Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Ομόφωνα ένοχοι οι κατηγορούμενοι για την απαγωγή και τη δολοφονία του Μ. Παπαγεωργίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ομόφωνα ένοχοι οι κατηγορούμενοι για την απαγωγή και τη δολοφονία του Μ. Παπαγεωργίου

Ομόφωνα ένοχοι, όπως και πρωτοδίκως, κρίθηκαν από το  Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας οι  τέσσερις κατηγορούμενοι για την  υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου φοιτητή, Μάριου Παπαγεωργίου τον Αύγουστο του 2012.

Ο  78χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος στο εγκληματικό σχέδιο , κρίθηκε ένοχος από τους δικαστές για τα αδικήματα της *ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση *αρπαγής *απόπειρας εκβίασης *σύστασης συμμορίας

Οι δικαστές έκριναν δε ενόχους για σύσταση συμμορίας δύο από τους φερόμενους ως συνεργούς του 78χρονου και για απόπειρα εκβίασης τον 4ο κατηγορούμενο.

Τα ελαφρυντικά

Επικαλούμενοι τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του 78χρονου, ζήτησαν  να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου προτέρου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και σε συνθήκες κράτησης και της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, που πρώτη φορά εισάγεται στον κώδικα.

Αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησαν και οι υπόλοιποι 3 καταδικασθέντες.

Η εισαγγελέας Ελ. Καρκαμπούνα, ωστόσο πρότεινε να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι καταδικασθέντες,  κάνοντας ειδική αναφορά σε αυτό του  πρότερου σύννομου βίου. Όπως εξήγησε,  η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου δεν επαρκεί για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, εάν το δικαστήριο αιτιολογημένα κρίνει ότι ο κατηγορούμενος είχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά.

“Στο πρόσωπο του 78χρονου υπήρχε ροπή προς την αντικοινωνική συμπεριφορά. Είχε κατ’ επίφαση σύννομο βίο. Προξένησε βαρεία προσβολή στο ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Η επιβολή της εσχάτης των ποινών είναι αναγκαία και δίκαιη”, κατέληξε η εισαγγελέας, με τους συγγενείς και φίλους του Μάριου Παπαγεωργίου να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Αυτήν την ώρα το δικαστήριο διασκέπτεται επί του αιτήματος των κατηγορουμένων για την αναγνώριση των ελαφρυντικών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ