Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Άρειος Πάγος: 17.000 συνταξιούχοι της ΕΤΕ «ψάχνουν» τα χρήματά τους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: 17.000 συνταξιούχοι της ΕΤΕ «ψάχνουν» τα χρήματά τους

Τη μάχη της ζωής τους δίνουν στο Άρειο Πάγο οι 17.000 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, περιμένοντας, πιθανόν εντός τριμήνου, την κρίσιμη απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις τους. Πολλοί από αυτούς συγκεντρώθηκαν χθες στο Ανωτατο Δικαστήριο ζητώντας ουσιαστικά τα χρηματά τους με νομικό παραστάτη τον Γιάννη Κυριακόπουλο.

Ο Γιάννης Κυριακόπουλος

Αφορμή της δικαστικής αντιπαράθεσης με την Εθνική Τρζάπεζας είναι το πολύπαθο ΛΕΠΕΤΕ , ο κουμπαράς δηλαδή που από το 1949 ειχαν σχηματίσει οι εργαζόμενοι ώστε να λαμβάνουν ένα ποσό μηναίως στη συνταξιοδότησή τους. Το 2017 λόγω κακής διαχειριστικής χρήσης , όπως καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι , ο κουμπαράς , κατέρρευσε και βρέθηκαν ξεκρέμαστοι. Καταγγέλλουν μάλιστα πως η διαχειριστική επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ, προσπαθεί να καταργήσει τη μεταβατική υπαγωγή των συνταξιούχων της ΕΤΕ στο μεγάλο επικουρικό του ΙΚΑ. Κι όλα αυτά ενώ για την υπόθεση ήδη εχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για κακοδιαχείριση του λογαριασμού

Οι εργαζόμενοι κατέθεταν ανά μηνα σταθερά το τεράστιο ποσοστό 12,5% επί των μικτών αποδοχών τους , δηλαδή ανά μήνα 300, 400 και 500€, προκειμένου στη λήξη του εργασιακού τους βίου να έχει δημιουργηθεί στη μερίδα ενός εκάστου ένα ποσό αποταμιευμένο που θα το έβρισκαν για να λαμβάνουν ανά μήνα μια παροχή που λέγεται σήμερα ΛΕΠΕΤΕ … Χοντρικά έχουν καταθέσει όλοι αυτοί οι άνθρωποι περίπου μέχρι σήμερα τουλάχιστον 200.000€ ο κάθε ένας, όπως επισημαίνουν.

Αλλαγή

Δεδομένου ότι από το 2005 οι νέοι υπάλληλοι της Εθνικής δεν εντάσσονται στον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των λοιπών μισθωτών (τότε ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, νυν ΕΤΕΑΕΠ), προέκυψε πρόβλημα με την καταβολή των επικουρικών 17.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2017 η Εθνική Τράπεζα έπαψε να καλύπτει το έλλειμμα με μονομερή απόφασή της και οι συνταξιούχοι βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη με εισόδημα μειωμένο κατά 40% επιπρόσθετα στις μνημονιακές μειώσεις που υπέστησαν οι λοιποί συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και ακολούθησαν πρωτόδικες αποφάσεις, που τους δικαίωναν. Η Εθνική Τράπεζα, μετά τη δικαίωση των εργαζομένων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έγινε χθες.

Οι συνταξιούχοι επικαλούνται απόφαση του Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ συνιστά σύμβαση μεταξύ της Εθνικής και των εργαζόμενών της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ