Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δίκη-βιτριόλι: Η Έφη γνώριζε πως μπορεί να τη σκοτώσει – Τι προκύπτει από τις πρώτες μαρτυρίες για την κατηγορούμενη

Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η διαδικασία. Περισσότεροι από 10 μάρτυρες εξετάστηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη-βιτριόλι: Η Έφη γνώριζε πως μπορεί να τη σκοτώσει – Τι προκύπτει από τις πρώτες μαρτυρίες για την κατηγορούμενη eurokinissi

«Από θαύμα», «από τύχη», «απορώ πως άντεξε». Είναι μερικές από τις δηλώσεις των μαρτύρων, που κατέθεσαν την Τρίτη στο δικαστήριο για την περίπτωση της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Μία δικαστική διαδικασία, που μόλις ξεκίνησε και θα έχει και συνέχεια αύριο οπότε και θα συνεχιστεί. Περισσότεροι από 10 μάρτυρες εξετάστηκαν την Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Συγκλονιστικές υπήρξαν οι καταθέσεις των γιατρών για την Ιωάννα αλλά και του ιατροδικαστή, οι οποίοι ανέφεραν πως η ποσότητα του καυστικού υγρού ήταν ικανή να σκοτώσει το θύμα και σύμφωνα με τις καταθέσεις τους η κατηγορούμενη όφειλε να το γνωρίζει.

Μετά την πρώτη προκλητική της εμφάνιση την περασμένη εβδομάδα, η κατηγορούμενη κατά την προσέλευσή της στο δικαστήριο απέφυγε να κοιτάξει την Ιωάννα και προσήλθε στην αίθουσα χωρίς να ανταλλάξει ούτε βλέμμα μαζί της.

Τα κρίσιμα χειρουργεία

«Παρέλαβα την Ιωαννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» ανέφερε η πρώτη μάρτυρας, η γιατρός της Μαρία Καλοφώνου, Διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο, η οποία χειρίστηκε όλα τα χειρουργεία της Ιωάννας.

«Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησα να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία» ανέφερε και απαντώντας στην ποσότητα που δέχθηκε η Ιωάννα επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

Έφτασε με θερμοκρασία 400 βαθμών Κελσίου

«Αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο» ανέφερε στην κατάθεσή του ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, στο οποίο μεταφέρθηκε η Ιωάννα αμέσως μετά την επίθεση. «Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου» είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ως δεύτερος μάρτυρας της υπόθεσης.

Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ» περιέγραψε ο μάρτυρας. «Έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία» ανέφερε και ξεκαθάρισε: «Διέτρεξε κίνδυνο ζωής, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».

Ιατροδικαστής: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί, θα είχε πεθάνει

«Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης, όσα αντίκρυσε κατά την εξέτασή του στην Ιωάννα.

«Θα είχε πεθάνει» είπε, αναφερόμενος πως εάν δεν είχε συνδράμει η φαρμακοποιός που την έβαλε να κάνει πλύσεις και εάν είχε καθυστερήσει η μεταφορά της στο πλησιέστερο νοσοκομείο, οι επιπτώσεις θα ήταν θανάσιμες. «Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα» σχολίασε για το καυστικό οξύ με το οποίο περιέλουσε η κατηγορούμενη την Ιωάννα.

Ο 40χρονος «μήλον της έριδος» – Τι δήλωσε για την κατηγορούμενη

Στη δικαστική αίθουσα εμφανίστηκε την Τρίτη και ο 40χρονος που εμφανίζεται ως «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε κατηγορούμενη και θύμα και το πρόσωπο για το οποίο η 36χρονη επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωαννα Παλιοσπύρου.

Σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με την Ιωάννα βρέθηκε ο 40χρονος στην ακροαματική διαδικασία, περιγράφοντας τη σχέση που είχε με τις δύο γυναίκες. «Με την κατηγορούμενη είχαμε μια χαλαρή και φιλική σχέση, που έγινε ερωτικά περιστασιακή. Ήταν λίγες οι φορές και οι ώρες που είχαμε βρεθεί. Δεν υπήρξε ούτε λήξη ούτε έναρξη της σχέσης. Θυμάμαι το τελευταίο διάστημα από το Γενάρη μέχρι το συμβάν είχαμε βρεθεί μια φορά» ανέφερε ο 40χρονος, επισημαίνοντας πως γνωρίστηκαν σε κοινή παρέα.

«Την Ιωαννα Παλιοσπύρου δεν τη γνωρίζω, δεν την έχω δει ποτέ από κοντά και δεν έχουμε μιλήσει δια ζώσης. Πριν από 4 χρόνια της είχα στείλει ένα αίτημα φιλίας και είχαμε ανταλλάξει κάποια μηνύματα. Μου είχε βγάλει η εφαρμογή κάποιους κοινούς φίλους και μου την είχε προτείνει. Έτσι την είχα δει και της είχα κάνει το αίτημα φιλίας. Θεώρησα ότι μου προτάθηκε από την εφαρμογή γιατί είχαμε κοινούς γνωστούς» είπε και συμπλήρωσε ότι αντάλλαξαν εντελώς τυπικά μηνύματα.

Στο σημείο αυτό της δικαστικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας κάλεσε την Ιωάννα Παλιοσπύρου για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. «Επιβεβαιώνω όσα λέει ο μάρτυρας. Είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω δια ζώσης. Υπήρξαν μικρές διαφοροποιήσεις. Θυμάμαι ότι επανέρχονταν στη συνομιλία μας. Αν και του είχα εξηγήσει την κατάσταση με την Εφη και θεωρώ ότι ο ιδιος είχε καταλάβει, αλλά επανερχόταν στο να μου στέλνει μηνύματα» δήλωσε. Ο 40χρονος ανέφερε ότι δε θυμάται τον εαυτό του να επανέρχεται στη συζήτηση.

Η ένταση στη δικαστική αίθουσα

Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο όταν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ξεκίνησαν να εξετάζουν τον 40χρονο, υποβάλλοντας ερωτήσεις για τις ερωτικές του επαφές με την Έφη.

Η αντεξέταση από τον Νίκο Αλεξανδρή προκάλεσε πολλές φορές την παρέμβαση του προέδρου ο οποίος τον ανακάλεσε στην τάξη επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του είναι να κάνει ερωτήσεις και όχι να επιτίθεται στο μάρτυρα.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα ο πρόεδρος είπε: «Κύριοι συνήγοροι εδώ γίνεται δίκη. Δεν λειτουργούμε με όρους τηλεόρασης». Παίρνοντας το λόγο ο έτερος συνήγορος Απόστολος Λύτρας ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του μάρτυρα με την κατηγορούμενη. Ο εισαγγελέας λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

«Το δικαστήριο έχει διατηρήσει ένα επίπεδο. Δεν είναι ανάγκη να υπεισερχόμαστε σε προσωπικές λεπτομέρειες. Καλώ όλους να μη διευρύνουν το κατηγορητήριο με θέματα που δεν μας αφορούν» ανέφερε.

Οι υπόλοιπες μαρτυρίες

Πληθώρα μαρτύρων πέρασε την Τρίτη το κατώφλι της δικαστικής αίθουσας όπου δικάζεται η επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Οι γιατροί, που την περιέθαλψαν, ο ιατροδικαστής και ανάμεσα στους μάρτυρες και συνάδελφοι της Ιωάννας, ένας μάρτυρας που βρισκόταν σε φυτώριο της περιοχής, μια συνάδελφος της 36χρονης κατηγορούμενης και ένας γείτονας του θύματος, με τον τελευταίο να αναγνωρίζει την κατηγορούμενη Εφη ως το πρόσωπο που παρακολουθούσε τη γειτονιά τους.

Την συμπεριφορά και τις ενέργειες της Εφης μια ημέρα πριν την επίθεση αλλά και τις ημέρες μετά περιέγραψε μια συνάδελφος της. «Στις 19/5/2020 καθυστέρησε να έρθει στην εργασία, κανονικά δουλεύαμε 9-5, δεν θυμάμαι τι ώρα ήρθε αλλά καθυστέρησε. Όταν ήρθε, δεν πρόσεξα κάτι ιδιαίτερο, ήρθε να ξεκινήσει αμέσως γιατί είχε καθυστερήσει και ήταν πάντα τυπική, έπιασε αμέσως δουλειά, δεν παρατήρησα κάτι άλλο. Την επόμενη μέρα δεν ήρθε στο γραφείο, είχε αιτηθεί άδεια για προσωπικούς λόγους. Είχε πει ότι έχει επαγγελματικό ραντεβού για δουλειά, για μια συνέντευξη» ανέφερε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της 36χρονης μια ημέρα μετά την επίθεση. «Στις 21/5, όταν επέστρεψε στη δουλειά, δεν παρατήρησα κάτι που να μου κάνει εντύπωση. Στα διαλείμματα εγώ κατέβαινα κάτω στην είσοδο επειδή καπνίζω και όταν επέστρεφα, ξεκινούσα κατευθείαν δουλειά.

Πρόεδρος: Ηταν ευδιάθετη στις 19 και στις 21;

Μάρτυρας: Στις 19 ήταν λίγο βιαστική να ξεκινήσει δουλειά επειδή είχε καθυστερήσει, στις 21 δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς, αλλά τις επόμενες μέρες φαινόταν σαν κάτι να την απασχολούσε και να ήταν στενοχωρημένη. Για τα προσωπικά της ήξερα ότι δεν είχε σταθερή μόνιμη σχέση αλλά είχε σχέση με κάποιον Νώντα, δεν θυμάμαι επίθετο.

Εισαγγελέας: Έτυχε ως είδηση να σχολιάσετε την επίθεση με το βιτριόλι;

Μάρτυρας: Φυσικά και το σχολιάσαμε, ήμασταν τέσσερις κοπέλες, λέγαμε ότι ήταν φοβερό αυτό που έγινε, όπως άγγιξε εμένα καταλάβαινα ότι άγγιζε και εκείνη, δεν θυμάμαι να είπε κάτι συγκεκριμένο αλλά όλες νιώθαμε το ίδιο.

Πολιτική Αγωγή: Δηλαδή στις 19, μετά από μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, ήρθε και έπιασε κανονικά δουλειά; Χωρίς να δείχνει κάτι διαφορετικό;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι κάτι, μπορεί να μιλούσε στο τηλέφωνο

Πολιτική Αγωγή: Στις 21/5 ήταν αγχωμένη;

Μάρτυρας: Δεν έδειξε κάτι εκείνη τη μέρα, τις επόμενες μέρες έδειχνε στενοχωρημένη.

Την αναγνώρισα από το βλέμμα

Στο δικαστήριο περιέγραψε ένας γείτονας της Ιωάννας, περιστατικό παρακολούθησης της γειτονιάς από μια γυναίκα. Μάλιστα, όταν ζητήθηκε από την κατηγορούμενη να σηκωθεί όρθια, ο μάρτυρας την αναγνώρισε όπως είπε «από το βλέμμα και από ένα βίντεο που είδα όταν ήρθε στο δικαστήριο το περπάτημα είναι το ίδιο, το αγέρωχο το στητό».

«Ο γιος μου στις 22 Ιανουαρίου, είδε το βράδυ ένα άτομο κρυμμένο σε μια πρασιά στην πολυκατοικία μας και δίπλα στην πολυκατοικία της Ιωάννας. Το παιδί μου το είπε έντρομο. Βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα ένα άτομο στη πρασιά με σκούφο. Ρώτησα: “θέλετε κάτι;”και έφυγε τρέχοντας. Κατάλαβα από το δρασκελισμό ότι ήταν γυναίκα και μάλιστα νέα γυναίκα. Πήρα ένα φίλο μου ταξιάρχο να ελέγξει την περιοχή γιατί είχαν συμβεί κλοπές. Ενημέρωσα τους συγκατοίκους στη πολυκατοικία. Μετά από κάποιες ημέρες ενημερώθηκα ότι το ίδιο προσωπο ήταν κάτω από την πολυκατοικία μας και πήγαινε μέχρι την πολυκατοικία της Ιωάννας. Μετά από δυο ημέρες ξανά είδα το ίδιο πραγμα. Την ρώτησα και της είπα ότι είναι δημόσιος χώρος και μου απάντησε: “Δεν θα σου δώσω αναφορά”. Το ίδιο βράδυ ήταν πάλι κάτω. Κατεβήκαμε ξανά κάτω και άρχισε να φεύγει» ανέφερε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας ότι «την παρακολουθούσαν όλοι οι γείτονες γιατί είχαν καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει. Εκείνη ερχόνταν απόγευμα μετά τις 7».

«Έχω μπαρμπέρικο στα είκοσι μέτρα. Στα  δέκα δευτερόλεπτα που χαιρετηθήκαμε με την Ιωάννα άκουσα φωνή. Παω στην κοπέλα λες και ήρθε κύμα από καυστικό υγρό. Έβγαζε μπουρμπουλήθρες. Η κοπέλα έλιωνε μπροστά. Απλά της είπα να βγάλει τα ρούχα της. Έλιωνε μπροστά μου. Δεν μπορούσε να την αγγίξει κανένας. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Έφευγαν κομμάτια δέρματος. Ελιωνε το ύφασμα. Δεν μπορούσα να βοηθήσω παραπάνω γιατί ήταν γυναίκα. Ειχε αρχίσει να παραμορφώνεται και το πρόσωπο. Φανταστείτε ένα καυτό λάδι που ρίχνετε μέσα κρέας» είπε συγκλονίζοντας τη δικαστική αίθουσα ο μάρτυρας.

Το αίτημα για κλήση δύο νέων μαρτύρων

Αίτημα προκειμένου να κληθούν οι δύο μάρτυρες που δέχθηκαν κλήση αμέσως μετά την επίθεση από την κατηγορούμενη, επανέφερε και πάλι η πολιτική αγωγή.

«Από τη στιγμή που φέρεται να του ζητά συνδρομή για άλλοθι θα πρέπει να διαταχθεί η κλήτευση του για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας» ανέφερε η πολιτική αγωγή ζητώντας να κληθεί ο 36χρονος άνδρας.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας είπε ότι  επιφυλάσσεται να προτείνει επί του αιτήματος καθώς – όπως εξήγησε- «το αν έχουμε και συμμέτοχο δεν είναι αντικείμενο της δίκης, αν προκύψει ότι υπάρχει συμμέτοχος με τη μορφή συνεργού, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να διαβιβάσει τα πρακτικά. Αν έρθει ένα πρόσωπο και εξεταστεί ως μάρτυρας υπάρχει κινδυνος ακυρότητας. Επιφυλάσσομαι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ