Κυριακή 05 Μαϊου 2024

Ρόδος: Απορρίφθηκε η αγωγή δικηγόρου κατά της ΔΕΗ ΑΕ για παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπογράφοντας σχετικό όρο στην σύμβαση ο δικηγόρος είχε αποδεχθεί να γίνεται χρήση των προσωπικών του δεδομένων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρόδος: Απορρίφθηκε η αγωγή δικηγόρου κατά της ΔΕΗ ΑΕ για παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων EUROKINISSI

Το Ειρηνοδικείο Ρόδου αποφάσισε την απόρριψη αγωγής που είχε καταθέσει δικηγόρος κατά της ΔΕΗ AE διεκδικώντας αποζημίωση, για ηθική βλάβη που υπέστη, από παράνομη επεξεργασία και παραβίαση προσωπικών του δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της dimokratiki.gr, αρκετοί πολίτες, οφειλέτες της ΔΕΗ, έχουν υποβάλει καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς τα προσωπικά τους δεδομένα βρέθηκαν χωρίς την συγκατάθεσή τους σε δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες.

Οι εισπρακτικές εταιρείες παραβιάζουν τον πρόσφατο GDPR νόμο, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων η ΔΕΗ φέρεται να απειλεί με δικαστήρια και διακοπή της ηλεκτροδότησης ακόμα και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που ανήκουν στο ΚΟΤ και στο ΚΕΑ.

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων: Η αγωγή

Όπως εξέθεσε στην αγωγή, που υπέβαλε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του, η ΔΕΗ δεν συμμορφώθηκε με τον ν. 2472/1997 και την κοινοτική οδηγία 95/46/ΕΚ. και διαβίβασε τα προσωπικά του δεδομένα παράνομα και χωρίς ουδέποτε να τον ενημερώσει για την επικείμενη διαβίβασή τους, αλλά και χωρίς εκείνος να δώσει την συγκατάθεσή του και η αποδέκτρια δικηγορική εταιρεία τα επεξεργάστηκε δια των υπαλλήλων της.

Τόνισε ότι οι παραπάνω παράνομες πράξεις και παραλείψεις της εναγομένης έχουν προκαλέσει μεγάλη ψυχική αναστάτωση, θυμό και οργή από το γεγονός ότι απόρρητα προσωπικά του δεδομένα έχουν ανακοινωθεί και διαρρεύσει χωρίς καμία απολύτως ενημέρωσή του, ούτε προγενέστερη ούτε και μεταγενέστερη της διαβιβάσεως των δεδομένων του σε τρίτους, ότι προσεβλήθη η προσωπικότητα του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπογράφοντας σχετικό όρο στην σύμβαση ο δικηγόρος είχε αποδεχθεί να γίνεται χρήση των προσωπικών του δεδομένων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ