Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Δικαιοσύνη μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαιοσύνη μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη…

Με την ανωτέρα των ποινών, τα ισόβια και με χειροκροτήματα έπεσε χθες αυλαία στην πρώτη πράξη της δικαστικής διαδρομής ενός ομαδικού βιασμού και μιας άγριας δολοφονίας που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Παράλληλα, ένα αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης από ανθρώπους αγνώστους στην οικογένεια του θύματος, που παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, έσπευσαν με συνθήματα και επευφημίες να συμπαρασταθούν στον πόνο και τη συντριβή τους.

Γιατί η άτυχη Ελένη Τοπαλούδη και οι γονείς της απηχούν στα χαρακτηριστικά μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας. Αυτής που μεγαλώνει και σπουδάζει με πάση θυσία τα παιδιά της, συνήθως μακριά από την πατρική οικία και που παλεύουν μαζί τους να πάρουν σάρκα και οστά όλα όσα ονειρεύονται.

Παράλληλα, με την στιγμιαία ψυχική ανακούφιση που ένοιωσε όπως είπε ο πατέρας στο άκουσμα της ποινής, μια καινούργια αγωνία γεννήθηκε μαζί με τον ισόβιο πόνο τους.

Η έκκληση της Κούλας Τοπαλούδη, όταν λέμε «ισόβια να είναι ισόβια» και ταυτισμένο με το πανό και τα συνθήματα έξω από το δικαστικό Μέγαρο, των οδών Λουκάρεως και Αλεξάνδρας. «Καμιά άλλη δολοφονημένη. Ποτέ μη ξεχαστεί τι κάνανε στην Ελένη».

Η χθεσινή κρίση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλής δικαστικής απόφασης.

Ομόφωνη, σύμφωνη στα περισσότερα σημεία της με την εισαγγελική εισήγηση, προϊόν μιας εξαιρετικής και επίπονης αποδεικτικής διαδικασίας η οποία γέννησε και νέα έρευνα και βέβαια πολλά ερωτηματικά που θα οδηγήσουν σύμφωνα και με την προαναγγελία του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής Αλέξη Κούγια, στην υποβολή μηνύσεων εναντίον συγγενικών προσώπων των δύο καταδικασθέντων δραστών. Μετά την εκφώνηση της απόφασης επί των ποινών (ισόβια και 15ετής καθείρξεις για τον καθένα από τους κατηγορούμενους) το δικαστήριο ανακοίνωσε την διαβίβαση στην Εισαγγελία τα πρακτικά και τα αντίγραφα της απόφασης του προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς βεβαιώσεως από ιδιώτη ψυχίατρο για τη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος στον 23χρονο Ροδίτη. Ακόμη θα διερευνηθεί και η διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στην ψευδή βεβαίωση.

Η εισαγγελέας της έδρας, Αριστοτελία Δόγκα, είχε ζητήσει να διαβιβαστούν στην εισαγγελία αντίγραφα της απόφασης του Δικαστηρίου ώστε ερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες συγγενών των δυο κατηγορουμένων, και συγκεκριμένα του πατέρα και της γιαγιάς του Ροδίτη αλλά και της αδερφής του έτερου καταδικασμένου, αλβανικής καταγωγής, αίτημα που δεν εισακούστηκε από το δικαστήριο.

Το συγκλονιστικό μήνυμα που πέρασε μέσω της δήλωσης του ο Γιάννης Τοπαλούδης, για τη δικαιοσύνη που αποδόθηκε στη μνήμη της κόρης του, αποτελεί μια επιβράβευση για την θεσμική αντιμετώπιση από όλα τα μέλη του δικαστηρίου, τακτικούς και λαϊκούς δικαστές, ως επιστέγασμα μιας άψογης και δίκαιης ακροαματικής διαδικασίας. «Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη…».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ