Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Η Novartis «ρίχνει στον Καιάδα» στελέχη, όπως ο Φρουζής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Novartis «ρίχνει στον Καιάδα» στελέχη, όπως ο Φρουζής

Τη νέα γραμμή της, η οποία ουσιαστικά είναι να τηρήσει αποστάσεις «ασφαλείας» από στελέχη, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη «δίνη» του μεγάλου σκανδάλου των δωροδοκιών που ταλανίζει τη χώρα μας, παρουσίασε πρόσφατα η μητρική εταιρία Novartis.

Καμία σχέση με τα σκάνδαλα του παρελθόντος

Οι βαριές σκιές που έπεσαν πάνω από το φαρμακευτικό κολοσσό για μία σειρά παράνομων πρακτικών με τη διακίνηση βρώμικου χρήματος  προκειμένου να κυριαρχήσει στην αγορά φαρμάκου, αποτελούν πλέον  μία «πληγή» για τη μητρική Novartis η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα.

Προσπαθώντας να ανακτήσει τη φήμη της που επλήγη βαρύτατα από τα κρούσματα διαφθοράς τα οποία  αποκαλύφθηκαν, τα τελευταία χρόνια,  σε διάφορες χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα, η Novartis προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει  να  αφήσει οριστικά στο παρελθόν τέτοιες παράνομες συμπεριφορές που αμαύρωσαν την εικόνα της.

Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία επαναπροσδιορίζοντας  τους στόχους και τις προτεραιότητες της στο δρόμο της… ηθικής, δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για τις κρούσματα διαφθοράς με τη συμμετοχή στελεχών της που την ενέπλεξαν σε δικαστικές περιπέτειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η 47χρονη Αμερικανίδα, Shannon Thyme Klinger, η οποία έχει αναλάβει από τον Ιούνιο του 2018, ως νέα επικεφαλής δικηγόρος τη θέση της Γενικής Συμβούλου της Novartis, στη Βασιλεία,  ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες πως  η εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι απέχει σταθερά από «προβληματικές» πρακτικές.

«Μεμονωμένοι υπάλληλοι συμπεριφέρονται με ακανόνιστο τρόπο»

Σε συνέντευξή της, στη  γερμανική εφημερίδα NZZ. η κ. Klinger  αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες χώρες όπως τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Νότια Κορέα ή την Κίνα, όπου ήρθαν στο φως πρακτικές οι οποίες ουδόλως συνάδουν με τη νέα πολιτική της εταιρείας. Σύμφωνα πάντως με την κ. Klinger «ακόμη και με την πρόληψη σε μια πολυεθνική, του μεγέθους της Novartis δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί τελείως, ότι οι μεμονωμένοι υπάλληλοι συμπεριφέρονται με ακανόνιστο τρόπο».

Μακριά από δικαστικές περιπέτειες

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά από τη 47χρονη Γενική Σύμβουλο στην έδρα τη Novartis, στη Βασιλεία σε σφάλματα ή παραπτώματα στελεχών της εταιρείας, καθώς έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι στόχος της είναι να σταματήσει η εμπλοκή της εταιρείας «σε δαπανηρές νομικές υποθέσεις, επειδή οι εργαζόμενοι, ιδίως στο μάρκετινγκ, προσφεύγουν σε ανάρμοστες πρακτικές».

Έχοντας διατελέσει, από τον Μάιο του 2016, Γενική Διευθύντρια  Δεοντολογίας και Συμμόρφωσης για τον Όμιλο Novartis, η κ. Klinger, επαναλαμβάνει συχνά ότι η αλλαγή στην πολιτική της εταιρείας στοχεύει στην αποθάρρυνση των ανήθικων πρακτικών πωλήσεων. «Διασφαλίζουμε ότι ο καθένας μας το βράδυ στο σπίτι στο οικογενειακό τραπέζι με καθαρή συνείδηση να μπορεί να μιλήσει για το έργο του», λέει σε συνέντευξή της  στο NZZ.

Σε δύσκολη θέση ο Φρουζής

Το σίγουρο πάντως είναι πως για να καταφέρει να πείσει η μητρική  Novartis πως η αλλαγή της δεοντολογίας και του ηθικού πλαισίου που «ευαγγελίζεται» δεν θα μείνουν στα… μεγάλα λόγια, θα χρειαστεί να κρατήσει αποστάσεις από τα στελέχη της που καταγγέλλονται πως ενεπλάκησαν σε παράνομες δοσοληψίες και δωροδοκίες. Σε μία τέτοια περίπτωση ο δρόμος των εμπλεκόμενων στελεχών της φαρμακευτικής εταιρείας αναμένεται δύσκολος και κυρίως μοναχικός.

Από τον Μάρτιο

Σε ότι αφορά στον Κωνσταντίνο Φρουζή, η διάσταση φάνηκε από τον περασμένο Μάρτιο, όταν απέστειλε εξώδικο στην εταιρία, εκφράζοντας την απόλυτη άρνηση του, ότι διαχειρίστηκε χρήματα της εταιρίας για χρηματισμό τρίτων προσώπων, μεταξύ των οποίων και πολιτικών. Κατέθεσε μάλιστα, ξεκάθαρα, μια εντελώς αντίθετη εκδοχή από εκείνη που έχουν στις καταθέσεις τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Με το εξώδικό του, ο Κωνσταντίνος Φρουζής καλούσε τους εκπροσώπους της εταιρείας να προσέλθουν ενώπιον της εισαγγελέως, Ελένης Τουλουπάκη, και να δηλώσουν, ότι ο ίδιος δεν είχε πρόσβαση σε εταιρικό λογαριασμό στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, προσκομίζοντας στις εισαγγελικές αρχές και την πλήρη κίνηση των λογαριασμών από τότε που εισήλθε στη Novartis μέχρι τότε που αποχώρησε, Ανέφερε τότε ο κ.Φρουζής:

Το εξώδικο

«Τις τελευταίες εβδομάδες, το πανελλήνιο έχει συγκλονισθεί από τη δημοσιοποίηση της λεγάμενης «υπόθεσης Novartis», στο πλαίσιο της οποίας έχει ασκηθεί εις βάρος μου ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας από κοινού, καθώς φέρομαι, κατόπιν συναπόφασης και κοινού σχεδιασμού με ανώτατα στελέχη της εταιρείας σας αλλά και της μητρικής σας εταιρείας, να δωροδόκησα πληθώρα προσώπων, με σκοπό τον προσπορισμό σ’ εσάς και τη μητρική σας εταιρεία παράνομου περιουσιακού οφέλους, ανερχόμενου σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που έχει διαδράμει από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης μέχρι σήμερα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας τερατωδώς ψευδή γεγονότα, τα οποία έχουν επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή.

Μεταξύ αυτών και η «πληροφορία» ότι διατηρούσατε εταιρικό λογαριασμό, στον οποίον δήθεν είχα το δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης των χρημάτων μέχρι του ποσού των 1.000.000 ευρώ ανά περίπτωση καθώς και ότι δήθεν είχα πρόσβαση σε «τροφοδότη» λογαριασμό της μητρικής σας εταιρείας, που τηρείτο σε τράπεζα του εξωτερικού, τους οποίους (λογαριασμούς) χρησιμοποίησα προκειμένου να δωροδοκήσω πολιτικά και άλλα πρόσωπα, με ποσά που ανέρχονται συνολικά περί τα 50.000.000 ευρώ!

Επειδή γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα ανωτέρω είναι παντελώς ψευδή, καθώς ουδέποτε κατά τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης που με συνέδεε μαζί σας είχα πρόσβαση σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό είτε δικό σας είτε της μητρικής σας εταιρείας και ουδέποτε ανέλαβα ή διακίνησα οποιοδήποτε ποσό.

Επειδή γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδέποτε διέπραξα για λογαριασμό σας ή για λογαριασμό της μητρικής σας εταιρείας οποιαδήποτε παράνομη πράξη πολλώ δε μάλλον αυτές που μου αποδίδονται κατά τρόπο χονδροειδώς ψευδή.

Επειδή, όπως προανέφερα, από τη δημοσιοποίηση της εν λόγω υπόθεσης έχω υποστεί συντριπτικό πλήγμα στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή, καθώς έχω διασυρθεί στο πανελλήνιο ως το άτομο που, για λογαριασμό σας αλλά και της μητρικής σας εταιρείας, προέβην σε σωρεία δωροδοκιών.

Για τους λόγους αυτούς Και με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μου Σας καλώ όπως δια εκπροσώπου σας εμφανισθείτε ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς Κας Ελένης Τουλουπάκη, προκειμένου να δηλώσετε ότι ουδεμία πρόσβαση είχα σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό σας ή της μητρικής σας εταιρείας, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, προσκομίζοντας ταυτόχρονα την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών σας καθ’ όλο το διάστημα της εργασιακής σχέσης που με συνέδεε μαζί σας, από την πρόσληψή μου μέχρι την αποχώρησή μου, προκειμένου, με τον τρόπο αυτό, να αποδειχθεί ότι ουδέποτε ανέλαβα ή διακίνησα οποιοδήποτε ποσό από τους λογαριασμούς σας ή της μητρικής σας εταιρείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ