Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Διακόπηκε η δίκη για την άγρια δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα στη Ζάκυνθο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διακόπηκε η δίκη για την άγρια δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα στη Ζάκυνθο

Για τις 26 Σεπτεμβρίου διεκόπη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας η δίκη για τη άγρια δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον τον Ιούλιο του 2017  σε μπαρ της Ζακύνθου.

Οι δράστες τον έστειλαν στο θάνατο χτυπώντας τον με σιδηρογροθιές

Η ακροαματική διαδικασία εξελίχθηκε με ενστάσεις εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα υποβλήθηκε αίτημα αποβολής της πολιτικής αγωγής καθώς και ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος. Ο 22χρονος βρήκε τραγικό θάνατο μετά από  καβγά της παρέας του με  ομάδα Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ και τον Έλληνα μπάρμαν. Αφορμή  μία  φωτογραφία selfie!

Δεκατέσσερεις μήνες μετά την άγρια δολοφονία του Μπακαρί Χέντερσον τον Ιούλιο του 2017  σε μπαρ της Ζακύνθου «για ασήμαντο αφορμή», οι δράστες που έστειλαν στο θάνατο τον Αμερικανό τουρίστα χτυπώντας τον μανιωδώς όχι μόνο με τα χέρια και τα πόδια τους αλλά ακόμα και με σιδηρογροθιά, θα καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Πάτρας.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα και με τα όσα είχαν καταγραφεί  από κάμερες κλειστού κυκλώματος, ολοκλήρωσαν το έγκλημά τους σε 11 μόλις δευτερόλεπτα.

Για τι κατηγορούνται

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση είναι :

  • Aνθρωποκτονία από πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία,
  • Άμεση συνέργεια  στην ως άνω πράξη  κατ’  επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση,
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία κατ΄ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Όπως δήλωσε στο dikastiko.gr ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Αγαμέμνων Τάτσης «πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δίκη, όχι μόνο όσον αφορά το ανθρώπινο σκέλος της, αλλά κυρίως σε νομικό επίπεδο, αφού θα πρέπει να κριθούν μια σειρά από σοβαρά νομικά θέματα, όπως το ποιος ήταν ο βαθμός συμμετοχής ενός εκάστου των κατηγορουμένων στον επελθόντα θάνατο, ή το πώς επέδρασσε η συμπεριφορά του προγενέστερη θύματος στην όλη εξέλιξη του συμβάντος».

Τον σκότωσαν στο ξύλο

Στο 55 σελίδων βούλευμα, βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν 9 συνολικά άτομα, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια τα όσα έγιναν  τα ξημερώματα της  7ης  Ιουλίου του 2017.

«Μετά από προηγηθέντα διαπληκτισμό του παθόντα Hederson Bakari και του  κατηγορούμενου R.D. στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με το διακριτικό τίτλο «barcode» ευρισκόμενοι σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας συναποφάσισαν μεταξύ τους  και με τον πρώτο  κατηγορούμενο Ο.Α., τον πέμπτο κατηγορούμενο S.M.,  τον έκτο κατηγορούμενο Ρ.Ν. , τον έβδομο  κατηγορούμενο Ι.Μ.,  τον όγδοο  κατηγορούμενο S.S.  και τον ένατο  κατηγορούμενο R.D. , καθώς και με άλλο αγνώστων στην ανάκριση στοιχείων πρόσωπο και ακολούθως με συγκλίνουσες επί μέρους πράξεις ταυτόχρονες και διαδοχικές, επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του ως άνω παθόντα με ανθρωποκτόνο σκοπό και δη ο τρίτος κατηγορούμενος  κλότσησε έξι φορές στον κορμό  και ο τέταρτος κατηγορούμενος κλότσησε δυο φορές στον κορμό τον ως άνω παθόντα στην πράξη τους  δε αυτή προέβησαν με σκοπό να προκαλέσουν τρώση ζωτικού οργάνου  του παθόντος και με τον τρόπο αυτό να επιφέρουν τον θάνατό του αποτέλεσμα στο οποίο απέβλεπαν.

Παράλληλα οι λοιποί ως άνω συγκατηγορούμενοί τους επιτίθεντο με σφοδρότητα εναντίον του ως άνω παθόντα με τον ίδιο κοινό ανθρωποκτόνο σκοπό όπως ανωτέρω αναλυτικά περιγράφεται, πλην όμως η πράξη τους αυτή δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους θέληση αλλά από εμπόδια εξωτερικά ανεξάρτητα της θέλησής τους καθ’ όσον οι λοιποί συγκατηγορούμενοι τους προκάλεσαν στον παθόντα βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δη εκτεταμένη βλάβη του εγκεφάλου (θλάσεις και αιμορραγία) από τις οποίες επήλθε ο θάνατός του.»

Η  πλειοψηφία των κατηγορουμένων ωστόσο ισχυρίζεται ότι πριν τραυματιστεί θανάσιμα ο Αμερικανός τουρίστας, είχε επιτεθεί με ανθρωποκτόνο πρόθεση σε έναν από τους κατηγορουμένους χτυπώντας τον  στο κεφάλι.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Γκαβέλας αναφερόμενος στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασιας δήλωσε στο dikastiko.gr 

«Το δικαστήριο καλείται να κρίνει ένα θλιβερό περιστατικό όπου ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του και κάποιοι άλλοι επίσης νέοι άνθρωποι στιγματίστηκαν ως κατηγορούμενοι με βαρύτατες κατηγορίες. Η αποδεικτική διαδικασία θα ξεκαθαρίσει τι προηγήθηκε του συμβάντος και θα οδηγήσει στην εξατομίκευση της ποινικής μεταχείρισης των κατηγορουμένων.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ