Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2020

Ανοίγει ο φάκελος της δολοφονίας των δυο αστυνομικών στου Ρέντη

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα απασχολήσει σήμερα Τετάρτη η αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης του Ιωάννη Σαββίδη, που έχει καταδικασθεί σε δις ισόβια και 66 χρόνια, για τη στυγερή δολοφονίας των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη τον Μάρτιο του 2011 στην περιοχή του Ρέντη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανοίγει ο φάκελος της δολοφονίας των δυο αστυνομικών στου Ρέντη

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει εάν η καταδικαστική απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Από την πλευρά του, ο καταδικασθείς σε δις ισόβια και 66 ανθρωποκτονία υποστηρίζει πως δεν αξιολογήθηκε σωστά από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας και κυρίως οι τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των φερόμενων δραστών.

Ειδικότερα, υποστηρίζει στην αίτησή του, πως δεν ήταν στο σημείο του εγκλήματος κατά τον χρόνο των πυροβολισμών κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και ότι συμμετείχε μόνο στη ληστεία του περιπτέρου που είχε προηγηθεί.

Συγκεκριμένα στην αίτηση του ισχυρίζεται «όταν η αστυνομία προέβη σε νόμιμη άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων, που ενεργοποιήθηκαν τις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές στα σημεία της ληστείας και της εμπλοκής των δραστών αυτής με τους αστυνομικούς της ομάδας Δίας, από τις 18.50 έως τις 19.29 την 1 Μαρτίου 2011, αυτός  με την μία από τις δύο τηλεφωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, που είχε στην κατοχή του επικοινώνησε 22 φορές με τις τηλεφωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, που είχαν στην κατοχή τους δύο κατηγορούμενοι, που βρίσκονταν εντός του κλεμμένου αυτοκινήτου, πριν, κατά τον χρόνο και μετά, που έλαβε χώρα, η συμπλοκή με τους αστυνομικούς της ομάδας Δίας».

Παράλληλα, αναφέρει πως αν βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με τους συγκατηγορουμένους του, δεν θα χρειαζόταν να συνομιλούν μεταξύ τους με τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ χαρακτηρίζει εσφαλμένη την παραδοχή της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία, τα καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στην συμπλοκή με τους αστυνομικούς ήταν δυο.

Οι συνήγοροι του Εμμ. Παπαδάκης και Ν. Χονδρογιάννης αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εναντίον του Ιωάννη Σαββίδη δεν υπάρχουν αποδείξεις για στήριξη της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας, δηλαδή δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, γονιδίωμα, dna, μαρτυρικές καταθέσεις ή άλλα οποιαδήποτε στοιχεία, εκτός από την εμμονική μαρτυρική κατάθεση ενός αστυνομικού, του Νικολάου Μητρόπουλου ο οποίος κατέθεσε ότι τον είδε να πυροβολεί με καλάσνικοφ τη δεύτερα φορά.

Ο μάρτυρας είναι απόλυτος και κατηγορηματικός και σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του δήλωσε, ότι στην αρχή του είχε φανεί ότι ο Ι. Σαββίδης βγήκε από την πόρτα του οδηγού, μετά από ημέρες όμως κατάλαβε, ότι βγήκε από την πόρτα πίσω από τον οδηγό του αυτοκινήτου. Φαίνεται ότι είχε αποφασιστεί “επιτελικά” να ενοχοποιηθεί ειδικά ο Ιωάννης Σαββίδης με αυτήν την κατάθεση του ως εκδίκηση για τον θάνατο των δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό των λοιπών, επειδή δεν προέκυψαν εναντίον του ενοχοποιητικά στοιχεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ