Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Ασπίς Πρόνοια: Αθώα η οικογένεια Ψωμιάδη και χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι, ένοχοι 2 για το σκάνδαλο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ασπίς Πρόνοια: Αθώα η οικογένεια Ψωμιάδη και χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι, ένοχοι 2 για το σκάνδαλο

Σε δυο πρόσωπα, δεδομένης της απουσίας του εκλιπόντος επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, προσωποποίησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Ασπίς, με την καταγγελόμενη εξαπάτηση χιλιάδων επενδυτών.

Οι δικαστές , μετά από ακροαματική διαδικασία δυο ετών, υιοθέτησαν την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Παν.Παναγιωτόπουλου, και απάλλαξαν , μεταξύ άλλων, από το αδίκημα της  εγκληματικής οργάνωσης και τους 12 κατηγορουμένους ανάμεσά τους και η οικογένεια του Παύλου Ψωμιάδη, η σύζυγος και τα παιδιά του και άλλα μέλη της οικογενείας του, όπως και υπάλληλοι της εταιρίας του.

Που στηρίχθηκαν 

Το δικαστήριο στηρίχθηκε σε δυο παραδοχές:

-Στην παραδοχή του ιδίου του επιχειρηματία, με την έναρξη της δίκης του πως κανένα από τα μέλη της οικογένειάς του ή τους υπαλλήλους της εταιρίας είχε οποιαδήποτε ευθύνη για όσα τους καταλογίζονται. Ουσιαστικά η πορεία της υπόθεσης ήταν προδαδιεγραμμένη μετά το θάνατο του επιχειρηματία, διαρκούσης της δίκης, εντός της φυλακής τον Ιούλιο του 2017. Για εκείνον έπαυσε αυτομάτως η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

-Πως δεν υπάρχει κατά καμία έννοια οικογενειακή ευθύνη στο ποινικό δίκαιο.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

Οι συνεργάτες

Το δικαστήριο λοιπόν εντόπισε και προσωποποίησε την ευθύνη όσων έγιναν σε δυο συνεργάτες του αποβιώσαντος επιχειρηματία. Στους δύο καταδικασθέντες επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτά και δώδεκα ετών κατά συγχώνευση κατά περίσταση για τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συνέργεια στις παραπάνω πράξεις. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς τους χορηγήθηκε αναστολή έως την έφεση.

Οι υπόλοιποι 12 εμπλεκόμενοι απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες, ανάμεσά τους η σύζυγος και τα παιδιά του εκλιπόντος επικεφαλής της Ασπίς Πρόνοια, Παύλου Ψωμιάδη, οι οποίοι στο στάδιο της ανάκρισης είχαν παραμείνει προσωρινά κρατούμενοι για περίπου 11 μήνες.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι κατηγορίες για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε από το 2000 έως και το 2010 και είχε προβεί σε αξιόποινες πράξεις σε βάρος εταιρειών του Ομίλου Ασπίς, όπως απάτες, υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες, δεν στοιχειοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας. Κατά το κατηγορητήριο, ο Παύλος Ψωμιάδης είχε κατορθώσει  να εξαπατήσει 37.014 πολίτες οι οποίοι κατέβαλαν συνολικά 248.322.729,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Νηφαλιότητα

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Θανάσης Βαρλάμης, δήλωσε σχετικά:

«Ήταν μία διαδικασία που εξέτασε όλα τα περιστατικά με αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και σε βάθος. Προς τούτο ήταν σημαντική και η συμβολή του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου ώστε να τεθεί η υπόθεση στα πραγματικά της όρια».

Στην απαλλαγή της οικογένειας Ψωμιάδη αναφέρθηκε ο υπερασπιστής Γιάννης Αλετράς:

«Τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2013, για την οικογένεια του θανόντος Παύλου Ψωμιάδη, ιδρυτή της Ασπίδος, ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» της ο οποίος έληξε αισίως την 12/12/2018, μετά πέντε έτη από την εκκίνησή του. Μετά από ομόφωνη απόφαση των κ. Δικαστών, του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και μια εξόχως εξαιρετική και αιτιολογημένη πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών, η οικογένεια του θανόντος Π. Ψωμιάδη, απηλλάγη των κατηγοριών, που την οδήγησαν στο ακροατήριο  του εν λόγω Δικαστηρίου, μετά την παραμονή της στη φυλακή στα πλαίσια της ανάκρισης. Με την εν λόγω απόφαση, η οποία θα αποτελέσει σαφώς νομικό δεδικασμένο τόσο για την νομική της αντιμετώπιση, όσο και για την πληρότητά της, ετέθησαν οι βάσεις για την «διαφορετική» νομική αντιμετώπιση της ποινικής ευθύνης της οικογένειας, με την ευρεία έννοια, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις πράξεις, ποινικές ή μη, του πατέρα και υπευθύνου δραστηριοτήτων. Είναι εμφανές ότι η  εν λόγω απόφαση, δικαίωσε την οικογένεια του θανόντος, τα τέκνα και  τη σύζυγο αυτού, καθώς τα προηγούμενα έτη, η «τιμωρία» τους, για το συγγενικό δεσμό τους με το θανόντα Π. Ψωμιάδη, ήταν συνολική, προσωπική, ηθική, ψυχολογική, περιουσιακή, διαμόρφωσε προσωπικές και κοινωνικές καταστάσεις, δημιουργώντας ένα αναπόδεικτο, μέχρι τότε επιβαρυντικό κλίμα, όπου μετρήθηκαν μόνο απουσίες και όχι παρουσίες. Ως φίλος και δικηγόρος της οικογένειας, επί πολλά έτη, αισθάνομαι δικαιωμένος, ικανοποιημένος, για τον αγώνα που δόθηκε από όλους μας, για την απόδειξη της αθωότητας των μελών αυτής και την κατανόηση αυτού του αγώνα από τους παράγοντες της δίκης. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από όλους μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ