Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Γιάννης Χαντζησαλάτας: Έλεγχοι σε αυτοκίνητα και επιχειρήσεις Βουλγαρίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Χαντζησαλάτας: Έλεγχοι σε αυτοκίνητα και επιχειρήσεις Βουλγαρίας

Του Γιάννη Χαντζησαλάτα*

Ύποπτα για έλεγχο είναι 9.500 αυτοκίνητα με πινακίδες Βουλγαρίας . Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είχαν αρχικά ελληνικές πινακίδες αλλά λόγω ΄΄φορολογικών ελαφρύνσεων΄΄ τις αντικατέστησαν με βουλγάρικες. Έτσι λοιπόν οι ιδιοκτήτες τους ίδρυσαν στην γειτονική χώρα εταιρείες που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εικονικές με σκοπό την αποφυγή πληρωμής τελών κυκλοφορίας, τεκμηρίων και φόρου πολυτελείας.. Η ΑΑΔΕ πλέον σε συνεργασία με την γείτονα χώρα έχει στη διάθεσή της την Ciela δηλαδή μια μεγάλη βάση δεδομένων όπου αντλεί πληροφορίες από τα κρατικά μητρώα της Βουλγαρίας, την εφημερίδα της Βουλγαρικής Κυβέρνησης καθώς και πληροφορίες για την επωνυμία, τον τύπο, την έδρα, την διαχείριση κ.λπ. αυτών των εταιρειών. Ισχυρό επίσης όπλο είναι η ¨Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών¨ μεταξύ 110 χωρών όπου παρέχονται στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς, τόκους, μερίσματα και κέρδη κεφαλαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορολογικών αρχών το 80% των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι εικονικές και τα έσοδα των ελληνικών αυτών επιχειρήσεων ανέρχονται στα 5 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων οι αρχές ζητούν από τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων έγγραφα που αποδεικνύουν ότι:

– Είναι κάτοικοι πάνω από 185 ημέρες στο εξωτερικό – Μισθωτήριο συμβόλαιο καθώς και αποδείξεις για δαπάνες παροχής ρεύματος και νερού – Συμβάσεις εργασίας – Στοιχεία νόμιμης κατοχής του αυτοκινήτου – ΑΦΜ Ελλάδας και αντίγραφα δηλώσεων Ελλάδας και Εξωτερικού

Το αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών έχουν ως αποτέλεσμα όταν διαπιστώνονται παραβάσεις την επιβολή πολύ υψηλών προστίμων που είναι ικανά να μετατρέψουν το όνειρο του φορολογικού παραδείσου σε εφιάλτη.

*Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ