Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Αθωώθηκαν για το πλιάτσικο στα μαγαζιά του κέντρου το 2012

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αθωώθηκαν για το πλιάτσικο στα μαγαζιά του κέντρου το 2012 A classic old cinema is seen burning during clashes in central Athens, Greece, following a mass demonstration against the new austerity measures, on 12 February 2012. Greece's parliament is to decide on whether to approve the new round of austerity measures that will allow the country facing bankruptcy to qualify for a second international bailout.

Στην απαλλαγή των 12 από τους 15 κατηγορούμενους για το πλιάτσικο στα μαγαζιά του κέντρου τον Φεβρουάριο του 2012 , όταν καιγόταν η Αθήνα, προχώρησε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο , ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική αμφισβήτηση της δικογραφίας που περιλαμβάνει και κακουργηματικές κατηγορίες.

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος

Τα πρόσωπα τα οποία κάθισαν στο εδώλιο περιλαμβάνονται στη συνολική δικογραφία που αφορά όσα έγιναν τον Φεβρουαρίου του 2012, μετά τις μεγάλες καταστροφές τις οποίες είχαν προξενήσει άτομα που βρίσκονταν στην «ουρά» της μεγάλης διαδήλωσης για το δεύτερο Μνημόνιο.

Ιστορικά κτήρια όπως τα σινεμά «Αττικόν» και «Απόλλων» και εμπορικά καταστήματα είχαν παραδοθεί στις φλόγες και στο έλεος προσώπων που είχαν επιδοθεί σε πλιάτσικο και λεηλασίες.

Δεν έγιναν δεκτές οι καταγεγραμμένες συνομιλίες και οι αστυνομικοί δεν αναγνώρισαν τους δράστες

Η δικογραφίες διαχωρίστηκαν καθώς 7 χρόνια μετά τα πλημμελήματα όπως της κλοπής από κοινού και κατά μόνας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διάθεσης προϊόντος εγκλήματος οδηγούνταν στην παραγραφή.

Έτσι οι κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο και αθωώθηκαν.  Το δικαστήριο, σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, οδηγήθηκε αναγκαστικά σε αυτή την κρίση :

  • Πρώτον έγινε δεκτή η ένσταση της υπεράσπισης με την οποία ζητούσε από το δικαστήριο να μην λάβει υπόψη του τις τηλεφωνικές συνομιλίες από την άρση των συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων, δεδομένου ότι ο νόμος το απαγορεύσει σε περιπτώσεις πλημμελημάτων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι ταυτοποιούνταν από βίντεο και συνομιλίες, ακόμα και να περιγράφουν τι πήραν από καταστήματα.
  • 16 μάρτυρες της υπόθεσης, εκ των οποίων πέντε αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν με βεβαιότητα στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τα άτομα που είχαν μπει στα καταστήματά τους και τα είχαν λεηλατήσει. Δεν μπορούσαν να ταυτίσουν συγκεκριμένους κατηγορούμενους με συγκεκριμένες φθορές και κλοπές.

Η αθώωση προκαλεί ερωτήματα, σύμφωνα με νομικούς, για την πορεία της κακουργηματικής δικογραφίας που περιλαμβάνει τις κατηγορίες της έκρηξης, της κατασκευής και προμήθειας εκρηκτικών υλών, του εμπρησμού και της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Η εκδίκαση της δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.

Από τους 15 κατηγορούμενους οι 12 αθωώθηκαν, στους δυο που κρίθηκαν ένοχοι τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών στο καθένα και στον τρίτο ανεστάλη η σε βάρος του ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ