Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

260 κλοπές, 55 πανάκριβων αυτοκινήτων διασήμων επιχειρηματιών: Καταδικάστηκαν μεν, αφέθηκαν ελεύθεροι δε

NEWSROOM icon
NEWSROOM
260 κλοπές, 55 πανάκριβων αυτοκινήτων διασήμων επιχειρηματιών: Καταδικάστηκαν μεν, αφέθηκαν ελεύθεροι δε

Βαριές ποινές μεν από 9,5 χρόνια έως 12,5 χρόνια, αλλά ελεύθεροι έφυγαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 10 κατηγορούμενοι (ένας αθωώθηκε, και ένας καταδικάστηκε για πλημμέλημα) που φέρονται να αποτελούσαν τη σπείρα η οποία είχε ξαφρίσει τα αυτοκίνητα όλων των VIP των Νοτίων Προαστίων.

Η σπείρα φέρεται να έδρασε από το 2016 έως το 2017 και να είχε στο ενεργητικό της τουλάχιστον 55 κλοπές ακριβών πολυτελών οχημάτων με ιδιαίτερη προτίμηση στα LAND ROVER, RANGE ROVER και BMW, ενώ έκλεβαν και μικρότερα αυτοκίνητα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις κρατούσαν για λογαριασμό τους. Μεταξύ των θυμάτων των κλοπών ήταν και πασίγνωστοι επιχειρηματίες.

Οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν συνολικά για 260 περιπτώσεις κλοπών, όχι μόνο αυτοκινήτων αλλά και μοτοσικλετών, πινακίδων, υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων πραγμάτων καθώς και για 38 πράξεις πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος.

Εν τέλει καταδικάστηκαν για τις 55 πράξεις διακεκριμένων κλοπών αυτοκινήτων και τις 38 πράξεις πλαστογραφίας, όπως κατηγορούνταν.

Σε πάρκινγκ της Κυψέλης

Η έρευνα της αστυνομίας ξεκίνησε κατόπιν αξιοποίησης πληροφορίας ότι σε πάρκινγκ στην Κυψέλη αποκρύπτονταν πολυτελή κλεμμένα οχήματα. Η αστυνομία παρακολούθησε τους εμπλεκόμενους και κατάφερε να φτάσει στα 10 άτομα που εμπλέκονταν στις παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα τους έθεσε υπό τηλεφωνική παρακολούθηση συλλέγοντας σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο και τη μέθοδο δράσης των κατηγορουμένων.

Η σπείρα φέρεται να πλαστογραφούσε πινακίδες και αριθμούς πλαισίων, ενώ χρησιμοποιούσαν ειδικό μηχάνημα-λογισμικό στη μίζα του αυτοκινήτου και το έθεταν σε λειτουργία για να το κλέψουν. Όλη η διαδικασία κρατούσε μόλις 40 δευτερόλεπτα.

“Πλημμεληματική” συμμορία 

Μετά από την ακροαματική διαδικασία η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης κατέπεσε και μετατράπηκε στην πλημμεληματική της συμμορίας. Με εξαίρεση έναν κατηγορούμενο που αθωώθηκε και έναν που καταδικάστηκε μόνο για παράνομη οπλοκατοχή, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9,5 έως 12,5 χρόνια. Σε κάποιους εξ’ αυτών αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικές περιστάσεις.

Ευρύ και υπερβολικό το κατηγορητήριο

Ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Γλύκας

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι ενός εκ των κατηγορουμένων, Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης υπογράμμισαν:

«Αντιμετωπίσαμε ένα ευρύ και υπερβολικό κατηγορητήριο, του οποίου η έκταση και η σοβαρότητα μπορούσε να αποφέρει ποινή εξοντωτική για τον εντολέα μας. Παρά ταύτα, για άλλη μια φορά αναδείχθηκε ότι ο νομικός όρος της εγκληματικής οργάνωσης είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που του προσδίδεται σε πληθώρα υποθέσεων, όπως και στην παρούσα, ήδη από το στάδιο της προανάκρισης και το Δικαστήριο το διέγνωσε ορθά, ελλείποντος του απαιτούμενου νομικού μανδύα για τη στοιχειοθέτηση αυτής της κατηγορίας.

Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι και αξιολογούμε ως μεγάλη επιτυχία την αναγνώριση στο πρόσωπο του εντολέως μας της ελαφρυντικής περίστασης του πρότερου έντιμου βίου, καθώς έγιναν δεκτά όσα λεπτομερώς εκθέσαμε και αποδείξαμε για το σκοπό αυτό.

Σημαντικότερο, δε, όλων είναι ότι κατόπιν της άσκησης της έφεσης του αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση αυτής, καθώς το Δικαστήριο έκρινε ορθότατα ότι δε συντρέχει λόγος εγκλεισμού του δυνάμει των στοιχείων που αναδείχθηκαν κατά την αποδεικτική διαδικασία. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το Εφετείο, όπου και προσδοκούμε την ακόμα ηπιότερη ποινική μεταχείριση του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ