Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Αναστολή ή σωστή εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Αναστολή ή σωστή εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα;

Ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας παρά το γεγονός ότι αποτελούν κορυφαία νομοθετικά κείμενα για την προστασία της έννομης τάξης, δυστυχώς αποτέλεσαν κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει εκλογών.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν ενώ αποτελούν έργο ετών αποφασίσθηκε να εμφανισθούν προς ψήφιση στη Βουλή δύο ημέρες πριν αυτή κλείσει για τις εκλογές.

Το πολιτικό αυτό παρασκήνιο έχει σήμερα σαν πρακτικό αποτέλεσμα να συζητείται στο δημόσιο βίο έντονα πρώτον η τροποποίηση των κωδίκων και δεύτερον η πιθανή αναστολή εφαρμογής τους.

Η αναστολή ωστόσο, είναι κάτι το οποίο δυστυχώς δε μπορεί να εφαρμοσθεί για πολλούς διαφορετικούς νομικούς λόγους. Ενδεικτική είναι η αρθρογραφία δικαστών και εισαγγελέων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση και αν ακόμα αυτή ήταν δυνατή, η προσωπική άποψη του συντάκτη είναι ότι οιαδήποτε παύση εφαρμογής μάλλον μεγαλύτερη ανασφάλεια δικαίου θα δημιουργήσει παρά θα λύσει προβλήματα.

Αντιθέτως, η λύση της τροποποίησης των νέων διατάξεων σε μία πιο εύλογη βάση ακούγεται πιο ρεαλιστική λύση.

Εδώ όμως θα πρέπει η νομοθετική εξουσία να δείξει ιδιαίτερη επιμέλεια και αυτό καθώς ένας νόμος δε πρέπει να αλλάζει για πολιτικούς λόγους αλλά μόνον για νομικούς. Θα πρέπει η τροποποίηση να έχει μακροπρόθεσμη στόχευση και σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί οιαδήποτε φωτογραφική μεταχείριση υποθέσεων.

Είναι η χρονική συγκυρία τέτοια που είναι ευκαιρία η τροποποίηση των διατάξεων. Είναι η πρώτη φορά ιστορικά που σύσσωμος ο νομικός κόσμος με την επίβλεψη όμως και της κοινωνίας παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ας αδράξει την ευκαιρία η νομοθετική εξουσία για να δημιουργήσει ένα ποινικό νομικό καθεστώς το οποίο θα είναι αποδεκτό και με συναίνεση για πρώτη φορά από την ίδια την κοινωνία.

         

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ