Τρίτη 03 Αυγούστου 2021

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αιχμές κατά των συγκατηγορουμένων από τον ταμία της τοπικής Νίκαιας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αιχμές κατά των συγκατηγορουμένων από τον ταμία της τοπικής Νίκαιας

Έωλο άφησε τον ισχυρισμό των συγκατηγορουμένων του για την δολοφονία Φύσσα ο ταμίας της Τοπικής Νίκαιας Γιώργος Τσακανίκας που απολογήθηκε στην δίκη της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως δεν έχει ιδέα για τα περίφημα φυλλάδια που αποτελούν τον βασικό υπερασπιστικό ισχυρισμό κατηγορουμένων.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος στην δίκη της Χρυσής Αυγής Γιώργος Τσακανίκας, μέλος της πενταμελούς διοίκησης και υπεύθυνος για τα οικονομικά του γραφείου της Νίκαιας θρυμμάτισε τον πρόσφατο ισχυρισμό του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη και των συγκατηγορουμένων του Ρουπακιά και Καζαντζόγλου που σε ενιαία γραμμή είπαν πως ότι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μέλη της Τοπικής κλήθηκαν στα γραφεία, όχι για να δράσουν ως Τάγμα Εφόδου όπως δέχεται η δικογραφία, αλλά για να μοιράσουν τρικάκια για επικείμενη ομιλία του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Όπως είπε ο Γιώργος Τσακανίκας: “Την 17η Σεπτεμβρίου δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιους, από τον Πατέλη νομίζω..Εγώ προσωπικά συνεργαζόμουν με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα. Συνήθως υπήρχε συνεννόηση του Πατέλη με τα γραφεία της Μεσογείων. Τώρα αν ο Πατέλης ήθελε να το κάνει σε χρόνο “ντε τε” δεν ξέρω, εμένα δεν μου έχει προκύψει ποτέ ξανά αυτό.”

“Δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους κάποιοι”

Κατά τον κατηγορούμενο η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και όπως είπε μάλιστα, κάποιοι “δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους” για όσα συνέβησαν.

Αναφερόμενος στο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Γ. Τσακανίκας είπε στην απολογία του ότι έγραφε την ομιλία του Γ. Πατέλη και για αυτό τον κάλεσε στο τηλέφωνο: “Τον έπαιρνα, δεν το σήκωνε. Στις 12:15 τον πήρα στο σταθερό και μου είπε «Την πέσαν αναρχικοί στον Άγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω». Συνεχίζω να τον παίρνω τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωνε. Μέχρι που με συνέλαβαν δέκα ημέρες μετά, προσπαθούσα να καταλάβω τι είχε γίνει..Έχετε όλα τα εχέγγυα για να δείτε ποιοι ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα και ποιοι βοήθησαν. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους”.

Σε ερώτηση της προέδρου να πει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους ο κατηγορούμενος απάντησε αναφερόμενος χωρίς να τον ονομάσει στον Ελπιδοφόρο Καλαρίτη που στην απολογία του είπε πως τις επίμαχες ώρες μιλούσε στο τηλέφωνο με συγκατηγορούμενος του για άσχετα θέματα, μεταξύ αυτών και για τα καναρίνια . Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσακανίκας “Δεν ξέρω. Έρχομαι κατηγορούμενος για κακούργημα”. Ο ένας λέει “έβγαζα τα καναρίνια βόλτα” και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω; Έχω παραδεχθεί κάθε αφέλεια μου και χαζομάρα μου, αλλά όχι και συνεργός σε φόνο.”

Οι συναντήσεις με τον Ι. Λαγό και Γιώργο Δήμου αμέσως μετά την δολοφονία

Για την  συνάντηση που είχε μετά την δολοφονία του μουσικού με τον κατηγορούμενο νυν ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό είπε: “Την επόμενη ημέρα από το συμβάν, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Πατέλη, αλλά ήταν σε χάλια ψυχολογική κατάσταση. Πήρα το Λαγό, και του είπα αν χρειαστεί οτιδήποτε να τον βοηθήσω. Δεν είχα πράξει κάτι κακό και θεωρούσα ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση και θα έπρεπε να γίνει συσπείρωση του κόσμου. Συναντηθήκαμε με τον Ιωάννη Λαγό στη Μεσογείων και μιλήσαμε. Άρχισα να ψάχνω κόσμο, τους φώναζα στην τοπική Πειραιά. Όποιον έβρισκα στο τηλέφωνο, δεν ήθελα να χαθεί η επαφή γιατί φοβόντουσαν. Δεν θυμάμαι ποιοι ήρθαν”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για συνάντηση του με τον κατηγορούμενο Γιώργο Δήμου , που έχει διαφοροποιηθεί από την αρχή πλήρως από τους άλλους κατηγορούμενους υποστηρίζοντας πως έχει δεχθεί απειλές για αυτό, ο Γιώργος Τσακανίκας υποστήριξε ότι λέει ψέμματα. Είπε επίσης ότι μετά από προτροπή του Ιω. Λαγού τον συνάντησε για να μάθει λεπτομέρειες: “Βρεθήκαμε κάπου κοντά στο σπίτι του.. Ήταν φοβισμένος. Τον ρώτησα τι ξέρει. Λέει πως τον απείλησα. Το παράπονό μου είναι ότι παίρνουμε ως δεδομένο αυτά που λέει ο Δήμου. Μιλήσαμε με ένταση κι εγώ και αυτός. Μου είπε ό,τι είπε και εδώ. Έκανα τις λογικές ερωτήσεις και του είπα πως αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν έχει να φοβάται κάτι… Ούτε το κινητό του πήρα. Αυτά είναι επιστημονικής φαντασίας…”

Πρόεδρος: Ο Λαγός γιατί ασχολήθηκε με το Δήμου;

Κατηγορούμενος: Με όλους ασχολήθηκε. Για τον οποιοδήποτε ήξερε κάτι…

Πρόεδρος: Ναι αλλά γιατί; Μήπως έχει γίνει τηλεφώνημα με το Δήμου που ενδιαφέρει το Λαγό;

Κατηγορούμενος: Το τηλεφώνημα του Δήμου στο Ρουπακιά που ήταν το πρώτο. Έρχομαι στη σφαίρα της λογικής. Εκτός από το Δήμου μίλησαν κι άλλοι…

Πρόεδρος: ο Δήμου λέει πως θα χρεωνόταν αυτός για ότι συνέβη…

Κατηγορούμενος: Μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους… της λύπησης. Να απειλήσεις υπερήλικα άνθρωπο; Ηθικά είναι αδιανόητο…

Πρόεδρος: Ηθικά είναι πολλά αδιανόητα… Κάπου φαίνεται πως είστε συγκινημένος. Ότι φοβάστε μη σας διώξουν.. αυτό ήταν το πρόβλημά σας; Όχι μην κατηγορηθείτε;

Κατηγορούμενος: Εκείνες τις ημέρες θεωρούσα αδιανόητο να φοβάμαι για την ελευθερία μου. Δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι θα βρεθώ προφυλακισμένος.

“Ήταν καραγκιοζιλίκια οι στολές και οι όρκοι”

Ο Γ. Τσακανίκας αναφερόμενος μετά από ερωτήσεις της Έδρας στις στολές , τις κατασκηνώσεις και τον όρκο που φέρονται να έδιναν τα μέλη της τοπικής Νίκαιας, τα χαρακτήρισε “καραγκιοζιλίκια” και “αποτέλεσμα νεανικής ανωριμότητας”.

Είπε χαρακτηριστικά:

“Τα τελευταία χρόνια έχω λοιδορηθεί για ένα πράγμα που δεν έχω καμία σχέση. Έχω καταστραφεί από τα καραγκιοζιλίκια, με τα οποία γελάγαμε. Για αυτά τα καραγκιοζιλίκια στα 20, με έφεραν κατηγορούμενο στα 33 για δολοφονία. Ήταν νεανική ανωριμότητα. Θέλω να τελειώσει αυτή η ιστορία, για να συνεχίσω τη ζωή μου ..Δεν θέλω να ασχοληθώ, όχι μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την πολιτική και το δημόσιο λόγο. Θέλω να παντρευτώ, να κάνω παιδιά, να προκόψω. Όλα τα άλλα τα θεωρώ ασόβαρα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ