Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2020

Κέρκυρα: Αθώος ο Μητροπολίτης για το κήρυγμα της 25ης Μαρτίου – Συνεχίζεται η δίκη για τη δεύτερη υπόθεση

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως η απαλλαγή του ιερέα δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο και για άλλες αντιδράσεις κατά των μέτρων τήρησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κέρκυρα: Αθώος ο Μητροπολίτης για το κήρυγμα της 25ης Μαρτίου – Συνεχίζεται η δίκη για τη δεύτερη υπόθεση

Αθώος για την πρώτη υπόθεση που αφορούσε το κήρυγμα της 25ης Μαρτίου ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου για τον Μητροπολίτη Κέρκυρας Νεκτάριο. Τώρα συνεχίζεται η εκδίκαση της δεύτερης υπόθεσης.

 

 

Το χρονικό των δύο υποθέσεων που έστειλαν στο… εδώλιο τον Μητροπολίτη Νεκτάριο 

Υπενθυμίζεται πως ο ιερέας κάθεται στο εδώλιο μετά τις ποινικές διώξεις πως είχε προσκαλέσει αρχικώς τους πιστούς να χρησιμοποιούν εν μέσω καραντίνας το επιχείρημα ότι πάνε για άθληση και να προσέρχονται στις εκκλησίες και στη συνέχεια τέλεσε λιτανεία του σκινώματος του Αγίου Σπυρίδωνα για την οποία κατηγορήθηκε για συγχρωτισμό καθώς μπορούσε να προκληθεί σοβαρός κίνδυνος για εξάπλωση του κορονοϊού.

Για την πρώτη υπόθεση, όπου αφορά την πρόσκληση πιστών να παραβλέψουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είχε ορίσει η πολιτεία, του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της έλλειψης δόλου σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση. Όπως είπε η εισαγγελέας δεν προκύπτει ότι τους προέτρεπε σε ανυπακοή ή χωρίς την ορθή συμπλήρωση του εντύπου που προβλεπόταν τότε.

Τώρα εκδικάζεται και η δεύτερη υπόθεση της λειτουργίας και λιτανείας του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος που γίνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα, αλλά λόγω πανδημίας είχε απαγορευτεί να βρίσκονται τόσα άτομα στον ίδιο χώρο. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση να αποφανθεί μετά και την εκδίκαση της δεύτερης υπόθεσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «προέτρεψε αόριστο αριθμό προσώπων να μετέχουν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας εν μέσω πανδημίας γεγονός που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την εξάπλωση και μετάδοση του ιού».

Ο μητροπολίτης πάντως πριν την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε δηλώσει: «Κατηγορούμαστε για το έγκλημα ότι κοινωνήσαμε πιστούς, για το ότι λιτανεύσαμε τον Άγιό μας, για το ότι σεβαστήκαμε την φωνή της συνειδήσεώς μας και μολονότι δεν θέσαμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, κάναμε το ύψιστο καθήκον μας έναντι του Θεού, της Εκκλησίας και του λαού μας. Πειθαρχούμε στα κελεύσματα του Θεού. Αισθανόμαστε θλίψη διότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα φόβου, υποταγής, κατάργησης της ελευθερίας. Λέμε «πρώτα ο Θεός»! Σεβόμαστε και τηρούμε τους νόμους τους ανθρωπίνους όταν δεν έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους της πίστης μας.

 

Μετά τη διακοπή της δίκης οι δικηγόροι του μητροπολίτη είχαν δηλώσει πώς έχουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη και ότι ευελπιστούν το αποτέλεσμα να δείξει πως κανείς δεν ενήργησε έναντι στον νόμο και τόνισαν επίσης ότι η υπόθεση βασίζεται σε τρείς πυλώνες, έναν Συνταγματικό, έναν Νομικό και έναν θεολογικό και το δικαστήριο θα εκτιμήσει την ομολογία πίστεως του μητροπολίτη το όποιο καλύπτεται από τις συνταγματικές αρχές.

Πηγή: corfutvnews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ