Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

H Ξένη Δημητρίου καταγγέλλει «ανοίκεια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» σε βάρος της (ολόκληρη η ανακοίνωση)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H Ξένη Δημητρίου καταγγέλλει «ανοίκεια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» σε βάρος της (ολόκληρη η ανακοίνωση)

«Ανοίκεια» επίθεση σε βάρος της καταγγέλλει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία διατυπώνουν ερωτήματα δικαστικών λειτουργών σχετικά με το γεγονός ότι επέλεξε η ίδια τους εισαγγελείς –εξεταστές στις εξετάσεις της Σχολής Δικαστών, στις οποίες συμμετέχει και η κόρη της.

Όπως λέει πρόκειται για «ανοίκεια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος της» και επικαλείται σειρά δημοσιευμάτων «από ανωνύμους κύκλους» που άλλοτε προσπαθούν να την εμφανίσουν να παραιτείται, άλλοτε πως καθυστερεί την έρευνα στο Μάτι και τώρα πως όρισε συγκεκριμένους εξεταστές ενώ στην εξετάσεις συμμετέχει και η κόρη της . «Να γίνει κατανοητό, ότι δεν συμμετέχω στην εξεταστική διαδικασία» και  «η επιλογή έγινε κατά το νόμο», αναφέρει η εισαγγελέας:

Η Ανακοίνωση

«Το τελευταίο διάστημα, μερίδα του Τύπου, έχει επιδοθεί σε μια ανοίκεια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, που προσβάλλουν τόσο το πρόσωπό μου, κυρίως όμως το θεσμό που υπηρετώ.

Δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε πληροφορίες, που προέρχονται από «ανώνυμους κύκλους», με εμφανίζουν αρχικά δήθεν να παραιτούμαι, για να καταλάβω θέση σε ανεξάρτητη αρχή, εν συνεχεία εμφανίζομαι δήθεν να δρομολογώ καθυστερήσεις στις δικαστικές ενέργειες για την πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ σε χθεσινά δημοσιεύματα μου καταλογίζουν δήθεν ότι, επί σκοπώ, όρισα συγκεκριμένους εξεταστές για τις εξετάσεις στην Ε.Σ.ΔΙ., ενόψει της συμμετοχής συγγενικού μου προσώπου σε αυτές. Συμμετοχής, της οποίας μάλιστα, δεν επέτρεψα τη γνωστοποίηση σε κανέναν από τους εξεταστές, που ορίσθηκαν από τα προβλεπόμενα, από το νόμο, όργανα.

Η προσωπική ανεξαρτησία του Εισαγγελέα ως θεσμού, είτε είναι αυτός που κατά το Νόμο ορίζει τους εξεταστές είτε είναι ο ίδιος εξεταστής, αλλά και η πολυετής προσωπική μου πορεία, δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση για τη νομιμότητα της διαδικασίας και της άσκησης καθηκόντων, που υποχρεωτικά ασκώ στο πλαίσιο αυτής.

Να γίνει κατανοητό, ότι δεν συμμετέχω στην εξεταστική διαδικασία, η επιλογή έγινε κατά το νόμο και  η εικασία ότι τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν μπορούν να επηρεαστούν από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος, στρέφεται όχι μόνο κατά του προσώπου μου αλλά και κατά του εισαγγελικού θεσμού».

Εξαίρεση

Βέβαια τα δημοσιεύματα όσο και οι δικαστικές πηγές που επικαλούνται δεν αμφισβητούν τη νομιμότητα της ενέργειας της εισαγγελέα να επιλέξει τους εισαγγελείς- εξεταστές, πλην διατυπώνουν το ερώτημα αν για λόγους ηθικής και δεοντολογίας εφόσον την αφορά προσωπικά το ζήτημα θα  έπρεπε να εξαιρεθεί από το καθήκον επιλογής των προσώπων και να το αναθέσει στον αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Άλλωστε το dikastiko.gr ανέφερε επί λέξει :

«Και θα αναρωτηθεί κανείς: Αφού ο νόμος ορίζει ότι τους επιλέγει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου , τι να έκανε δηλαδή; Να απαγόρευε στην κόρη της να συμμετάσχει; Η απάντηση κατά τις ίδιες πηγές είναι πως ο νομοθέτης το είχε προβλέψει κι αυτό. Αναφέρει δηλαδή πως, όταν ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης εμπλέκεται προσωπικά σε μια υπόθεση τότε οφείλει να απέχει και να αναπληρωθεί από τον νόμιμο αναπληρωτή του, εν προκειμένω τον αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθ. Κατσιρώδη. Δηλαδή, σημειώνουν, θα έπρεπε ο κ. Κατσιρώδης να κάνει την επιλογή αυτών των προσώπων- εξεταστών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι δυο εισαγγελείς που επιλέχθησαν θεωρείται ότι εχουν πολύ καλές σχέσεις με την εισαγγελέα. Σε όλα αυτά να σημειωθεί βέβαιαν πως δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, αλλά όπως λέει το αρχαίο ρητό η γυναίκα του Καίσαρα οφείλει, όχι μονον να είναι,  αλλά και να φαίνεται τίμια..»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ