Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο Άρειος Πάγος κρίνει το ελαφρυντικό του Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Άρειος Πάγος κρίνει το ελαφρυντικό του Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ήταν κάποτε ένα τρυφερό αγόρι. Αν ζούσε, σήμερα θα ήταν ένας νέος άνδρας 27χρονών. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δεν πρόλαβε καν να ολοκληρώσει την εφηβεία του, να κάνει την επανάσταση του όπως τα παιδιά της ηλικίας του, που ονειρεύονται να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του μάταιου τούτου κόσμου, να περπατήσει όλα τα χιλιόμετρα της μετάβασης από τα άγουρα στα χρόνια της ωριμότητας.

Το κοντέρ της ζωής του σταμάτησε το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου του 2008, στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλλα στα Εξάρχεια.  Από το όπλο του ειδικού φρουρού, του ενήλικα Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος μόλις 11 χρόνια παραμονής του στη φυλακή, είναι πλέον ελεύθερος χάρη στο ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου που του αναγνώρισε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σπάζοντας έτσι τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα.

Ποιος να το φανταζόταν. Σήμερα 12 χρόνια μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου η οικογένεια του συνεχίζει να διεκδικεί τα αυτονόητα. Δικαιοσύνη!

Σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, οι δικηγόροι της οικογένειας του 15χρονου Αλέξη, θα δώσουν ακόμα μία μάχη για το άδικο θέρισμα της ζωής του, για τη δικαίωση της μνήμης του.

Ενώπιον του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, συζητείται η Αναίρεση που άσκησε πριν από ένα χρόνο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου συννόμου βίου».

Σε περίπτωση που το δικαστήριο ταχθεί τελικά υπέρ της αναίρεσης της απόφασης, τότε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο με άλλη σύνθεση για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

Απόφαση που πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης

Σε χθεσινή τους ανακοίνωση οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναφέρουν ότι «η αναγνώριση του ανωτέρω ελαφρυντικού και η επιβολή ποινής κάθειρξης μόλις 13 ετών για την εν ψυχρώ (με άμεσο δόλο) δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, αντί της πρωτοδίκως επιβληθείσης ισοβίου καθείρξεως, οδήγησε στην άμεση αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα και έδωσε, κατ’ ουσίαν, στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας περιεχόμενο επιβράβευσης στον καταδικασθέντα, που αποφυλακίσθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, ελάχιστες ημέρες μετά την έκδοση της αποφάσεως».

Και συνεχίζουν οι δύο δικηγόροι: «Όπως και τότε με μεγάλη έμφαση και ένταση δηλώσαμε, ζητώντας την άσκηση αναίρεσης εκ μέρους του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κατά της προκλητικής αυτής αποφάσεως, η προσβαλλόμενη απόφαση πλήττει καίρια το κύρος της Δικαιοσύνης, παραβιάζει τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου και εν τοις πράγμασιν αμφισβητεί το δικαίωμα στη ζωή ενός αθώου 15χρονου παιδιού, ενθαρρύνοντας στην ουσία την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων από αστυνομικούς».

Τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ξεκαθαρίζουν ότι σήμερα στον Άρειο Πάγο «ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υποστήριξης της κατηγορίας στο πλευρό της Οικογένειας του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, της μητέρας και της αδελφής του, θα υποστηρίξουμε την Αναίρεση του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ζητώντας εκείνα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: Δικαιοσύνη, Πραγματική Τιμωρία και Σεβασμό στη Μνήμη του 15χρονου παιδιού».

Δείτε τι λέει στην αναίρεσή του ο εισαγγελέας :https://www.dikastiko.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ