Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Πως θα κάνετε δήλωση (με τον νέο ΠΚ) για να συνεχιστεί η δίωξη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Πως θα κάνετε δήλωση (με τον νέο ΠΚ) για να συνεχιστεί η δίωξη

Ο νέος Ποινικός Κώδικας τροποποίησε κάποια από τα ποινικά αδικήματα μετατρέποντας αυτά από αυτεπάγγελτα σε κατ’ έγκληση. Κρίσιμο επομένως θα ήταν να υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση για όλες αυτές τις υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστικών αρχών και δεν έχουν ακόμα δικασθεί.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος*

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναφέρεται στο άρθρο 464 ΠΚ, το οποίο ορίζει:

«Εκκρεµείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως µε αντικείµενο πράξεις για την δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα Κώδικα ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούµενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων µηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυµεί την πρόοδό τους».

Είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη διάταξη επιβάλλει σε όσους είναι μηνυτές να προβούν σε συγκεκριμένη δήλωση ενώπιον της Εισαγγελίας κατά την οποία και θα δηλώσουν ότι επιθυμούν την ποινική δίωξη των δραστών και την συνέχιση της υποθέσεως. Μάλιστα οι συνέπειες της μη κατάθεσης της δήλωσης θα έχουν ως πρακτικό αποτέλεσμα την απαλλαγή των δραστών.

Είναι σαφές ότι η διάταξη έχει κάποια ζητήματα σύνταξης, ωστόσο το νόημα παραμένει. Δίνεται τετράμηνη προθεσμία προκειμένου να γίνουν οι σχετικές δηλώσεις.

Είναι επιβεβλημένο επομένως όσοι έχουν καταθέσει μηνύσεις και αυτές εκκρεμούν να εμπιστευθούν τους δικηγόρους τους προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες αφού η προθεσμία έχει ήδη ξεκινήσει από 1η Ιουλίου και συνεχίζει να τρέχει.

*Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ