Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

FOLLI FOLLIE: Σήμερα θα κριθεί το μέλλον της εταιρείας στο Πρωτοδικείο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
FOLLI FOLLIE: Σήμερα θα κριθεί το μέλλον της εταιρείας στο Πρωτοδικείο

Παράταση της προσωρινής διαταγής για την προστασία έναντι των πιστωτών της αναμένεται να  ζητήσει σήμερα η εταιρία Folli – Follie από το Δικαστήριο ενώπιον του οποίου έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η κύρια

αίτηση για την λήψη των σχετικών προληπτικών μέτρων . Η προσωρινή διαταγή είχε δοθεί στην εταιρία στα μέσα Ιουλίου και ισχύει μέχρι σήμερα οπότε θα συζητηθεί η κύρια αίτηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εταιρία θα ζητήσει αναβολή εκδίκασης της κύριας αίτησης, μέχρι να παρουσιαστεί ο νέος ισολογισμός και τα στοιχεία ελέγχου από την Alvarez & Marshall και την Ernst & Young.

Όμως η μεγάλη μάχη θα δοθεί για το θέμα της προσωρινής διαταγής και την παράτασή της, κατά μέγιστο διάστημα 2 μηνών. Σε αυτό το θέμα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εταιρία θα έχει στο πλευρό της τους περίπου 1200 εργαζόμενους οι οποίοι επιθυμούν – και θα το εκφράσουν στο δικαστήριο- να ισχύσουν τα προληπτικά μέτρα προστασίας μέχρι να εξαντληθούν , εντός των νόμιμων χρονικών ορίων, τα περιθώρια ώστε να βρεθεί λύση για την ομαλή συνέχεια της λειτουργίας της. Ουσιαστικά για να εξασφαλιστούν, ει δυνατόν, οι θέσεις εργασίας.

Θα αντιδράσουν οι τράπεζες

Ο σοβαρός αντίλογος θα είναι από την πλευρά των τραπεζών όπως διαφαίνεται από το γεγονός ότι απαίτησαν τα δάνειά τους, ύψους 45 εκατ. ευρώ, λίγες ώρες πριν από την εκδίκαση της προστασίας έναντι των πιστωτών της.

 Θα αντιταχθούν σφοδρά, όπως αναμένεται, οι τράπεζες στη διατήρηση της προσωρινής διαταγής

Η ενέργεια των τραπεζών η οποία έγινε για λόγους προστασίας, αφορά εξόφληση των δανείων τα οποία δεν έχουν καταστεί «κόκκινα». Στο δικαστήριο, λοιπόν οι τράπεζες προφανώς θα ζητήσουν την απόρριψη των μέτρων προστασίας δηλαδή την διατήρηση της προσωρινής διαταγής.

Μέγιστη διάρκεια 4 μήνες

Η αίτηση προστασίας, την οποία υπέβαλλε το καλοκαίρι η Folli Follie αποτελεί συνήθη πρακτική και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την ποινική έρευνα του εισαγγελέα Δραγάτση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προσωρινή διαταγή αποτελεί ένα είδος «capital control” που επιβάλλει μέσω του δικαστηρίου η εταιρία στους πιστωτές της, έως ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση, για να μη βρεθεί μπροστά σε ένα κύμα μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό το ιδιότυπο “capital control” θα πρέπει να συμφωνήσει κατ’ αρχήν ένα 20% των πιστωτών. Χαρακτηριστικά η νομοθεσία (πτωχευτικός κώδικας) αναφέρει πως «τα προληπτικά μέτρα, δύνανται να διαταχθούν και πριν από την κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας, άπαξ, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, η οποία δημοσιεύεται σε περίληψη στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων – Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΕΤΑΑ – ΤΑΝ), εφόσον προσκομίζεται από τον αιτούντα έγγραφη δήλωση πιστωτών που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον είκοσι τοις εκατό (20%) του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη ότι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας και συντρέχουν και οι προϋποθέσεις της επείγουσας περίπτωσης ή του επικειμένου κινδύνου κατά τις διατάξεις των άρθρων 682 επ. ΚΠολΔ. Τα προληπτικά μέτρα που διατάσσονται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο ή τυχόν προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε ισχύουν έως την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης και σε κάθε περίπτωση κατ` ανώτατο όριο έως τέσσερις (4) μήνες συνολικά από την έκδοση της απόφασης ή τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής, οπότε παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν, απαγορευμένης της παράτασης ισχύος τους.”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ