Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νέος Ποινικός Κώδικας: Για πρώτη φορά αναστέλλεται ισόβια κάθειρξη!  Ελεύθερη κατηγορούμενη για υπεξαίρεση 43.000.000€

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος Ποινικός Κώδικας: Για πρώτη φορά αναστέλλεται ισόβια κάθειρξη!  Ελεύθερη κατηγορούμενη για υπεξαίρεση 43.000.000€

Ανατολή εκτέλεσης ισοβίου καθείρξεως γίνεται; Κι όμως γίνεται αφού με βάση τις τροποποιήσεις που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, το Πενταμελές Εφετείο Πατρών , άφησε ελεύθερη μέχρι το Εφετείο, ισοβίτισσα για υπεξαίρεση 43 εκατομμυρίων ευρώ!

Η απόφαση του δικαστηρίου, είναι η πρώτη στα ποινικά χρονικά που αναστέλλει  την εκτέλεση ισόβιας κάθειρξης και έγινε κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα που καταργεί την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τους αποκαλούμενους καταχραστές του Δημοσίου.

Η υπόθεση

Η καταδικασθείσα ήταν διευθύντρια μεγάλης τράπεζας στα Επτάνησα και το 2013 παραπέμφθηκε σε δίκη για με την κατηγορία  ότι από τον Απρίλιο του 2003 έως και τέλη Ιουνίου του 2007,  ιδιοποιήθηκε παράνομα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 148 πελατών που τηρούνταν στο εν λόγω υποκατάστημα 43.572.567,76 €, προκαλώντας ισόποση ζημία στην Τράπεζα.

Η δίκη ξεκίνησε το 2015 και κατόπιν αλλεπάλληλων διακοπών ολοκληρώθηκε το 2017 και η κατηγορουμένη οδηγήθηκε στη φυλακή. Της επιβλήθηκε με απόφαση  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, συνολική ποινή ισόβιας καθείρξεως και κάθειρξης έξι ετών, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας με την ιδιάζουσα επιβαρυντική περίσταση του αρθρ. 1 παρ.1 Ν1608/50 .

Οι καταγγελίες

Η ίδια ισχυρίζεται πως η υπόθεση ήταν μια σκηνοθετημένη ενέργεια ηγετικών στελεχών της αντιδίκου τράπεζας, οι οποίοι απέβλεψαν και πέτυχαν με τον τρόπο αυτό να ωφεληθούν ποσά αντίστοιχα με το φερόμενο προϊόν της δήθεν υπεξαίρεσης. Για το λόγο αυτό μάλιστα υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά για παράνομο δάνειο προς το Δήμο της περιοχής , ύψους περίπου 11,5 εκατομμυρίων ευρώ . Όπως υποστηρίζει, όλες οι φερόμενες ως συναφθείσες συμβάσεις των δανείων ήταν άκυρες, αφού δεν υπήρξε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, αναφέρει ότι κανένα από τα ποσά των δανείων δεν εξυπηρέτησε ποτέ τις ανάγκες του Δήμου.

Η απελευθέρωση

Πριν από λίγες μέρες συζητήθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής δια του συνηγόρου της Θόδωρου Μαντά με το αιτιολογικό ότι:

  • α) ότι το εφετείο της δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί προς εκδίκαση
  • β) οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα  καθώς με δεδομένο ότι καταργείται ο νόμος 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου, από ισόβια η νέα ποινή που απειλείται είναι πλέον έως δέκα έτη καθείρξεως. Επομένως στο δεύτερο βαθμό μεταβάλλεται το πλαίσιο ποινής που μπορεί να της επιβληθεί, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά για το κάθε αδίκημα που της αποδίδεται τα δέκα (10) έτη.
  • γ)  Τέλος στην παρ. 3 του άρθρου 84 του Νέου ΠΚ προβλέπεται ότι ως ελαφρυντική περίσταση λογίζεται και η µη εύλογη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου.  Συνεπώς (με δεδομένο ότι η υπόθεση καθυστέρησε) είναι πολύ πιθανόν με την αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή να πέσει κι άλλο.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Πατρών συνεκτιμώντας τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα  χορήγησε ομόφωνα στην κατηγορουμένη την αναστολή εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών, επιβάλλοντάς της περιοριστικούς όρους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ