Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

Ελλάδα: Δραματική η αύξηση (155%) επιθέσεων σε θρησκευτικούς χώρους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελλάδα: Δραματική η αύξηση (155%) επιθέσεων σε θρησκευτικούς χώρους

Με αφορμή την έκρηξη βόμβας στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, τα επίσημα στοιχεία για επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους στην Ελλάδα προκαλούν προβληματισμό.

Η «Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» για το 2017, δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την τέταρτη μέσα στο 2018, βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, από ναζιστές.

Έτσι λοιπόν το 2017 κατεγράφησαν 556 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Η αύξηση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική μια και αυτό 2016 οι επιθέσεις ήταν 218 δηλαδή 155%. Επιπλέον αυξήθηκαν και οι θρησκευτικές κοινότητες που επλήγησαν. Το 2016 σημειώθηκαν περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας τεσσάρων θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ το 2017 εις βάρος οκτώ κοινοτήτων.

525 περιστατικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν 525 περιστατικά (δηλαδή, το 94% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Δύο περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ένα στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, τέσσερα στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία, ένα στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (ΓΟΧ – «Παλαιοημερολογίτες») και τέσσερα στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά. Δηλαδή, συνολικά, 537 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και λοιπές βεβηλώσεις) κατεγράφησαν κατά χώρων χριστιανικών.

Επίσης, σημειώθηκαν έντεκα επιθέσεις κατά χώρων Ιουδαϊσμού, αρκετές από τις οποίες φέρουν προδήλως ρατσιστικό/αντισημιτικό χαρακτήρα. Τέλος, οκτώ περιστατικά αφορούν μουσουλμανικούς χώρους. Η αύξηση του αριθμού των περιστατικών αποδίδεται και στην καλύτερη συνεργασία των αρμοδίων, με αποτέλεσμα να έρχονται στο φως οι επιθέσεις.

πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ