Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ελεύθεροι με όρους όλοι οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα αναβολικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελεύθεροι με όρους όλοι οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα αναβολικών

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα, το οποίοι φέρεται να διακινούσε απαγορευμένες αναβολικές ουσίες.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο παρακολούθησης οι αστυνομικές αρχές είχαν καταλήξει στη σύλληψη των δραστών, οι οποίοι φέρονται να παρασκεύαζαν και να διακινούσαν ποσότητες απαγορευμένων αναβολικών ουσιών.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον Ανακριτή για τα αδικήματα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, νόμου περί αντιντόπινγκ, έκθεση, οπλοφορία – οπλοκατοχή, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Απαγόρευση εξόδου

Συγκεκριμένα, σε όλους τους κατηγορουμένους τέθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ στους περισσότερους από αυτούς επιβλήθηκε και η εμφάνισή τους στο τμήμα δύο φορές το μήνα. Όσον αφορά δε στο φερόμενο ως αρχηγό της μίας εκ των δύο εγκληματικών οργανώσεων στο οποίο και «χρεώθηκε» το παράνομο παρασκευαστήριο, καθώς και στην κατηγορουμένη η οποία φέρεται να παρασκεύαζε η ίδια ουσίες επιβλήθηκε επιπρόσθετα και εγγυοδοσία, δέκα χιλιάδων και πέντε χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα.

Οι κατηγορούμενοι κατά την πολύωρη ανακρισή, η οποία ξεπέρασε τις δέκα ώρες, αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Κάποιοι από αυτούς ξεκαθάρισαν ότι δε γνώριζαν τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφού διέθεταν μόνιμη και σταθερή εργασία και δεν είχαν κανένα λόγο να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες. Όσον αφορά στους υπόλοιπους αυτοί αρνήθηκαν ότι οι ουσίες που βρέθηκαν είναι παράνομες, αναφέροντας πως πρόκειται για νόμιμα σκευάσματα από το εξωτερικό.

Την υπεράσπιση 4 εκ των κατηγορουμένων ανέλαβε το Δικηγορικό Γραφείο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος. Ο κ. Γώγος ανέφερε για την υπόθεση στο dikastiko.gr τα εξής:

“Είμαστε ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της ανάκρισης, καθώς οι εντολείς μου αφέθηκαν ελεύθεροι. Είναι άμεση η ανάγκη εξορθολογισμού των διώξεων οι οποίες ασκούνται, καθώς η άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης σε κάθε δικογραφία τείνει να οδηγήσει σε αποτέλεσμα που σε συνάδουν με τη νομική αλήθεια”.

Η έρευνα και το διαβιβαστικό

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 μετά από ανώνυμη πληροφορία που έκανε λόγο για δραστηριοποίηση κυκλώματος στην ευρύτερη περιοχή της  Αττικής η οποία διακινούσε αναβολικές ουσίες. Όπως προέκυψε, μεταξύ των πελατών του κυκλώματος ήταν αθλητές ή προπονητές, κυρίως του BodyBuilding, ενώ η διακίνηση των απαγορευμένων ουσιών γινόταν μέσω της ιστοσελίδας «Σίνι γκουρού»  στο Facebook.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα, την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, την φυσική παρακολούθηση των κατηγορουμένων  καθώς και άλλα στοιχεία  εντοπίστηκαν  δύο διακριτές εγκληματικές οργανώσεις με 5 μέλη η κάθε μία, διαφορετικό τρόπο δράσης, διαφορετικούς «πελάτες» και «προμηθευτές» αλλά με κοινό αντικείμενο. Κάθε  εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, ενώ τα μέλη τους είχαν διακριτούς ρόλους σε αυτές.

Κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία

Στο πλαίσιο δράσης «επεδίωκαν αυτοτελώς την  με μεθοδευμένο και οργανωμένο τρόπο  διάπραξη περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία παρασκευή, αποθήκευση, εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και χορήγηση  σκευασμάτων, περιέχοντα παράνομες και απαγορευμένες αναβολικές και άλλες ουσίες, επικίνδυνες  για τη δημόσια υγεία και την ζωή των τελικών αποδεκτών – χρηστών, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης , ικανότητας και απόδοσης αθλητών, κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων  ή  ενόψει της συμμετοχής τους σε αυτούς».

Εκτός από τα ανωτέρω, και οι δύο οργανώσεις διακινούσαν και εμπορεύονταν παρανόμως κι άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία συνήθως χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών των ανωτέρω αναβολικών ουσιών. Τα έσοδα που αποκόμιζαν  από την παράνομη δραστηριότητα τους τα «ξέπλεναν»  μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ως προς την επικινδυνότητα των εν λόγω σκευασμάτων για τη δημόσια υγεία, ενδεικτική είναι  η κατάθεση επιθεωρητή του ΕΟΦ, ο οποίος αναφέρει ότι τα κατασχεθέντα είναι φαρμακευτικά προϊόντα με αναβολική δράση που δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας  στην χώρα μας και είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία. Ενδεικτικά είναι επίσης και τα  δεδομένα που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, από τα οποία προκύπτει ευθέως η βλάβη των  εν λόγω  σκευασμάτων στην υγεία των τελικών χρηστών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, «Η ζημιά  της δράσης των εν λόγω Οργανώσεων, αν και πρωτίστως σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και δη με την υγεία των αθλητών και των λοιπών ατόμων που λαμβάνουν τα κατασχεθέντα σκευάσματα, δεν περιορίζεται εκεί, αλλά επεκτείνεται, καθότι αλλοιώνει την γνησιότητα του αποτελέσματος και της προσπάθειας των αθλητών, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με τις θεμελιώδεις αρχές του ολυμπισμού, του ευ αγωνίζεσθαι και της ιατρικής ηθικής».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ