Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Δολοφονία Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια για ανθρωποκτονία και ομαδικό βιασμό – «Ποτέ μην ξεχαστεί τι κάνατε στην Ελένη»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δολοφονία Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια για ανθρωποκτονία και ομαδικό βιασμό – «Ποτέ μην ξεχαστεί τι κάνατε στην Ελένη»

Να διερευνηθεί ο ρόλος του γιατρού από τη Ρόδο ο οποίος συνταγογράφησε συγκεκριμένα σκευάσματα που προσκόμισε η υπεράσπιση του 23χρονου Ροδίτη καταδικασθέντα στη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, διέταξε το δικαστήριο πριν από λίγο.

Ειδικότερα οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα της εισαγγελέως της έδρας και των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, για την διερεύνηση του ρόλου του Ροδίτη γιατρού, και αποφάσισε να εξαχθούν αντίγραφα των πρακτικών της δίκης και να διαβιβασθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Παράλληλα, να διερευνηθεί τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε ζητήσει να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης από τον ιδιώτη ψυχίατρο ο οποίος φέρεται να άλλαξε τη συνταγογράφηση φαρμάκων του Ροδίτη. Ως προς το σκέλος αυτό το δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση της.

Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε ανάλογο αίτημα εισαγγελέως και δικηγόρων της οικογένειας του θύματος για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του πρώτου κατηγορούμενου καθώς και της αδερφής του νεαρότερου κατηγορουμένου.

“Καμία άλλη δολοφονημένη ποτέ μη ξεχαστεί τι κάνανε στην Ελένη», ήταν το σύνθημα που επικράτησε έξω από το Εφετείο της Αθήνας, από τους συγκεντρωθέντες, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη. Σε λυγμούς ξέσπασε η μητέρα του θύματος φωνάζοντας τέρατα στους δυο κατηγορούμενους. Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή δια του Αλέξη Κούγια δήλωσε ότι θα μηνύσει για ψευδή κατάθεση τον πατέρα και τη γιαγιά του Ροδίτη όπως και δυο μάρτυρες της υπόθεσης. Ακόμη, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και κατά δυο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου Ροδίτη.

“Το δικαστήριο ομόφωνα επιβάλει στους κατηγορούμενους για τον ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη 15 χρόνια κάθειρξη στον καθένα και για την ανθρωποκτονία, ισόβια κάθειρξη στον καθένα”.

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της τελικής ετυμηγορίας του δικαστηρίου οι παρευρισκόμενοι, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου. «Εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη, δεν είναι παράσταση και πρέπει να σέβεστε τη διαδικασία», είπε.

Από την πλευρά τους οι δύο κατηγορούμενοι, αμίλητοι άκουσαν την απόφαση που επέβαλλε στον καθένα ισόβια και επιπλέον 15 έτη κάθειρξη.

Η πρόταση της εισαγγελέα

Την επιβολή των ισοβίων και των επιπλέον πολύ ετών καθείρξεων που αγγίζουν τα 15 χρόνια πρότεινε η εισαγγελέας για τον καθένα από τους δύο κατηγορουμένους του ομαδικού βιασμού και της άγριας δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε ότι το δικαστήριο δεσμεύεται να επιβάλλει ποινή για το αδίκημα του βιασμού με τον επιεικέστερο νόμο, που ίσχυε το χρόνο τέλεσης της πράξης. Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα του βιασμού προβλέπει ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε με ομόφωνη απόφαση τα αιτήματα των κατηγορουμένων για το σύνολο των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι.

Τα μέλη του δικαστηρίου έχουν αποσυρθεί σε διάσκεψη επί των ποινών.

Κανένα ελαφρυντικό

Κανένα ελαφρυντικό δεν βλέπει στα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, η οποία εισηγήθηκε προς του δικαστές να απορριφθούν στο σύνολο τους.

Καταπέλτης υπήρξε και πάλι για τις πράξεις των δύο κατηγορουμένων η εισαγγελέας, η οποία χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο κίνηση που η πρόεδρος ζήτησε να μην επαναληφθεί υπενθυμίζοντας ότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο».

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην τοποθέτηση της ανέφερε ότι οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη.

«Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» κατέληξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, η οποία ακόμη επισήμανε ότι δεν άκουσε αλήθειες μέσα στη δικαστική αίθουσα. Έκανε δε λόγο για έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος.

Μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν. «Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Κατά περίπτωση οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας.

Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Το δικαστήριο αυτή την ώρα έχει αποσυρθεί για διάσκεψη επί των ελαφρυντικών.

Ομόφωνα ένοχοι και οι δυο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία και το βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη – Ένα βήμα πριν τα ισόβια – Το ξέσπασμα της μάνας

Νωρίτερα όπως είχε μεταδώσει το dikastiko.gr, κρίθηκαν ένοχοι οι δυο κατηγορούμενοι για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, λίγη ώρα μετά τις δώδεκα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η απόφαση για ενοχή προκάλεσε τα χειροκροτήματα μελών του ακροατηρίου.

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει τη ενοχή των δυο κατηγορουμένων της υπόθεσης του 23χρονου Ροδίτη και του 21χρονου αλβανικής καταγωγής συγκατηγορουμένου του.

Οι δυο κατηγορούμενοι άκουσαν αμίλητοι την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή τους, η οποία συνεπάγεται για αυτούς – σε περίπτωση που δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά – ισόβια κάθειρξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα χειροκροτήθηκε από μέλη του ακροατηρίου.

«Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου».

Η αίτηση του συνηγόρου του Ροδίτη κατηγορούμενου για την αναγνώριση ελαφρυντικών,- που σε περίπτωση που γίνει δεκτό από το δικαστήριο σπάει αυτόματα τα ισόβια των κατηγορουμένων- προκάλεσε το ξέσπασμα της μητέρας της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη.

Την ώρα που ζητά το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας από το δικαστήριο ο Ροδίτης κατηγορούμενος με το συνήγορο του να λέει «μακάρι ηΕλένη να βρισκόταν στη ζωή», σε ένα ξέσπασμά της πριν αποχωρήσει από τη δικαστική αίθουσα η Κούλα Τοπαλούδη φώναξε: Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου.

Η μητέρα αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας κλαίγοντας με το ακροατήριο να την χειροκροτεί. Έξω από το δικαστήριο έχουν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα που φωνάζουν συνθήματα υπέρ της μνήμης της αδικοχαμένης κοπέλας.

Το κλάμα της με λυγμούς και το χειροκρότημα του ακροατηρίου την οδήγησαν στο χώρο του ιατρείου όπου λειτουργεί σε αίθουσα του Εφετείου.

Έξω από το δικαστήριο έχει συγκεντρωθεί σήμερα κόσμος για συμπαράσταση στους γονείς της Ελένης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της μνήμης της. «Ποτέ μην ξεχαστεί τί κάναν στην Ελένη καμία άλλη δολοφονία»…

Τα ελαφρυντικά που ζητούν

Για τον 23χρονο Ροδίτη: ακαταλόγιστο ή επικουρικώς μειωμένο καταλογισμό, μετεφηβικής ηλικίας, ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της δίκης.

Για τον 21χρονο Αλβανό: ακαταλόγιστο μετεφηβικής ηλικίας, πρότερου σύννομου βίου, καλής συμπεριφοράς κατά την πράξη και ότι βρισκόταν σε σχέση εξάρτησης με τον 23χρονο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ