Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Στη Βουλή για 3 πολιτικά πρόσωπα η υπόθεση για τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιριών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη Βουλή για 3 πολιτικά πρόσωπα η υπόθεση για τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιριών

Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιριών την περίοδο 2006 έως 2010. Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σύμφωνα με πληροφορίες, «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων με αποτέλεσμα να διαβιβάσει τη δικογραφία, όπως προβλέπει ο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τρία πολιτικά πρόσωπα ελέγχονται. Φέρεται να προκάλεσαν ζημία 241.000.000€ σε μία τριετία

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τρία πρόσωπα και συγκεκριμένα ο ένας έχει προγενέστερη εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, ενώ οι άλλοι δύο διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Η υπόθεση που αφορά στην επιστροφή (rebate) φαρμακευτικών εταιριών, ήρθε στο φως στο πλαίσιο της έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας πριν από λίγες ημέρες, την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την Ε. Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για μη σύννομες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι η ευθύνη για το rebate την εν λόγω περίοδο βάρυνε τις ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Πλέον, όμως, είναι αρμοδιότητας Υπ. Υγείας και ΕΟΠΥΥ.

«Πρόκειται για ζημία του δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007.

Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, αναλύοντάς τα ως εξής:

  • Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ