Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Siemens: Όλοι ελεύθεροι μέχρι την αναγγελία των ποινών την Παρασκευή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Siemens: Όλοι ελεύθεροι μέχρι την αναγγελία των ποινών την Παρασκευή

Την ερχόμενη Παρασκευή το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του επί των ποινών των 22 κατηγορουμένων στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens οι οποίοι κρίθηκαν σήμερα ένοχοι για “ξέπλυμα” αδίκημα που αφορά στην σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Αναλυτικότερα, ένοχοι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα κηρύχθηκαν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Έντουαρντ Πίρερ, Τόμας Γκάνσουιντ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράηχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ, Γιώργος Σκαρπέλης, Νίκολαος Νίντος, Γεώργιος Αργουρόπουλος, Δημήτριος Γυφτόπουλος, Δημήτρης Κουβάτσος, Παναγιιώτης Νικάκης, Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Φάνης Λυγινός, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Μάρθα Καραβέλα (στην τελευταία αποδίδεται το συγκεκριμένο αδίκημα εκτός από κατ´επάγγελμα και κατά κερδοσκοπία). Το δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκου, απορρίπτοντας τους βασικούς ισχυρισμούς της υπεράσπισης του περί δεδικασμένου και έλλειψη διττού αξιοποίνου.

Εν μέρη η απόφαση για το αδίκημα της δωροδοκίας ήταν αναμενόμενη καθώς μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος συνεπώς το αδίκημα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, το οποίο με την παρέλευση 21 χρόνων από τη διάπραξη του έχει παραγραφή.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, παύει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα για τους Έλληνες και Γερμανούς κατηγορούμενους από την Siemens: Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα, Ηλία Γεωγρίου, Πρόδρομο Μαύριδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Κάρλ Εντουαρτ Πίρερ, Ρόναλντ Κοχ, Τόμας Γκανσγκουιντ, Χανς Μπενζάου, Μικαελ Κουτσενροίτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντοφ, Χανς Γιάγκεμαν και Φρανς Ρίχτερ.

Επίσης παύει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου το οποίο αντιμετώπιζαν οι Μ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας και πέντε ακόμη στελέχη της Siemens στη Γερμανία.

Παύει παράλληλα η ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα για τα κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ: Γιώργο Σκαρπέλη, Αθανάσιο Γρεβενίτη, Παναγιώτη Βεργή, Δημήτριο Κόκκινο, Κωνσταντίνο Γκόγκα, Νικόλαο Νίντο, Γεώργιο Καραπλή, Νικόλαο Μανασή, Γεώργιο Αργυρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο, Δημήτριο Κουβάτσο και Παναγιώτη Νικάκη.

Παύει τη ποινική για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 πρόσωπα αρχικά εμπλεκόμενα.

Το ίδιο αδίκημα αντιμετώπιζαν και οι επιχειρηματίας, τραπεζικοί υπάλληλοι αντίστοιχα: Γεώργιος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Σάββας Γιαννακάς, Αθανάσιος Ράμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Παύει η ποινική δίωξη για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για τους κατηγορούμενους: Ηλία Γεωργίου, Πόλαντ Κοχ, Χανς Μπερζάου, Κωνσταντίνο Γκόγκα και Γεώργιο Καραπλή.

Το δικαστήριο προχώρησε στην αθώωση από το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για τους Νίκο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλειο Τυρογαλά και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Όλοι οι κατηγορούμενοι που ήταν παρόντες στο δικαστήριο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς όπως είπε και ο εισαγγελέας της έδρας “Δεν είναι πλέον δυνατή η κράτηση πριν την επιβολή ποινής”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ