Άρση του lock down: Πως βγαίνει η Ευρώπη από την καραντίνα – Πότε θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια στην Ελλάδα
Τον οδικό χάρτη για την άρση των περιοριστικών μέτρων εξετάζουν διεξοδικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ και εκφράζουν την πεποίθηση ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολλή καλή εικόνα σε όλη την Ευρώπη -αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή- ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν λάβει. Σε δημοσιεύματα των περισσοτέρων Μέσων ενημέρωσης, υπογραμμίζεται ότι η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα και δεν θα αφορά τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Γερμανία
Στη Γερμανία, που έως τώρα έχει αξιοσημείωτα καλές επιδόσεις, αποφάσισε να ανοίξει τα καταστήματα, παρόλο που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και περισσότερο από τα επτά κράτη που ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους κανόνες.
Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ εκτός από το άνοιγμα των μικρότερων καταστημάτων, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά από τις αρχές Μαΐου. Η καγκελάριος επικαλέστηκε τον δείκτη R (πόσοι κολλούν από ένα κρούσμα) για να δείξει το βαθμό επιτυχίας. Ο δείκτης ήταν την Παρασκευή αμετάβλητος στο 0,7 σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ιταλία
Την ίδια στιγμή τα επίμονα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων στο Μιλάνο περιπλέκουν τους σχεδιασμούς του Ιταλού πρωθυπουργού Τζ. Κόντε για σταδιακή επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σχεδιάζει το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας από τις 4 Μαίου, αλλά πιέζεται από επιχειρηματίες και λόμπι του πλούσιου Βορρά να κινηθεί γρηγορότερα.
Υπάρχουν ωστόσο αντιδράσεις: «Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η τοπική κυβέρνηση μου ζητούσε να κλείσω τα δημόσια μέσα μεταφοράς γιατί η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου», σημείωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου Giuseppe Sala στο Faceboook. «Τώρα θέλουν να ξεκινήσουν εκ νέου τα πάντα;».
Σουηδία
Την ίδια στιγμή στη Σουηδία που δεν προχώρησε σε lockdown, ακολουθώντας μια τελείως διαφορετική στρατηγική τα στοιχεία που παρουσιάζονται προκαλούν συναγερμό. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που ασκείται ανοικτά κριτική στον πρωθυπουργό. Έχουν καταγραφεί 13.882 κρούσματα στη χώρα που έχει λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια πληθυσμό, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τους 1.511 (100 περισσότεροι σε σχέση με 48 ώρες πριν). Το σύνολο των νεκρών δηλαδή ξεπερνά το άθροισμα των γειτονικών χωρών: Δανία (346), Νορβηγία (164) και Φινλανδία (90).
Ισπανία
Μία από τις πλέον πληγείσες από τον νέο κορωνοϊό χώρες παγκοσμίως, η Ισπανία, θα παρατείνει την καραντίνα του πληθυσμού της για άλλες δύο εβδομάδες, έως και τις 9 Μαΐου, δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της, Πέδρο Σάντσεθ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης θα χαλαρώσουν για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να βγαίνουν από τις 27 Απριλίου με «περιορισμένο» τρόπο και «υπό όρους, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση» της νόσου Covid-19 κι ενώ δεν είχαν το δικαίωμα αυτό από την έναρξη της καθολικής καραντίνας την 14η Μαρτίου.
Τα οκτώ εκατομμύρια παιδιά στην Ισπανία έχουν ήδη περάσει πέντε εβδομάδες κλεισμένα στα σπίτια τους, γεγονός που έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την υγεία τους.
Ο Σάντσεθ εξήγησε ότι θα συζητήσει τη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν τα παιδιά σήμερα με τους επικεφαλής των επαρχιών και θα λάβει υπόψη του τις συστάσεις των παιδιάτρων. Παραδέχθηκε εξάλλου ότι πολλά παιδιά ζουν σε σπίτια 40 ή 50 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με αναφορές τα νέα μέτρα θα αφορούν τα παιδιά κάτω των 12 ετών, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.
Η Ισπανία επέτρεψε αυτήν την εβδομάδα την επαναλειτουργία ορισμένων τομέων της οικονομίας, όπως της βιομηχανίας. Όμως, οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και βγαίνουν μονάχα για βασικές ανάγκες, όπως το να αγοράσουν τρόφιμα.
Η δήμαρχος της Μαδρίτης Άντα Κολάου, η οποία είναι μητέρα μικρών παιδιών, ζήτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση να επιτρέψει στα παιδιά να βγουν από τα σπίτια τους.
Από την πλευρά της η Ισπανική Ένωση για τα Δικαιώματα των Παιδιών έχει προειδοποιήσει για τα τις ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις της καραντίνας στην υγεία των παιδιών και έχει ζητήσει να τους επιτραπεί να βγαίνουν έξω και να έχουν κάποια σωματική δραστηριότητα.
“Αυτά τα παιδιά πρέπει να βγουν έξω”, τόνισε η Κολάου. “Μην περιμένετε άλλο: απελευθερώστε τα παιδιά μας”.
Ιρλανδός υπ. Υγείας: Θα αργήσετε να ξαναδείτε τις παμπ…
Είναι μάλλον απίθανο να επιτραπούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις στην Ιρλανδία φέτος, ενώ όσοι είναι άνω των 70 ετών ίσως χρειαστεί να παραμείνουν στα σπίτια τους για καιρό ακόμη, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις. «Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς οι άνθρωποι θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν ξανά στις παμπ για όσο διάστημα ο ιός είναι μαζί μας και δεν έχουμε εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία», διευκρίνισε σε δεύτερο χρόνο ο υπουργός Υγείας τη φράση του “Θα αργήσετε να ξαναδείτε τις παμπ…”
“Αυτό που δεν θα επιστρέψει σύντομα είναι σενάρια στα οποία δεν θα μπορούμε να τηρούμε με ασφάλεια τους κανόνες κοινωνικής απόστασης”, τόνισε ο Χάρις μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Independent.
Ο επικεφαλής για θέματα υγείας της Ιρλανδίας, ο Άντονι Χόλοχαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού έχει περιοριστεί στον γενικό πληθυσμό. Αυτό δημιούργησε ελπίδες ότι τα μέτρα καραντίνας θα αρχίσουν να αίρονται από τις 5 Μαΐου. Όμως ο Χάρις προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των πιο αυστηρών μέτρων θα γίνει με αργούς ρυθμούς και σταδιακά.
Μέχρι στιγμής βάσει των κανόνων της καραντίνας οι Ιρλανδοί μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για ψώνια ή σύντομη σωματική άσκηση σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους. Οι άνω των 70 ετών έχουν σαφείς οδηγίες να μην βγαίνουν καθόλου έξω.
Επιπλέον ο Χάρις σημείωσε ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, έστω και μερικώς. Το να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία έστω και για μια ημέρα την εβδομάδα “θα προσφέρει μια ανάσα στις οικογένειες (…) και πιστεύω θα βοηθήσει”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο -αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή και δεδομένου ότι η άμεση αντίδρασή της πολιτείας, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης στο εξωτερικό – να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του νέου κορωνοϊού, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»”, τονίζοντας ότι η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα και δεν θα αφορά τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αρκετά κυβερνητικά στελέχη ερευνούν το πότε και πως μπορούμε να βγούμε από την καραντίνα και να επιστρέψουμε στην “κανονικότητα”, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις πιθανές εναλλακτικές.
Το σχέδιο τιτλοφορείται “Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης”, και δουλεύεται εδώ και μερικές μέρες με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια όλων των υπουργείων από μια “task force” υπό την εποπτεία του υφυπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Ενδεικτικά στην ομάδα, συμμετέχουν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό Ηλίας Μόσιαλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.
Η χαλάρωση περιορισμών θα γίνεται προοδευτικά, δηλαδή από τις αρχές Μάιου (4 ή 11 Μαΐου) με καταληκτικό ορίζοντα μέσα και τέλος Ιουνίου, και προβλέπεται σταδιακή χαλάρωση εσωτερικών μετακινήσεων πιθανώς με αλλαγές στο SMS (κάτι πάντως που δεν έχει οριστικοποιηθεί).
Αρχικά θα επιτραπεί το άνοιγμα μικρών εμπορικών καταστημάτων με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά, δηλαδή όπως έγινε σούπερ μάρκετ, ενώ και όταν ανοίξουν καφέ και εστιατόρια τα τραπεζοκαθίσματα αναμένεται να είναι πιο αραιά.
Στο πλαίσιο αυτό, θα καταγραφούν αλλαγές, πχ. στον αριθμό των εισερχόμενων στα εμπορικά καταστήματα, στις υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι των εργαζομένων για τα μέτρα προστασίας τους, στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια ή στα καφέ.
- 4η Μαΐου: Επαναλειτουργία καταστημάτων και χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις
- 11η Μαΐου: Ανοίγει ο δρόμος για τη σταδιακή επιστρoφή στα σχολεία, με προτεραιότητα την Γ’ Λυκείου
- Μέσα Μαΐου: Θα αρχίσουν να ανοίγουν οι πόρτες σε μπαρ και εστιατόρια
- Αρχές Ιουνίου: Θα αρχίσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία και οι πτήσεις
Φυσικά, όλα με αυστηρά πρωτόκολλα και με τήρηση αποστάσεων.
Τα τραπεζοκαθίσματα θα εμφανιστούν και πάλι, ωστόσο θα είναι σημαντικά μειωμένος ο αριθμός τους, ώστε να τηρείται η απαιτούμενη απόσταση.
«Θα ξεκινήσουμε από τα καταστήματα, που μπορούμε να ελέγξουμε ότι μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες. Να είναι σε θέση να ελέγξουν την είσοδο, να μπορούν να τηρηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη, κ.ο.κ. Επίσης, από επιχειρήσεις που μπορούν να το σηκώσουν ως βάρος, διότι αναγνωρίζουμε ότι η επανεκκίνηση θα είναι για κάποιους μια δύσκολη διαδικασία. Και φυσικά, θα ξεκινήσουμε από εκεί, που το Δημόσιο μπορεί να έχει γρήγορα λεφτά και έσοδα, ώστε να τονωθούν και τα ταμεία του, τα οποία προς το παρόν μόνο δίνουν», αναφέρει πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο Πρώτο Θέμα.
Μετά τις 10 Μαΐου επιδιώκεται η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία, προκειµένου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να έχουν ικανό χρόνο για τις απαραίτητες επαναλήψεις στην εξεταστέα ύλη. Η προοπτική επαναφοράς και άλλων τάξεων και βαθµίδων της Εκπαίδευσης στις τάξεις αναµένεται να αποφασιστεί µετά την παρέλευση ενός 15νθηµέρου και αναλόγως µε το αποτύπωµα της συγκεκριµένης αλλαγής στα επιδηµιολογικά δεδοµένα της χώρας.
Εντός του Μαΐου αναµένεται να επαναλειτουργήσουν τµηµατικά και τα δικαστήρια της χώρας, αρχής γενοµένης, πάντως, από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισµό. Και σε αυτήν την περίπτωση έχει προβλεφθεί να ακολουθηθεί ο κανόνας της παρουσίας εντός των δικαστικών αιθουσών του µικρότερου δυνατού αριθµού ατόµων, ώστε να διασφαλίζεται η οµαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκάστοτε δίκης. Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να ενισχυθεί η λειτουργία κρίσιµων υποδοµών και διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, όπως οι εφορίες, οι οποίες για την ώρα δουλεύουν µε προσωπικό ασφαλείας.
Επόµενη µεγάλη αλλαγή εκτιµάται πως θα είναι η επαναλειτουργία µπαρ, καφέ και εστιατορίων, πάντα υπό το αυστηρό πρωτόκολλο της αξιοποίησης αποκλειστικά και µόνο εξωτερικών χώρων αλλά και της τήρησης των επιβεβληµένων αποστάσεων. Ασαφής παραµένει, πάντως, ο χρονικός προσδιορισµός της επαναλειτουργίας των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος.
Σύµφωνα µε την άποψη που εκφράζει το οικονοµικό επιτελείο, η εντός του Μαΐου επαναλειτουργία των συγκεκριµένων επιχειρήσεων θα συνέβαλε στην οµαλή επανεκκίνηση της πραγµατικής οικονοµίας. Μερίδα των µελών της επιστηµονικής επιτροπής εκφράζει, πάντως, τον προβληµατισµό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, παραπέµποντας το άνοιγµα καφέ, µπαρ και εστιατορίων στο δεύτερο κύµα, στις αρχές Ιουνίου.
Στις αρχές του καλοκαιριού τοποθετείται και το άνοιγµα στο κοινό πολιτιστικών χώρων και µουσείων, ενώ περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να επαναλειτουργήσουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Έως τις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύµατα. Μελετάται η επαναλειτουργία αρχικώς των µμονάδων 12µηνης διάρκειας και ακολούθως των εποχικών. Επ’ αυτού, µείζον θέµα παραµένει ο χρονικός προσδιορισµός της αποκατάστασης των αεροπορικών συνδέσεων µε χώρες της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα, ζήτηµα που απαιτεί κατά τον κ. Μητσοτάκη τη συντονισµένη δράση και την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου τουλάχιστον ανάµεσα στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr