Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βασίλης Χειρδάρης: Η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Χειρδάρης: Η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Τουρκία έχει ένα θετικό πρόσημο υπό την έννοια ότι η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και η βελτίωσή τους δημιουργούν συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και μείωσης των τριβών και διαφορών.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλά προβλήματα, μια χώρα που ενώ ανήκει στην Ευρώπη έχει σοβαρά θέματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γράφει ο Ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης*

Άραγε αυτό είναι μια κατηγορία ακτιβιστών ή εθνικιστών των γειτονικών της χωρών που θέλουν να την κατηγορήσουν ή να τη δυσφημήσουν;

Δυστυχώς για τη γειτονική χώρα οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι κακόβουλες κατηγορίες αλλά στοιχειοθετούνται από σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου (ΕΔΔΑ) που προκαλούν εντύπωση τόσο για τον αριθμό τους όσο και για το εύρος τους.

Αρχικά από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και επί συνόλου 18.187 καταδικαστικών αποφάσεων για παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το χρονικό δικάστηκε από το 1959 μέχρι και 31.12.18 η Τουρκία είναι πρώτη χώρα σε παραβιάσεις και μάλιστα με διαφορά. Το ΕΔΔΑ την έχει καταδικάσει 3128 φορές, ήτοι σε ποσοστό 17,20 % . Ακολουθεί η Ρωσία με ποσοστό 13% και 2.365 καταδικαστικές αποφάσεις.

Στην κατ´ είδος ανάλυση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η επίδοση της Τουρκίας για το παραπάνω χρονικό διάστημα προκαλεί σοκαριστικές εντυπώσεις.

 Έτσι:

  • α) Στις καταδίκες για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ) η Τουρκία έχει τις συντριπτικά περισσότερες παραβιάσεις. Επί συνόλου 777 αποφάσεων έχει 321 καταδικαστικές και σε ποσοστό 41,3 % με δεύτερη τη Ρωσία πολύ πιό κάτω, ήτοι 53 αποφάσεις και 6,8%!
  • β) Στις καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι , συνεταιρίζεσθαι πάλι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση με συντριπτική διαφορά. Συγκεκριμένα επί συνόλου 262 καταδικαστικών αποφάσεων η Τουρκία έχει 95 αποφάσεις και ποσοστό 36%. Ακολουθεί η Ρωσία με 35 αποφάσεις και ποσοστό 13,3%.
  • γ) Στις καταδίκες για παραβίαση των δικαιωμάτων περιουσίας και ιδιοκτησίας πάλι η Τουρκία έρχεται πρώτη με 660 καταδικαστικές αποφάσεις και ποσοστό 19,7 % επί συνόλου 3339 αποφάσεων. Και εδώ δεύτερη είναι η Ρωσία.
  • δ) Στις καταδίκες για παραβίαση της δίκαιης δίκης επί συνόλου καταδικαστικών αποφάσεων 4902, η Τουρκία κατέχει πάλι την πρώτη θέση με σημαντική διαφορά. Συγκεκριμένα η Τουρκία έχει παραβιάσει την δίκαιη δίκη 919 φορές και σε ποσοστό 18,7%, με δεύτερη τη Ρωσία με 820 αποφάσεις.
  • ε) Στις καταδίκες για βασανιστήρια πάλι Τουρκία έχει ηγεμονική θέση. Επί 152 καταδικαστικών αποφάσεων έχει τις 31 και ποσοστό 20,3 % και έρχεται δεύτερη μετά την Ρωσία με 62 καταδικαστικές αποφάσεις.
  • στ) Επίσης στις καταδικαστικές αποφάσεις που αφορούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση η Τουρκία έρχεται δεύτερη σε καταδικαστικές αποφάσεις και επί συνόλου 2252 αποφάσεων έχει τις 327 και ποσοστό 14,5%. Πρώτη είναι η Ρωσία με 818 αποφάσεις.
  • ζ) Στις καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ η Τουρκία έρχεται δεύτερη σε καταδικαστικές αποφάσεις και με αριθμό 137 και ποσοστό 26,4 % επί συνόλου 518 αποφάσεων. Και εδώ πρώτη σε καταδίκες είναι η Ρωσία.
  • η) Τέλος στις καταδίκες για αναποτελεσματική έρευνα στις υποθέσεις θανάτων, εξαφανίσεων και θεμάτων προστασίας της ζωής η Τουρκία κατέχει περίοπτη θέση με 219 καταδικαστικές αποφάσεις επί συνόλου 777 και με ποσοστό 28%.

Αυτά για τη χώρα που θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός μας. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μήπως ο πρωθυπουργός της πολιτισμένης ευρωπαϊκής χώρας μας θα πρέπει να πει δυό κουβέντες για αυτές τις παραβιάσεις στου γείτονές μας;

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι εσωτερική υπόθεση μιας χώρας αλλά είναι θέμα μείζον για όλες τις χώρες του κόσμου αφού αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

 *Ποινικολόγος, ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ