Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ανδρέας Αναγνωστάκης: Η παρανομία των πασχαλινών βαρελότων και πυροβολισμών δεν δικαιολογείται ούτε ως “έθιμο”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανδρέας Αναγνωστάκης: Η παρανομία των πασχαλινών βαρελότων και πυροβολισμών δεν δικαιολογείται ούτε ως “έθιμο”.

Και φέτος το Πάσχα, θρήνησε η Ελληνική Κοινωνία νεκρούς και τραυματίες από τα παράνομα εκρηκτικά και βεγγαλικά. Αλλά και από αδέσποτες σφαίρες. Εκείνοι που υποστηρίζουν αυτές τις εγκληματικές συνήθειες, επικαλούνται το “έθιμο”.  Αυτή η επίκληση, είναι προσποιητή, λανθασμένη και ψεύτικη.

Γράφει ο ποινικολόγος Ανδρέας Αναγνωστάκης

Γιατί έθιμο, με άσκοπους πυροβολισμούς και σαϊτοπολέμους, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Το έθιμο, είναι άγραφη πηγή Δικαίου. Τα έθιμα, περιέχουν κανόνες Δικαίου που  που χωρίς να αποτελούν γραπτούς νόμους, εφαρμόζονται λόγω μακρόχρονης εφαρμογής.   Αυτά, είναι δεσμευτικά και από το Νόμο.

Όμως οι άσκοποι πυροβολισμοί και τα εκρηκτικά, είναι πηγή παρανομίας και επικινδυνότητας, για την ασφάλεια των πολιτών.  Και δείχνουν, χαμηλό επίπεδο πολιτισμού στην διασκέδαση. Αυτό το κακό, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.  Και ήδη έχει περιοριστεί. Μένουν να το “τηρούν” μόνο, κουτοί άνθρωποι της επίδειξης και του θορύβου.

Οι σωστοί άνθρωποι πλέον,  το εγκατέλειψαν. Ακόμη και ως θεατές. Εγώ ως Δικηγόρος, είχα υποστηρίξει στην Κρήτη και αλλού στην Ελλάδα, πολλές φορές, άσκοπους πυροβολισμούς και εγκλήματα από αυτούς, σε Γάμους,  σε Βαφτίσεις και σε Πανηγύρια.

Κανένας απ’ αυτούς που κατηγορήθηκαν, δεν επανέλαβε το “έθιμο”.  Για πείστηκαν  για την καταστροφικότητά του.  

Στον Άρειο Πάγο είχε αχθεί, το θέμα αυτό.   Και κρίθηκε, πως παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες, δεν συγκροτούν, ούτε έθιμο, ούτε τοπική,  ή άλλη συνήθεια. Παλαιότερα, το όπλο, όπου χρειάζονταν ήταν φυλαχτό. Και όχι όργανο κρότου για φλόγες.

Η θανάτωση του Εικονολήπτη στην Καλαμάτα, από τις φλεγόμενες σαΐτες και ο βαρύτατος τραυματισμός του  άτυχου και ανέμελου 8χρονου παιδιού στη Θήβα, πιστεύω ότι είναι περιστατικά, που πρέπει να φέρουν το τέλος, αυτών των παρανοϊκών  εθίμων”.

Η σημερινή Ελληνική κοινωνία έχει πολλά “έθιμα” να επικαλεστεί και να επιδείξει, για τον Τουρισμό κ.λ.π.  που ανυψώνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Όπως τους αξίζει!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ