Είναι   πατέρας δύο παιδιών, του Ιωάννη και της Μαρίας – Αιμιλίας.

Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, δραστηριοποιήθηκε στο πολιτιστικό τμήμα του Πανεπιστημίου και συμμετείχε στα μουσικά σχήματα της εποχής εκείνης, άρχισε να ασχολείται με το έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Στο πολιτιστικό τμήμα γνωρίστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, που διεύθυνε λαϊκή ορχήστρα και χορωδία, ενώ την δεκαετία του ΄70 συμμετείχε σε μουσικά σύνολα που έδιναν δημόσιες παραστάσεις.

Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με το κλασσικό τραγούδι και υπήρξε μαθητής της μέτζο σοπράνο Γιολάντας DiTasso.

Επί δεκαετίες συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες ανά την Ελλάδα, ερμηνεύοντας έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Υπήρξε επί πολλά έτη μέλος της χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό την διεύθυνση του δικηγόρου και καθηγητή μουσικής Δημήτρη Καρούζου.

Πριβέ πάρτι πανεπιστημιακού

Ενδεικτικό της δράσης του κ. Χατζηφώτη  είναι η συμμετοχή του σε πριβέ πάρτι πανεπιστημιακών δασκάλων, υπουργών, βουλευτών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, κ.λπ.

Έτσι, με αφορμή την ονομαστική εορτή του Πανεπιστημιακού καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου, έγινε πριν από λίγες μέρες στο σπίτι του στο Φάληρο,  πριβέ εορταστικό πάρτι με την συμμετοχή πολιτικών, δικηγόρων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, κ.λπ.

Μεταξύ  αυτών που συμμετείχαν ήταν, Κωστής Χατζηδάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, ο Πανεπιστημιακός  καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, κ.ά.

Η βραδιά, που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες,  διανθίστηκε  από  πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο, στο οποίο  μάλιστα  συμμετείχαν και πολλοί από τους 40 περίπου προσκεκλημένους.

Στο πιάνο ήταν ο άνθρωπος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Φρίξος Μόρτζος, γιος του ηθοποιού Γιάννη  Μόρτζου, στην κιθάρα ο δικηγόρος  Φώτης Χατζηφώτης. Ο τελευταίος, μαζί με τον κ. Λαζαράτο, τραγούδησαν  από Μίκη Θεοδωράκη έως και άριες.

Μαραθωνοδρόμος, ορειβάτης και ανθρωπιστικές αποστολές

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, όπου μεταξύ άλλων, συμμετείχε και τερμάτισε στην αυθεντική διαδρομή του κλασσικού Μαραθωνίου 10 φορές.

Ασχολήθηκε με την ορειβασία και την αναρρίχηση σε βουνά της Ελλάδος και του εξωτερικού, αφού εκπαιδεύτηκε σχετικώς στις σχολές του ΕΟΣ Αχαρνών Αθηνών, καθώς και σε τεχνικές διάσωσης.

Κατά καιρούς, συμμετείχε σε ανθρωπιστικές αποστολές, όπως στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δύο φορές, τον Απρίλιο και το Μάιο του 1999, με αποστολή, την πρώτη φορά, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και με εντολή του τότε προέδρου του Αντώνη Ρουπακιώτη και τη δεύτερη φορά με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, όπου μετέφερε φάρμακα και τρόφιμα στον Ερυθρό Σταυρό στο Βελιγράδι, για το δοκιμαζόμενο λαό.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τις διατάξεις του π.δ. 32/1992, εκπαιδεύτηκε και υπηρέτησε ως εθελοντής πυροσβέστης στο Πυροσβεστικό Σώμα και ειδικότερα, στον Α΄ Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, επί της οδού Μουρούζη.

Όμως, συμμετείχε σε επεμβάσεις διάσωσης σε διάφορα ατυχήματα και καταστροφικά γεγονότα, όπως είναι ο φονικός  σεισμός του 1999,   στο εργοστάσιο της «RICOMEX», σε ορειβατικά ατυχήματα, σε πτώση αεροσκαφών, στις μεγάλες πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής και σε άλλες περιοχές.

Μάλιστα, πρόσφατα συμμετείχε στις φονικές πυρκαγιές των περιοχών  του Νέου Βουτσά,  Μάτι και Ραφήνας. Εκεί πραγματοποίησε επεμβάσεις    σε φλεγόμενα σπίτια  και βοήθησε πυρόπληκτους αλλά και θύματα.

Η πολυετής δράση του αναγνωρίστηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα και με πρόταση του αρχηγού του, την 28η.1.2019 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλος.

Στην τελετή αυτή του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για τις εθελοντικές υπηρεσίες του. Παράλληλα, παρέχει υπηρεσίες στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας.

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr