Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Φυλάκιση 4 ετών στις γυναίκες που έριχναν λάδι σε εκθέματα μουσείων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φυλάκιση 4 ετών στις γυναίκες που έριχναν λάδι σε εκθέματα μουσείων

Σε 4 χρόνια φυλάκιση καταδίκασε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τις δύο γυναίκες που βανδάλισαν εκθέματα σε τρία μουσεία της Αθήνας.

Το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης τους μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, αλλά και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας αναγνώστηκαν οι καταθέσεις υπαλλήλων των μουσείων στις οποίες περιέγραφαν τους βανδαλισμούς. «Η λιπαρή ουσία που χρησιμοποίησαν είχε αφήσει σημάδια. Στον ξύλινο σταυρό έκανε ζημιά και άφησε λεκέ σε μάρμαρο» ανέφερε η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου. Σε εκθέματα από ξύλο φαίνεται να έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά, σύμφωνα και με τις καταθέσεις των υπαλλήλων των υπολοίπων μουσείων.

“Μόνη εξήγηση είναι ο σατανισμός και οι μαγείες”

«Δεν είχα σκοπό να βανδαλίσω. Πήγαμε στα μουσεία που λέτε. Ήταν υπό την καθοδήγηση του Αγίου πνεύματος. Έπρεπε να κοπούν οι επαφές με τα κακά πνεύματα. Είμαι χωρισμένη 20 χρόνια. Η μεγάλη κόρη μου είναι στη Νορβηγία και η μικρή εδώ και νοσηλεύεται στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού. Έχουν συμβεί πολλά παράξενα πράγματα. Μόνη εξήγηση είναι ο σατανισμός και οι μαγείες» είπε η πρώτη κατηγορούμενη.

Στις επίμονες ερωτήσεις της Προέδρου σχετικά με τον αν έχουν επισκεφθεί και άλλους χώρους, επανέλαβε ότι πάει όπου την οδηγεί το Άγιο Πνεύμα. Με την συγκατηγορούμενή της γνωρίστηκαν σε γυμναστήριο στο Χολαργό, όπου απασχολήθηκαν στο συνεργείο καθαρισμού.

“Μου είπε να πάμε να βάλουμε λάδια να φύγει το κακό”

«Είμαι 20 χρόνια εδώ, έχω οικογένεια και δουλεύω σαν καθαρίστρια. Την γνώρισα στη δουλειά. Μου χάρισε το βιβλίο της Αγίας γραφής. Μου είπε να πάμε στο μουσείο να βάλουμε λάδια να φύγει το κακό. Μου το είπε η Μαρία που το διάβασε στο βιβλίο, ότι πρέπει να το κάνουμε. Είχαμε το λάδι που μαγειρεύουμε, γιατί είναι ακριβό αυτό από τις ελιές» είπε κλαίγοντας στο δικαστήριο η δεύτερη κατηγορούμενη.

Οι εξηγήσεις τους δεν έπεισαν τον εισαγγελέα, ο οποίος στην αγόρευσή του έκανε λόγο για μια από τις περίεργες υποθέσεις που έχουν φτάσει σε δικαστική αίθουσα.

Χωρίς ελαφρυντικό! 

«Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για ότι έκαναν. Δεν πρόκειται περί παραλογισμού με την έννοια του ακαταλόγιστου. Πρόκειται περί ακραίας θρησκοληψίας. Οι γυναίκες αυτές συγχέουν πράγματα. Πιστεύουν ότι οτιδήποτε άλλο υπάρχει είναι κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» είπε ο εισαγγελέας και πρότεινε την ενοχή τους, ζητώντας να μην τους αναγνωρισθεί ελαφρυτνικό.

Οι δύο γυναίκες, Ρομά βουλγαρικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν από την αστυνομία επ’ αυτοφώρω, καθώς ετοιμάζονταν για νέο χτύπημα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην Παλαιά Βουλή. Καθοριστική για τη σύλληψή τους ήταν η συμβολή του φύλακα του Μουσείου, που αναγνώρισε τη μία από τις δύο γυναίκες μέσω των φωτογραφιών που είχε μοιράσει η Ασφάλεια σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Μόλις το αντιλήφθηκε, ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ