Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Μπόλης: Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι- Οι προτεινόμενες ευνοϊκότερες ποινές  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Μπόλης: Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι- Οι προτεινόμενες ευνοϊκότερες ποινές  

Στον υπό διαβούλευση νέο Ποινικό Κώδικα, μία από τις τελευταίες του διατάξεις που εντάσσεται στις μεταβατικές, είναι το άρθρο 463 ΠΚ το οποίο με μία λιτή αλλά αρκούντως ουσιαστική διατύπωση, με σοβαρές συνέπειες για την ποινική αντιμετώπιση πολλών κατηγορουμένων, προβλέπει τα εξής:

Αναλύει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπόλης

  1. Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται ποινή φυλάκισης, προστίθεται διαζευκτικά και η χρηματική ποινή, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 57 του παρόντος κώδικα.
  2. Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται κάθειρξη έως δέκα έτη, αυτή μετατρέπεται σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή.
  3. Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται μόνο ποινή ισόβιας κάθειρξης, προστίθεται διαζευκτικά και η πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.»

Βάσει των ως άνω διατάξεων, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη ραγδαία αλλαγή που προτείνεται να συντελεστεί και στα εγκλήματα που προβλέπονται στους ειδικούς Ποινικούς Νόμους, δηλαδή εγκλήματα που δεν περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα αλλά ισχύουν ως ειδικά Νομοθετήματα.

Ενδεικτικά τέτοιοι νόμοι είναι ο νόμος περί ναρκωτικών, ο περί επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, ο περί αρχαιοκαπηλίας, ο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και βέβαια ο περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (γνωστότερος ως «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

  1. Αναφορικά στο νόμο περί ναρκωτικών, για τον καταδικασθέντα με τις επιβαρυντικές του Νόμου περιστάσεις, η έως σήμερα ποινή ήταν αυτή της ισοβίου. Πλέον διαζευκτικά μπορεί να επιβληθεί κάθειρξη από 10 έως 15 έτη.
  2. Στο αδίκημα της παράνομης επεξεργασίας ευαίσθητων και προσωπικών δεδομένων, σε περίπτωση που ο δράστης είχε σκοπό να προσπορίσει στο εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή είχε σκοπό να βλάψει τρίτον, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη. Με τις νέες διατάξεις προτείνεται η επιβολή ποινής φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.
  3. Στην αρχαιοκαπηλία όποιος χωρίς άδεια της αρχής διενεργεί ανασκαφή με σκοπό την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων τιμωρείται σήμερα με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο δράστης που υπεξαιρεί μνημείο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.   Με τις νέες διατάξεις προτείνεται η επιβολή ποινής φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.
  4. Ο υπαίτιος πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σήμερα τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη. Με το νέο Κώδικα, η προβλεπόμενη ποινή είναι αύτη των 3 ετών φυλάκιση.

Από την απλή αντιπαραβολή των ως άνω ποινών που προβλέπονται σήμερα με αυτές που προτείνονται στο Νέο Ποινικό Κώδικα, καθίσταται προφανής η προσπάθεια της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής  προς τον εξορθολογισμό  των ποινών. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι ευνοϊκότερη η ποινική μεταχείριση των δραστών.

Σήμερα, ο σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις κανόνας είναι ότι ο καταδικασθείς για πλημμέλημα, ουδέποτε οδηγείται στη φυλακή.  Με τις νέες διατάξεις αντιθέτως, ο καταδικασθείς για (βαρύ) πλημμέλημα σε ποινή άνω των 3 ετών, θα οδηγείται  στις φυλακές όπου θα εκτίσει μέρος της ποινής (το 1/10 τουλάχιστον) που του επιβλήθηκε. Σε αδικήματα λοιπόν όπως οι πλημμεληματικές κλοπές, για τις οποίες η κοινωνία θεωρεί ότι αντιμετωπίζονται με δυσανάλογη με το έγκλημα επιείκεια, αφού  έως σήμερα οι ποινές ή αναστέλλονται ή μετατρέπονται  σε χρηματικές, οι δράστες με τις νέες διατάξεις είναι δυνατόν να οδηγούνται  στη φυλακή.  Άρα, στα πλημμελήματα αυτά, η αντιμετώπιση του δράστη είναι δυσμενέστερη με τις νέες διατάξεις.

Το ιδιαίτερα αυτό κρίσιμο διάστημα της διαβούλευσης των νέων διατάξεων, προορίζεται ακριβώς ώστε τόσον οι μετέχοντες στη Δικαιοσύνη και οι Ενώσεις τους (Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικηγόροι) όσο και εν γένει η κοινωνία να αποτυπώσουν τους όποιους σχετικούς προβληματισμούς και τυχόν αντίλογο στο περιεχόμενο των διατάξεων.

Η εκ βάθρων αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα και στην Ποινική Δικονομία,  μόνο αν αντιμετωπιστεί στην ολότητά της δύναται να  βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων και άρα να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της εισαγωγής διατάξεων που σταθερά θα παραμείνουν στην έννομη τάξη της χώρας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ