Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Χρυσή Αυγή: Αθωώσεις, παραγραφές και ελάχιστες καταδίκες έδειξε η εισαγγελέας 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρυσή Αυγή: Αθωώσεις, παραγραφές και ελάχιστες καταδίκες έδειξε η εισαγγελέας 

Το εισαγγελικό δια ταύτα είναι ένα: Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση. Η Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ήταν ξεκάθαρη πως δεν εντόπισε τάγματα εφόδου, ούτε βίαιες ενέργειες που να γνώριζε ή να είχε υποστηρίξει η Χρυσή Αυγή. Επίσης πως δεν υπήρξε σχεδιασμός επιθέσεων εναντίον πολιτικών αντιπάλων.

Αυτό είναι το περίγραμμα της  εισήγησης και σύμφωνα με τον νομικό μας πολιτισμό ο οποίος επιτάσσει πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, την προστασία του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, οφείλουμε σεβασμό στην οποιαδήποτε δικανική κρίση.

Έτσι όσα κόμισε από την πλούσια αποδεικτική διαδικασία 4 ετών και 8 μηνών και μετέφερε στην πρόταση της η εισαγγελική λειτουργός είναι απολύτως σεβαστά. Όπως σεβαστό είναι στις δημοκρατίες το ρητό “και οι κρίνοντες κρίνονται”.

4 χρόνια και 8 μήνες

Χθες  στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής εισήγησης επί της ενοχής ή όχι των 68 κατηγορουμένων, στην μεγάλη υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» της Χρυσής Αυγής επικρατούσε μια απόλυτη ησυχία. Όλες οι πλευρές σκέφτονταν προφανώς την επόμενη μέρα της δίκης, δηλαδή την ώρα της κρίσης του δικαστηρίου, το οποίο έχει και τον τελικό λόγο στην απονομή της δικαιοσύνης στην υπόθεση. Η πρόταση χαροποίησε- προφανώς-  τους ελάχιστους κατηγορούμενους που χθες παρουσιάστηκαν  στο δικαστήριο να ακούσουν την “ετυμηγορία” της εισαγγελέα , αλλά και τους υπερασπιστές τους, ανάμεσα τους κάποια πρώτα ονόματα στις νομικές μαρκίζες που έδωσαν μεγάλη μάχη στα δικηγορικά έδρανα των υπερασπιστών.

Η πολιτική αγωγή απέναντι, επίσης επώνυμοι δικηγόροι με αριστερό ιδεολογικό υπόβαθρο και έντονη παρουσία στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η  δίκη άλλωστε είχε έντονο ιδεολογικό στοιχείο πέρα από το ποινικό σκέλος της το οποίο κουβαλά βαριά ποινικά αδικήματα, κακουργήματα, όπως οι ανθρωποκτονίες και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόσωπα

Και ποιοι δεν πέρασαν από το ακροατήριο στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων. Πότε στην δικαστική αίθουσα των Γυναικείων φυλακών κορυδαλλού και πότε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας. Μάρτυρες, θύματα επιθέσεων ακόμα και θύματα παλαιότερων επιθέσεων που πλέον οι υποθέσεις τους έχουν τελεσιδικήσει  και δεν είχαν καμία σχέση με τις παρούσες δικογραφίες. Πέρασαν και οι Αιγύπτιοι  αλιεργάτες με έναν εξ αυτών που είχε σπασμένο σαγόνι… Όλοι πέρασαν … από εκεί άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, και μέσα στις ελάχιστες φορές πέρασαν από το εδώλιο και οι κατηγορούμενοι οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν ούτε εχθές που η εισαγγελέας όχι απλά δέχθηκε την συντριπτική πλειοψηφία των ισχυρισμών τους αλλά και υπερθεμάτισε… Όπως όταν αναφερόμενη στο  εθνικοσοσιαλιστικό καταστατικό που είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς και είχε καταθέσει στο δικαστήριο, είπε ότι δεν επαληθεύτηκε η γνησιότητά του, αφού αφενός οι κατηγορούμενοι δεν αποδέχτηκαν την ύπαρξή του, ενώ ο ίδιος δεν αποκάλυψε κάποια συγκεκριμένη πηγή από την οποία βρήκε το έγγραφο.

Και υπερθεμάτισε λέγοντας πως ακόμη και αν επαληθευόνταν η γνησιότητα του εγγράφου, η ισχύς του δεν εντάσσεται στην επίδικη περίοδο, αφού από το 1992 είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου οι ακραίοι εθνικοσοσιαλιστές, και είχε μεταβάλλει την ιδεολογική της ταυτότητα χαρακτηρίζοντάς την «λαϊκό εθνικισμό». Σύμφωνα με τα όσα αποδέχεται η εισαγγελέας, το έγγραφο που λειτουργούσε ως «κανονισμός» ήταν ένα δισέλιδο έγγραφο.

Παρούσα

Αντίθετα παρούσα κάθε μέρα ήταν η μητέρα του Παύλου Φύσσα μεταφέροντας την φωνή του νεκρού παιδιού της για δικαίωση για τη θανατηφόρα μαχαιριά του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Παρών , από το μακρινό Πακιστάν και ο πατέρας του Λουκμάν.

Πλημμελήματα  

Αν η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού υιοθετηθεί από το δικαστήριο, οι μετατροπές του κατηγορητηρίου θα οδηγήσουν σε αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα τα οποία έχουν υποπέσει σε υφ’ όρον παραγραφή, που σημαίνει ότι όλη η ηγετική ομάδα  της Χρυσής Αυγής θα φύγει αθώα από το δικαστήριο. Το ίδιο θα συμβεί και για την συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων κατηγορουμένων εκτός από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών που ζήτησε η εισαγγελέας να κηρυχθούν ένοχοι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπου η ανώτερη ποινή είναι μέχρι 5 έτη. Ελάχιστες καταδίκες και πολλές παραγραφές..

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ