Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κέλλυ Σταμούλη: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η θάλασσα του Μιχαήλ” (video)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κέλλυ Σταμούλη: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η θάλασσα του Μιχαήλ” (video)

Στον πλανήτη μας ζούμε  7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι!  Πόσοι όμως εξ αυτών καθορίζουν τις τύχες μας; Εικάζω όχι περισσότεροι από 100!

Οι εκλεκτοί αυτοί συνάνθρωποί μας είναι σίγουρα ετερόκλητοι μεταξύ τους. Ο ένας μπορεί να είναι Νομπελίστας από την Ιορδανία, ο άλλος μέγας ευεργέτης από τον Καναδά, ο τρίτος δεινός Πολιτικός από την Αφρική, ο τέταρτος μουσικός συνθέτης από την Πορτογαλία, ο άλλος μεγαλοβιομήχανος της Ευρώπης.

Γράφει η Κέλλυ Σταμούλη

Τώρα άκου προσεκτικά και πες μου, Αναγνώστη, αν μεταξύ αυτών των ευεργετών της ανθρωπότητας, μπορεί να είναι και ένα 10χρονο αμούστακο αγόρι. 

Ναι! Μπορεί. 

Όταν το εκτόπισμα της αδικοχαμένης ψυχούλας του διαθέτει τόση δύναμη, όσο αυτή που εξέπεμπε το πολλά υποσχόμενο βλέμμα του, τα 10 πολύτιμα, αξέχαστα, χρόνια που ευτύχησε να αναπνέει, μέχρι που η ζωούλα του χάθηκε στα έγκατα του Αιγαίου, με αναπάντητο το δυσβάσταχτο ΓΙΑΤΙ, που σαφώς η Δικαιοσύνη θα το διερευνήσει, δίδοντας απαντήσεις στον αιματοβαμένο σπαραγμό των οικείων του χαρισματικού Μιχαήλ.

Η δύναμη του ευλογημένου DNA του δεκάχρονου ήρωα όπλισε τον ακούραστο πατέρα του, που κατόρθωσε το ακατόρθωτο… την πληγή, το βαθύ τραύμα, την ανείπωτη τραγωδία να την… 

Δεν θα αντισταθώ όμως στον πειρασμό και θα δανειστώ τα πολύτιμα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος απηύθυνε λόγο-εγκώμιο στο ανθρωπιστικό έργο του πατέρα, Παναγιώτη Πασχαλάκη, αναφορικά με την πρόληψη των ατυχημάτων στις θάλασσές μας. 

Ρήτορας ολκής, με έναν ορθολογιστικό, ρεαλιστικό γοητευτικό ελληνικότατο λόγο ο κ. Πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων:

«… Το ότι έρχονται τέτοιες πρωτοβουλίες να αναπληρώσουν τα κενά του Κράτους τους δίνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία… Τέλος επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον κ. Πασχαλάκη. Τονίστηκε πριν πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια.  Αυτός ο άνθρωπος είναι ένα υπόδειγμα για όλους… Για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το πένθος όχι σε μία αέναη μελαγχολία, αλλά το πέρασμα από το πένθος στην υπεράσπιση της ζωής, όπως ακριβώς είναι και ο ρόλος του ανθρώπου, του πραγματικού ανθρώπου. Γι αυτό ακριβώς εύχομαι το δικό σας παράδειγμα το παράδειγμα ενός μεγάλου, γενναίου πατέρα, να είναι παράδειγμα για όσους επιλέξει η μοίρα να έχουν την ίδια τύχη…»

Ο λόγος του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας καθήλωσε τους σιωπηλούς προσκεκλημένους στην ασφυχτικά γεμάτη αίθουσα του τελευταίου ορόφου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Η ηχός των σοφά επιλεγμένων προεδρικών λέξεων στόχευσαν τον γαλήνιο ουρανό, εκεί όπου κατοικεί πλέον ο μικρός Μιχαήλ, μέγας παρατηρητής της θάλασσας, που ως άγγελος φωτεινός αποτρέπει και ΝΑΙ αλλάζει τις τύχες των εν δυνάμει θυμάτων.

Να λοιπόν πολύτιμε Αναγνώστη μου, πώς η προκληθείσα εκ της τραγικής απώλειας πατρική δύναμη, έχει ήδη αλλάξει το ρου του νομοθετικού έννομου κόσμου, και ως εκ τούτου, δρώντας προληπτικά, με τις πολυάριθμες κοινωνικές δράσεις του, έχει σώσει ζωές.

Μάλιστα, το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από το 2015 μέχρι σήμερα, σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό προχώρησε στην τροποποίηση του Κανονισμού που προβλέπει την ad hoc νομοθετική ρύθμιση των συγκεκριμένων θεμάτων. Έτσι στις 23/5/2018 με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 20 «Ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής».

Αναφέρω ενδεικτικά δύο εκ των σημαντικών, εν συνόλω 18, τροποποιήσεων που επέφερε ο ως άνω Κανονισμός:

      1. Θεσπίστηκαν αυστηρότερες προδιαγραφές και προσόντα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων εκμίσθωσης θαλασσίων σπορ και μέσω αναψυχής,
      2. Τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την έκδοση άδειας (πχ προπονητής θαλασσίου σκι) πρέπει να συντρέχουν σε έναν τουλάχιστον από τους νόμιμους εκπρόσωπους της εταιρείας, (στον παλαιότερο κανονισμό υπήρχε η πρόβλεψη ανάθεσης σε τρίτο πρόσωπο που δεν όφειλε να είναι νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας).

Κι επειδή η ποίηση κατέγραψε πιο γλαφυρά και από την πραγματικότητα την τραγική και ταυτόχρονα ιερή πορεία του Μιχαήλ,  κλείνω το κείμενο αυτό με τους στίχους του Νίκου Μοσχοβάκου (από το ποίημα “Μελλεφήβου Μιχαήλ”):

“Ο μελλοντικός έφηβος Μιχαήλ ίππευσε ένα από τα περαστικά δελφίνια για ν΄ακούσει τον Αρίωνα να παίζει την μουσική της αθανασίας…”

*Η Κέλλυ Σταμούλη είναι Δικηγόρος.  Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Στις Βρυξέλλες έκανε το μεταπτυχιακό της στο Δίκαιο Αέρος και Θαλάσσης στο ULB και τη Σχολή Θεάτρου Klein Akademie.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ