Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Τα ελαφρυντικά μείωσαν την ποινή κάθειρξης σε ποινή φυλάκισης σε βάρος του Αγγλούπα για τον πυροβολισμό της Γωγώς Φαρμάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα ελαφρυντικά μείωσαν την ποινή κάθειρξης σε ποινή φυλάκισης σε βάρος του Αγγλούπα για τον πυροβολισμό της Γωγώς Φαρμάκη

Αν και καταδικαστική αισθητά μειωμένη από την πρωτόδικη ήταν η ποινή που επέβαλε σήμερα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Αθήνας σε βάρος του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αγγλούπα για τους πυροβολισμούς σε βάρος της Γωγώς Φαρμάκη πριν από οκτώ χρόνια.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοχρησία καταδικάζοντας σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και ενός μήνα μειώνοντας χάρη στην αναγνώριση ελαφρυντικών την πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 10,5 ετών (με αναστολή) που του είχε επιβληθεί.

Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο με την απόφασή του αναγνώρισε δυο ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο επιχειρηματία αλλά και τη συνδρομή του άρθρου 44 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα για την προσπάθεια του μετά τον πυροβολισμό να ανατρέψει το αποτέλεσμα της πράξης του.

Νωρίτερα απολογούμενος ο κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι εκπυρσοκρότησε το όπλο του ισχυρίσθηκε ότι «ουδέποτε έχω σηκώσει χέρι, ουδέποτε έχω χειροδικήσει».

Μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος, είπε στην απολογία του: «Με έτρωγε ο τσακωμός μας και δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Την ξαναπήρα (σ.σ την Όλγα Φαρμάκη) στις 6 το πρωί και δεν απαντούσε. Πήρα το αυτοκίνητο έφτασα στο Παλαιό Φάληρο περί τις 6: 20. Θα έπαιρνα περί τις 10.000 ευρώ για να πληρώσω στη δουλειά. Δυστυχώς μου είχε γίνει συνήθεια να παίρνω το όπλο μαζί μου. Το έβαζα σε μια ζώνη στη μέση σε μια θήκη ανάμεσα στη ζώνη και το παντελόνι. Το είχα 2-3 χρόνια , το έφερα μαζί μου τακτικά. Ήθελα να τα βρω μαζί της ήμουν εκνευρισμένος. Έφτασα, βάραγα το κουδούνι και φώναζα: «Όλγα άνοιξε μου». Μετά από λίγα λεπτά ήρθε μου άνοιξε και μου έλεγε: “Μην φωνάζεις με κάνεις ρεζίλι”. Μπήκαμε αρχίσαμε έντονο διάλογο. Είδα ότι δεν μπορούσαμε να βγάλουμε άκρη. Της είπε: “Δώσε μου το σκυλί να φύγω”. Μου λέει όχι δεν θα πάρεις το σκυλί. ‘Ηθελα να περάσει το δικό μου τελικά την έπεισα. Πήγε πάνω το είπε στη Γεωργία και η Γεωργία είπε “όχι”».

Αναφερόμενος στο περιστατικό του πυροβολισμού, ο κατηγορούμενος είπε στην απολογία του: «Άρχισα να φωνάζω, να χτυπάω μια πόρτα, μια κάσα, έσπρωξα με το πόδι το τραπεζάκι, κατέβηκε η Γεωργία και μου λέει: “Φύγε θα το πάρεις την άλλη εβδομάδα”. Ξεκίνησα να ανεβαίνω απάνω και ήρθε και η Γεωργία. Έκατσε στο Κεφαλάρι του κρεβατιού ώστε να με αποτρέψει από το να πάρω το σκύλο και όταν έφτασα επάνω τέντωσε το πόδι, έκανα μια κίνηση έβγαλα το σακάκι να βγάλω το όπλο για να το ακουμπήσω στο περβάζι και να πάρω το σκυλί. Εκείνη την ώρα που έβγαλα το όπλο ακούω ένα μπαμ. Μύρισε καμένο και λέει η Γεωργία: “βγάζω αίμα”. Εγώ ήμουν από πάνω της. Πήρα το όπλο να το ακουμπήσω στο περβάζι, είχα το πιστόλι στο παντελόνι και ήθελα να βγάλω το όπλο για να περάσω από πάνω της και να πάρω τον σκύλο. Ξαφνιάστηκα. Μου έφυγε από τα χέρια, εκπυρσοκρότησε δεν κατάλαβα να πάτησα την σκανδάλη , να πιέστηκε; Ίσως. Τι να σας πω».

Στη συνέχεια υποστήριξε πως έκανε ότι μπορούσε για να σώσει την Γ. Φαρμάκη: «Η Γεωργία ταλαιπωρήθηκε παρά πολύ γιατί είχε ένα όνειρο να σπουδάσει και να εργαστεί στην Αμερική και αυτό το όνειρο της το στέρησα. Πόναγε παρά πολύ” είπε και συνέχισε: Θεωρώ ότι πάνω στο θυμό της είπε πράγματα που δεν τα εννοούσε. Δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να βγάλω ένα πιστόλι και να πυροβολήσω έναν άνθρωπο επειδή δεν μου δίνει το σκυλί. Ουδέποτε είχα σηκώσει χέρι στην αδελφή της. Ουδέποτε έχω βγάλει το πιστόλι να απειλήσω έναν άνθρωπο. Δεν είχα χειροδικήσει ποτέ σε καμία σύντροφο μου, μπορεί να έχω βρίσει».

Δεν ήθελε να μου κάνει κακό

«Δε θεωρώ ότι με πυροβόλησε για να μου κάνει κακό. Είμαι σίγουρη μετά από 10 χρόνια. Ήρθε από πάνω μου για να πάρει το σκυλί. Δεν τον είδα ποτέ να βγάζει το όπλο. Δεν ξέρω να σας πω πως έγινε», υποστήριξε καταθέτοντας στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η ίδια η Γωγώ Φαρμάκη, αδερφή της τότε συντρόφου του κατηγορούμενου η οποία δεν παρέστη στο δικαστήριο.

Κάνοντας αναδρομή σε εκείνες τις έντονες στιγμές που οδήγησαν στον τραυματισμό τς από το όπλο του επιχειρηματία η μάρτυρας είπε “Στις 4 Νοεμβρίου του 2011 βρισκόμουν στο σπίτι μου στο Παλαιό Φάληρο μαζί με την αδελφή μου. Εκείνο το βράδυ ο Αλέξης είχε πει ένα ψέμα στην Όλγα και υπάρχει ένταση. Της είχε πει ότι θα μείνει στο σπίτι και βγήκε έξω. Ο Αλέξης άρχισε να παίρνει τηλέφωνα την Όλγα, μετά εμένα και δεν απαντούσαμε. Κατά τις 6 το πρωί ήρθε και για να μη γίνουμε ρεζίλι του άνοιξε. Ήταν οι δυο τους στον πρώτο όροφο και εγώ πάνω στο δωμάτιό μου. Υπήρχε ένταση αλλά δεν άκουγα τι έλεγαν. Ανέβηκε μετά η αδελφή μου και μου ζήτησε το σκυλάκι για να το πάρει ο Αλέξης. Της είπα όχι και ότι θα το πάρει την άλλη εβδομάδα που θα φύγω για Αμερική».

Και συνέχισε: «Το σκυλάκι το ήθελε για να πικάρει την Όλγα. Άκουσα να σπάνε κάτι ποτήρια. Ήμουν στη μέση της σκάλας. Του λέω τι θα γίνει; Εκείνος άρχισε να χτυπιέται, έσπρωξε το τραπεζάκι του σαλονιού. Ανέβηκα στο δωμάτιο. Ανέβηκε κι εκείνος και το σκυλί δίπλα μου. Μια που κάθισα στο κρεβάτι, μια που ήρθε δίπλα μου, ακούω ένα μπαμ και βλέπω ένα πιστόλι να πέφτει κάτω. Παγώσαμε όλοι. Μετά ξεκίνησε τρελή κούρσα να με πάνε νοσοκομείο. Δε θεωρώ ότι με πυροβόλησε για να μου κάνει κακό. Είμαι σίγουρη μετά από 10 χρόνια. Ήρθε από πάνω μου για να πάρει το σκυλί. Δεν τον είδα ποτέ να βγάζει το όπλο. Δεν ξέρω να σας πω πως έγινε».

Η πρόεδρος υπενθύμισε στη μάρτυρα  πως στις παλαιότερες καταθέσεις της είχε αναφέρει πως ο κατηγορούμενος έβγαλε όπλο. Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος: Στις παλιές σας καταθέσεις λέτε ότι έβγαλε το όπλο…

Μάρτυρας: Η ιστορία είναι η ίδια. Εγώ ήμουν δύσκολα τότε. Πέρασα πολύ δύσκολα. Χρησιμοποίησα κάποιες εκφράσεις που στα 34 μου χρόνια δεν θα τις έλεγα. Αν ήθελε να με σκοτώσει θα πυροβολούσε ξανά.

Πρόεδρος: Είχατε καταθέσει ότι η αδελφή σας προσπάθησε να σας πιέσει με οικονομικές προτάσεις…

Μάρτυρας: Όλα ήταν διογκωμένα. Μια πρόταση για να μου πληρώσει τα νοσηλεία, εγώ την μετέφραζα αλλιώς. Έλεγα «τι θέλει να με πληρώσει;».

Πρόεδρος: Τι άλλαξε;

Μάρτυρας: Είδα την άλλη πλευρά του νομίσματος. Είδα ότι ήταν αυτός που έτρεχε να με πάει σε νοσοκομείο. Δεν με δέχτηκαν στο πρώτο. Και με το ζόρι με πήγε στο δεύτερο που δεν μας δεχόντουσαν. Με τραυμάτισε στη βουβωνική χώρα και η σφαίρα είχε σφηνώσει στο ιερό οστό.

Σε αντίστοιχες επισημάνσεις και του εισαγγελέα της έδρας η Γωγώ Φαρμάκη είπε: «Ήμουν στεναχωρημένη, είχα κακούς συμβούλους. Δεν είχα κανέναν να με ηρεμήσει. Τα έβλεπα όλα διαφορετικά. Ήθελα να τον πληγώσω, όπως με πλήγωσε. Ήθελα να ταλαιπωρηθεί όπως εγώ με πατερίτσες και αναπηρικά καροτσάκια».

Πάντως και η εισαγγελέας της έδρας μπορεί να πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου επιχειρηματία αλλά ωστόσο εισηγήθηκε την αναγνώριση από το δικαστήριο της προσπάθειας του να ανατρέψει το αποτέλεσμα της πράξης του.

«Το μόνο που θέλω να πω είναι δυο λόγια για το όπλο. Δέχομαι ότι ειρήνευσαν οι σχέσεις, δέχομαι τις αντικρουόμενες καταθέσεις και κρατώ όσα ειπώθηκαν σήμερα. Αλλά η εξέταση του όπλου έδειξε ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Θεωρώ ενδεχόμενο το δόλο του κατηγορουμένου αλλά δέχομαι και τον ισχυρισμό του άρθρου 44 παρ.3 περί υπαναχώρησης, τον οποίο προτείνω να γίνει δεκτός από το δικαστήριο».

Στην ουσία η εισαγγελέας, πρότεινε να κριθεί ατιμώρητη η απόπειρα ανθρωποκτονίας -όπως ορίζει το σχετικό άρθρο- ή να δοθεί μικρότερη ποινή εξαιτίας της έμπρακτης μετανοίας που έδειξε ο δράστης, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος της πράξης του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ