Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Βγήκαν τα «μαχαίρια» μεταξύ των κατηγορουμένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Βγήκαν τα «μαχαίρια» μεταξύ των κατηγορουμένων
Με απειλές για μηνύσεις ξεκίνησε την απολογία του ο Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, κατηγορούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς υποστήριξε πως δε βρέθηκε ποτέ στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, παρά τα όσα του προσάπτει ο συγκατηγορούμενος του Γιώργος Δήμου.
Ο κατηγορούμενος, κατά την απολογία του υποστήριξε ότι έμαθε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς δολοφόνησε τον 34χρονο μουσικό Παύλο Φύσσα από την τηλεόραση την επόμενη ημέρα του εγκλήματος, αν και ο συγκατηγορούμενος του τον τοποθέτησε τη νύχτα εκείνη στην περιοχή.
Ο ίδιος ανέφερε πως το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τους συγκατηγορούμενούς του Πατέλη και Τσακανίκα, όταν ο ίδιος βρίσκονταν στο Αιγάλεω.
«Με τον Τσακανίκα νομίζω ότι μίλησα μια φορά για να τον ρωτήσω αν ήξερε κάτι για τον Ρουπακιά. Μου απάντησε ότι ήταν σπίτι του και πως δεν γνώριζε κάτι. Απορώ γιατί έμπλεξε και αυτός. Άλλη ενημέρωση δεν είχα. Την άλλη ημέρα το είδα στην τηλεόραση και είχα σοκαριστεί» είπε στο δικαστήριο.
Στις ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με το αν είχε ενημέρωση για την δολοφονία Φύσσα, υποστήριξε ότι: «Εγώ, ο Τσακανίκας και κάποια άλλα άτομα βρεθήκαμε στα γραφεία του Πειραιά, 2 με 3 ημέρες μετά την ανθρωποκτονία. Συζητούσαμε για τη δολοφονία, πως έγινε και γιατί χάθηκε ένας άνθρωπος. Βασικά ήμασταν όλοι σε σοκ, γιατί χάθηκε ένας άνθρωπος. Μέχρι και σήμερα τι έγινε ακριβώς και γιατί εγώ δεν το έχω μάθει».
Κατά το κλείσιμο της απολογίας του, ισχυρίστηκε ότι θα στραφεί νομικά κατά του συγκατηγορούμενού του Γ. Δήμου, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει στο δικαστήριο ότι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 ο Κομιανός του είπε έξω από την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας: «Πάμε για μάχη, έχουν πιάσει κάτι δικούς μας και πάμε να τους απελευθερώσουμε».
Ο Κομιάνος απάντησε στην έδρα πως ο Δήμου «λέει ψέματα και παίζει κάποιο ρόλο», ενώ δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί ο συγκατηγορούμενός του δεν είπε για κάποιον άλλο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τον Παύλο Φύσσα, και ότι δεν έχει πάει ποτέ στην καφετέρια «Κοράλι», επισημαίνοντας ότι «Ρουπακιάς να μας εξηγήσει τι έγινε εκείνο το βράδυ, γιατί σοκαρίστηκαμε από τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου».
Μέλος Δικαστηρίου: Ναι άλλα έχουμε ακούσει συνομιλίες που κάποιοι επιχαίρουν για τον θάνατο του Φύσσα…
Κατηγορούμενος: Ναι αλλά δεν είμαι εγώ, αυτοί δεν είναι άνθρωποι.
Τέλος, ανέφερε ότι σήμερα δεν έχει σχέση με την Χρυσή Αυγή διότι, όπως είπε, ένας από τους όρους που του επιβλήθηκαν κατά την αποφυλάκιση ήταν να μην έχει σχέση με τους συγκατηγορουμένους του.

«Με απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν αν δεν καταθέσω αυτά που θέλουν»

«Θα σου κάνουμε το βίο, αβίωτο αν δεν καταθέσεις όσα σου είπαμε» φέρεται να είπε ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, στο μέλος της οργάνωσης Γιώργο Δήμου, σύμφωνα με όσα είπε ο τελευταίος στην απολογία του, νωρίτερα σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος μίλησε στο δικαστήριο για τις απειλές που δέχθηκε προκειμένου να καταθέσει όσα ήθελαν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, είχε τηλεφωνήσει στον Γιώργο Ρουπακιά, το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και μάλιστα τη στιγμή που ο καθ´ομολογία δολοφόνος του 34χρονου μουσικού, είχε συλληφθεί και βρίσκονταν στο αστυνομικό τμήμα.

Την επόμενη της δολοφονιας ημέρα, ο Γ. Τσακανίκας, φέρεται σύμφωνα με τον Δήμου, να του τηλεφώνησε, ζητώντας του να μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογειών κατ´εντολή του βουλευτή Λαγού. Το ραντεβού, όπως είπε στην απολογία του, έγινε τελικά στους Αγίους Αναργύρους δίπλα στο σπίτι του.

«Στη συνάντηση ήρθε τελικά ο Τσακανίκας, ο οποίος μου είπε: «Θα σου πω εγώ τι να πεις στην αστυνομία, όταν ανοίξουν τα τηλέφωνα. Θα πεις ότι βρέθηκες τυχαία στο Κερατσίνι ότι είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Θα σου βρούμε εμείς δικηγόρους». Μου είπε ότι ήμουν ο μοναδικός που πήρα τηλέφωνο το Ρουπακιά εκείνο το βράδυ. Εγώ του είπα αμέσως: «Μη με ανακατεύεις με τέτοια. Και να ανοίξουν τα τηλέφωνα εγώ θα πω την αλήθεια. Πάτε καλά θα με μπλέξετε σε μια δολοφονία. Ο Τσακανίκας με προέτρεπε να πω ότι εγώ προέτρεψα το Ρουπακιά να πάει να σκοτώσει το παλικάρι».

Ο Γιώργος Δήμου περιέγραψε στο δικαστήριο ότι δέχθηκε απειλές από τον Τσακανίκα τρεις φορές, ενώ αρκετές φορές δέχθηκε και απειλητικά τηλεφωνήματα. «Στη συνάντηση ο Τσακανίκας μου είπε ότι θα μουν κάνουν το βίο αβίωτο και ότι καλύτερα να μην είχε γεννηθεί. Μου είπε να καταθιέσω στις αρχές ότι μου έλεγε γιατί διαφορετικά θα με έβρισκαν και θα με σκότωναν. Εγώ ήμουν απλό μέλος της Χρυσής Αυγής και γράφτηκα στην Τοπική της Νίκαιας για να παίρνω τρόφιμα», ανέφερε στο δικαστήριο.

Για το επίμαχο βράδυ της δολοφονίας, ο ο κατηγορούμενος, εξήγησε ότι τηλεφώνησε εκείνο το βράδυ πρώτη φορά στον Ρουπακιά, όταν έλαβε ένα sms από την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας. Τότε ο Ρουπακιάς του είπε να τηλεφωνήσει στο στέλεχος της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας Γ. Πατέλη. «Πήγα στην Τοπική μαζί με τον Σκάλκο με μηχανάκι αλλά ήταν κλειστή. Υπήρχαν στα 5 μέτρα μηχανάκια με 2 άτομα πάνω. Ήταν ο Κομιανός χωρίς κράνος. Ρώτησα τον Κομιανό γιατί είναι κλειστή η Τοπική. Μου είπε «πάμε για μάχη, έχουν πιάσει κάτι δικούς μας στο Κερατσίνι και πάμε να τους απελευθερώσουμε». Ξεκινήσανε τα μηχανάκια και εξαφανίστηκαν. Εγώ με τον Σκάλκο πήγαμε να βάλουμε βενζίνη,  Ακούγαμε σειρήνες. Είπα στο Σκάλκο ότι κάτι πρέπει να έχει γίνει. Την άλλη ημέρα το πρωί έμαθα τι είχε γίνει».

Ο Δήμου υποστήριξε στη συνέχεια ότι φτάνοντας στο σπίτι του πήρε τηλέφωνο τον Γιώργο Ρουπακιά και ο τελευταίος του απάντησε ότι τον έχουν συλλάβει και τον προέτρεψε να πάρει τηλέφωνο τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη.

«Τηλεφώνησα στον Πατέλη και απάντησε η σύζυγός του, η οποία μου είπε: «Ξέρουμε τι έχει κάνει ο Ρουπακιάς, μη λες πολλά από το τηλέφωνο». Την επόμενη ημέρα, μου τηλεφώνησε ο Σκάλκος και μου είπε ότι έχουν πιάσει τον Ρουπακιά γιατί είχε σκοτώσει ένα άτομο», ανέφερε στους δικαστές ο Γ. Δήμου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ