Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

O «κόκκινος εργολάβος» πάει και στα Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις για την υπόθεση “White House”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O «κόκκινος εργολάβος» πάει και στα Ποινικά Δικαστήρια με μηνύσεις για την υπόθεση “White House”

Μία μακρά δαιδαλώδη πορεία των σχέσεων Μαξίμου επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ και του Χρ. Καλογρίτσα, φέρνουν στο φως οι καταγγελίες του τελευταίου περί «White House» και την εμπλοκή του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Η διαδικασία στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την περασμένη Τετάρτη δεν αποτέλεσε την απαρχή της πορείας αυτής, αλλά ήταν το πρώτο δημόσιο ξέσπασμα του λεγόμενου ως «κόκκινου» εργολάβου.

Η διαδικασία της περασμένης εβδομάδας στο Πρωτοδικείο αφορούσε την κύρωση μίας απόφασης διαιτητικού δικαστηρίου της Ελβετίας που επιδίκασε τον Απρίλιο του 2019 ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της εταιρείας «Τοξότης» συμφερόντων Καλογρίτσα. Ήταν ακραιφνώς νομική και θα μπορούσαν οι δικηγόροι των δύο πλευρών να υποβάλλουν εγγράφως τις απόψεις τους. Ωστόσο, ο κ. Καλογρίτσας, ο άνθρωπος που αποτέλεσε τον πιο κοντινό μιντιακό συνομιλητή της κυβέρνησης το 2016, έδωσε το παρών.

Για να ακούσει τις απαντήσεις της λιβανέζικης εταιρείας που απαιτούσε το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί:

Δικηγόρος Καλογριτσα (Α. Λοβέρδος) : «Πρόκειται εικονική δικαιοπραξία που δεν πρέπει να περιβληθεί με τον τιτλο μιας δικαστικής απόφασης. Στείλαμε ένα εξώδικο την περασμένη Δευτέρα και ζητήσαμε να μην προχωρήσει η δίκη, γιατί είναι μια εικονική κι όχι εμπορική συναλλαγή».

Δικηγόρος εταιρίας: «Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπαρχει διαιτητική απόφαση στην Ελβετία. Στο εξώδικο που στείλατε τι εννοείται με τον όρο Γουάιτ Χάουζ»;

Δικηγόρος Καλογρίτσα: Δεν ήθελα να το πω αλλά αφού με ρωτάτε: Γουάιτ Χάουζ είναι το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ.Παππάς αναφέρεται ουκ ολίγες φορές με έμμεσο ή άμεσο τρόπο».

Η υπόθεση πάει σε ποινικό επίπεδο

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο κ. Καλογρίτσας προτίθεται να μεταφέρει σε ποινικό επίπεδο την αστική μέχρι στιγμής διαφορά, κρίνοντας πως πρόκειται για ένα ακραιφνώς πολιτικό θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει εντολή στους δικηγόρους του να ασκηθεί άμεσα μήνυση στην οποία θα περιγράφονται ονόματα και διευθύνσεις για όσους εμπλέκονταν την περίοδο χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα, ποιος έφερε σε επαφή με ποιόν, ποιος προσέγγισε και με πιο τρόπο τον «βασικό χρηματοδότη», ποιος εν ολίγοις ήταν ο «κουμπάρος». Με ονοματεπώνυμα και όχι με κωδικούς (τυπου White House) που θα χρειάζονται επεξηγήσεις. Σύμφωνα, πάντως, με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο ο «κόκκινος» εργολάβος στρέφει τα βέλη του κατά της τότε κυβέρνησης και αποδίδει ρόλο ενορχηστρωτή στο «White House» στον Νίκο Παππά. Ισχυρίζεται βάσει των εγγράφων αυτών:

-Πως με πλήρη γνώση και συμφωνία με το “White House” συστάθηκε η εταιρία που διεκδικούσε την τηλεοπτική άδεια.

-Πως υπο τον συντονισμό, εποπτεία και καθοδήγηση του “White House” δημιουργήθηκε εικονική σύμβαση υπεργολαβίας μεταξύ της «Τοξότης» (συμφερόντων Καλογρίτσα) και πανίσχυρου Λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού ώστε να του δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για την εγγυητική επιστολή ώστε να συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στημένος ο διαγωνισμός;

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι εάν ο διαγωνισμός για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών ήταν στημένος. Οι αναφορές Καλογρίτσα υποδεικνύουν πως πίσω από τις όποιες παράνομες πράξεις, ο διαγωνισμός έγινε όπως ανέφερε και όλη η αγορά το 2016 με όρους που ήταν με σημαδεμένη τράπουλα και πως υπήρξαν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως «λαγοί» στο διαγωνισμό προκειμένου να εκτινάξουν στα ύψη το κόστος για κάθε τηλεοπτική άδεια. Πρόκειται επί της ουσίας για αυτό που έχουν αναφέρει στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ περί προσπάθειας ποδηγέτησης των ΜΜΕ.

Από τα βοσκοτόπια στο «White House»

Εν αρχή ήταν τα βοσκοτόπια. Αυτά που ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας έβαλε ως εγγύηση για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας το 2016. Προκλήθηκε σάλος με τη Ν.Δ. ως κόμμα τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγέλλει τη διαδικασία.

Ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα η πτώχευση της εταιρείας Καλογρίτσα. Τώρα, ο «κόκκινος» εργολάβος, επανέρχεται και στρέφει τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, του πλέον ένθερμου υποστηρικτή του για τη λήψη τηλεοπτικής άδειας. Στοχοποιεί, ειδικότερα, τον Νίκο Παππά τότε αρμόδιο υπουργό και σε κάθε περίπτωση στενό άνθρωπο του περιβάλλοντος Τσίπρα.

Η υπόθεση της υπογραφής εικονικής σύμβασης με λιβανέζικη εταιρεία (που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα), για τη χορήγηση 3 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ίσως αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Ο «κόκκινος» εργολάβος φέρεται να είναι αποφασισμένος να προβεί και σε άλλες αποκαλύψεις για το «White House». Τι είναι όμως το περίφημο «White House»; Η λιβανέζικη εταιρεία άσκησε δίωξη κατά Καλογρίτσα, ζητώντας την επιστροφή των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκε ως προκαταβολή ώστε η εταιρεία «Τοξότης» να αναλάβει ως υπεργολάβος την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως, όμως, υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα τα χρήματα δόθηκαν «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του… White House». Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το «White House», απάντησε στο δικαστήριο ότι πρόκειται για το Μέγαρο Μαξίμου και το Νίκο Παππά και ότι αυτά τα χρήματα ήταν προκαταβολή για τη συμμετοχή του ίδιου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Καλογρίτσας δείχνει ως ενορχηστρωτή το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού Νίκο Παππά για την υπογραφή εικονικών συμβάσεων. Στο δικόγραφο αναφέρεται πως «η από 28.08.2016 υποτιθέμενη «συμφωνία» αναφορικά με υποτιθέμενη υπεργολαβία με «έργο» στα Αραβικά Εμιράτα προτάθηκε προκειμένου να «δικαιολογήσει» την εκταμίευση ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ειχε συμφωνηθεί όπως καταβληθεί ως μέρος της ανερχόμενης σε 25 εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής της στην αφανή εταιρία της πρώτης με την ανώνυμη εταιρία «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογριτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη ΑΕ» η οποία είχε συσταθεί σε συμφωνία με το “White House” με σκοπό τη συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό».

Το θέμα έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, που ανταλλάσσουν ανακοινώσεις. Ο ίδιος πάντως ο Νίκος Παππάς δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

Διαβάστε επίσης:

Το «White House» Καλογρίτσα άνοιξε τον πολιτικό ασκό του Αιόλου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ