Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Άλλο (τι έκανε) ο Ριχάρδος και άλλο το τεκμήριο αθωότητας! Κούγιας: “Ατυχέστατη η δήλωση Τσίπρα”!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άλλο (τι έκανε) ο Ριχάρδος και άλλο το τεκμήριο αθωότητας! Κούγιας: “Ατυχέστατη η δήλωση Τσίπρα”!

Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σχετικά με την εκκρεμή υπόθεση με πρωταγωνιστή τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο , ήταν προφανώς μια πολιτική προσέγγιση του ζητήματος της εγκληματικότητας στη χώρα.

Η δήλωση μπορεί να ήταν εντός των ελληνικών πολιτικών ηθών, ήταν όμως ξεκάθαρα εκτός του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στο επίπεδο των Δικαιωμάτων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και προστατεύει το τεκμήριο αθωότητας.

Είναι και νομικά επιζήμια για την ίδια την υπόθεση αφού το ελληνικό δίκαιο θα ενσωματώσει – υποχρεωτικά- κοινοτική οδηγία σχετικά με την μείωση της ποινής ενός κατηγορουμένου το τεκμήριο αθωότητας του οποίου βλήθηκε από αναφορές δημοσίων αρχών.

Εν ολίγοις ο (κάθε) Ριχάρδος, μπορεί να κάνει σημαία –όπως το έκανε ήδη ο συνήγορός του – την αναφορά του πρωθυπουργού κι αν φτάσει σε δίκη και καταδικαστεί μπορεί να ζητήσει μείωση της ποινής του με βάση αυτές τις αναφορές.

Άλλο το ένα άλλο το άλλο Είναι προφανές πως σε επίπεδο δικαιωμάτων είναι αδιάφορο τι έκανε ή τι δεν έκανε ο (κάθε) Ριχάρδος. Ο συγκεκριμένος ενεχυροδανειστής με την έντονη τηλεοπτική – διαφημιστική- παρουσία (λέγεται ότι ξόδευε χιλιάδες ευρώ, κάθε μέρα για να διαφημίζεται) μπορεί να είναι το πρόσωπο που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, το οποίο εκμεταλλεύθηκε την κρίση και απομυζούσε τους κόπους χιλιάδων εργαζομένων.

Μπορεί να είναι έτσι. Όμως ο εκ των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων της χώρας δεν δικαιούται να εκφράσει άποψη ενοχής για κανέναν. Όπως δεν μπορούσε να πει στο ΣτΕ ποια ήταν η σωστή απόφαση για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, άλλο τόσο δεν μπορεί να πει πόσο ένοχος (ή αθώος) είναι ο Ριχάρδος. Αυτό οφείλει να το πει μόνον η Δικαιοσύνη. Απλώς γιατί η δημόσια αναφορά ενός κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα μπορεί να επηρεάσει και να καθορίσει τη στάση απέναντι σε ένα πρόσωπο που δεν έχει κριθεί ούτε καν από τον ανακριτή.

Τι είπε στη Βουλή

Υπενθυμίζεται πως χθες το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχάρη, κατά την ομιλία του στη Βουλή, το μεσημέρι της Τετάρτης, την αστυνομία για την εξάρθρωση του κυκλώματος με τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα.

“Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η λεπτομέρεια είναι πως εκεί η την ώρα , η αστυνομία ούτε καν είχε ανακοινώσει επισήμως τη σύλληψη, επίσης οι κατηγορούμενοι δεν είχαν ακόμα μεταχθεί στα δικαστήρια και ο εισαγγελέας δεν είχε καν ασκήσει –ακόμα- ποινική δίωξη σε βάρος τους.

Ο δικηγόρος του Ριχάρδου, Πέτρος Πανταζής, αμέσως έκανε δήλωση λέγοντας “δεν έχουμε πάρει ακόμα αντίγραφα της δικογραφίας, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις κατηγορίες, επιφυλασσόμαστε, ο πελάτης μου αρνείται ότι έχει τελέσει το συγκεκριμένο αδίκημα και μας προκαλεί έκπληξη ότι ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες έχουν γνώση της δικογραφίας και εκφράζουν μάλιστα δηλώσεις – προκρίματα ενοχής. Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα βρει την αλήθεια και θα καταρρεύσουν όλες οι κατηγορίες”.

Μείωση ποινής

Πρόσφατα με νομοσχέδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης για την διαμεσολάβηση , στο οποίο υπήρχε διάταξη με την οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο , κοινοτική οδηγία για το θέμα του τεκμηρίου αθωότητας. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε (λόγω της αντίδρασης για το θέμα της διαμεσολάβησης) αλλά θα επανέλθει.

Διαβάστε τι ανέφερε το νομοσχέδιο:

  1. Στο άρθρο 87 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται νέα παράγραφος 5 ως εξής: «Όταν επιβάλλεται στερητική της ελευθερίας ποινή και αφού οριστεί η διάρκειά της, το δικαστήριο μπορεί, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου, να αφαιρέσει εύλογο κατά την κρίση του μέρος της ποινής που επιβλήθηκε, προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη ο κατηγορούμενος εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις δημοσίων αρχών σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του κατηγορουμένου είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης».
  2. Τα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 4 του αρ. 371 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίστανται ως εξής: «Το δικαστήριο αφαιρεί από την ποινή που επιβλήθηκε το χρόνο της προσωρινής κράτησης του καταδικασμένου και τον χρόνο για την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις δημόσιων αρχών, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Αν το δικαστήριο παρέλειψε να αφαιρέσει τον χρόνο αυτό στην καταδικαστική απόφαση, μπορεί να το πράξει και με μεταγενέστερη απόφασή του, με αίτηση του καταδίκου ή του εισαγγελέα».
  3. Στο άρθρο 371 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: «Για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις δημόσιων αρχών, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 87 του Ποινικού Κώδικας, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4239/2014 (Α’ 43).Αν το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση έχει αφαιρέσει χρόνο από ποινή που επιβλήθηκε, η αφαίρεση χρόνου μπορεί να συνιστά, εν όλω ή εν μέρει, δίκαιη ικανοποίηση για την προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας και λαμβάνεται υπόψη κατά την κρίση περί καταβολής χρηματικού ποσού».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Ριχάρδου, Αλέξης Κούγιας έκανε σκληρή δήλωση σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του πελάτη του.

Ολόκληρη η δήλωση είναι η εξής:

Όπως είναι γνωστό, προ ολίγων ωρών μου ανέθεσε την υπεράσπισή του ο επί σειρά ετών γνωστός από τον δημόσιο τρόπο, με τον οποίο ασκεί την επιχειρηματικότητά του, ιδιοκτήτης της τεράστιας αλυσίδας νομίμων ενεχυροδανειστηρίων, κ. Ριχάρδος Μ.. Τα 100 και πλέον ιδιόκτητα ενεχυροδανειστήρια του κου Ριχάρδου λειτουργούν κατόπιν της εγκρίσεως από το ελληνικό δημόσιο με 100 διαφορετικές άδειες λειτουργίας επί σειρά ετών και ουδέποτε ουδεμία, είτε κεντρική είτε περιφερειακή θεσμική υπηρεσία, κατόπιν καθημερινών ελέγχων, τού καταλόγισε την οποιαδήποτε παράβαση. Ο εντολέας μου σε ηλικία 52 ετών δεν έχει πατήσει το πόδι του ούτε σε αστυνομικό τμήμα και έχει λευκό ποινικό μητρώο και λευκό δελτίο εγκληματικότητας. Παρ όλη αυτή την εξαιρετική υποδομή για να αναλάβω την υπεράσπισή του, πριν από λίγο όλοι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ευρίσκονται στο Εφετείο Αθηνών, μου έκαναν γνωστή την χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ Ή ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΩΔΕΣΤΑΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ, έκανε μια πρωτοφανή για τον θεσμικό του ρόλο και για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα δήλωση, η οποία μου δημιούργησε, επειδή γνωρίζω την ακεραιότητα της προσωπικότητας του Πρωθυπουργού προσωπικά, αμηχανία. Τη δήλωση αυτή, μετά από 45 χρόνια δικηγορίας, τη θεωρώ ατυχέστατη και μου είναι αδιανόητο να εμπλέκεται η εκτελεστική εξουσία με την εξουσία της δικαιοσύνης και μάλιστα, όταν δεν έχει εκδοθεί έστω και μια πρώτη απόφαση ενός δικαστηρίου εις βάρος του εντολέως μου, έστω και στον πρώτο βαθμό, που να τον καταδικάζει για το οποιοδήποτε αδίκημα, και ελπίζω ότι η κυρία Ανακριτής, η οποία θα χειριστεί την υπόθεση, και οι Εισαγγελείς, που θα γνωμοδοτήσουν την Κυριακή που θα απολογηθεί, να μην επηρεαστούν από αυτή την έμμεση, αλλά ηχηρή παρέμβαση. Ήδη προ ολίγων ημερών είχαμε μια άτυχη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πατρών για την υπόθεση Χέντερσον και ελπίζω να μην καταρρεύσει στην χώρα μας και το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας που είναι η Δικαιοσύνη, χάριν πρόσκαιρων πολιτικών κερδών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ