Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Αναστολή της κοινωφελούς εργασίας;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Αναστολή της κοινωφελούς εργασίας;

Ζούμε στην εποχή που η κοινή γνώμη απασχολείται καθημερινά με τις πρόσφατες αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων και τις πιθανές επανατροποποιήσεις μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης. Δυστυχώς για όλους εμάς έως τώρα η διαδικασία ενημέρωσης δε βασίζεται ούτε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ούτε σε νομοσχέδια προς διαβούλευση, ούτε σε επιτροπές στη Βουλή, ούτε σε συζητήσεις ενώπιον της τελευταίας. Αντιθέτως, ενημερωνόμαστε για πιθανές ιδιαιτέρως κρίσιμες αλλαγές στο χώρο της Ποινικής Δικαιοσύνης διά συνεντεύξεων στα ΜΜΕ.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος*

Καθημερινά αναρτώνται νέες δημοσιεύσεις στα μέσα που ομιλούν για αναστολή των υπαρχόντων Κωδίκων. Έχοντας αναφερθεί σε προγενέστερο άρθρο κάτι τέτοιο είναι νομικά αδύνατο και θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης από την υπάρχουσα κατάσταση.

Υπάρχει ωστόσο η νομική δυνατότητα αναστολής εφαρμογής νέων δικονομικών θεσμών, οι οποίοι για πρώτη φορά εισάγονται στην έννομη τάξη, όπως πχ η ποινική διαπραγμάτευση.

Αυτή ακριβώς τη θέση διατύπωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο και ανέφερε ότι υπάρχει η πιθανότητα αναστολής του θεσμού της εκτέλεσης της ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας.

Εδώ ωστόσο αρχίζει και το πρόβλημα. Ο νέος Κώδικας εισήγαγε το θεσμό της κοινωφελούς εργασίας ως κύρια ποινή. Παράλληλα, με την κατάργηση των προηγούμενων Κωδίκων καταργήθηκε η δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε χρήμα. Προκύπτει επομένως ευλόγως η απορία τι θα ισχύσει νομικά με μία πιθανή αναστολή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας;;

Κατά την άποψη τουλάχιστον του συντάκτη δε υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς των νέων Κωδίκων, αφού αυτοί έχουν καταργηθεί και όχι τροποποιηθεί. Επομένως, σήμερα η μετατροπή της ποινής σε χρήμα έχει καταργηθεί και δεν μπορεί να επανέλθει παρά μόνον αν υπάρξει εξ αρχής νομοθετική ρύθμιση. Επομένως, στο πιθανό σενάριο της αναστολής του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας θα βρεθούμε στο παράδοξο να οδηγείται ο κατηγορούμενος με ποινή άνω των 3 ετών για πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινή στη φυλακή, αφού ούτε θα μπορεί να πληρώσει την ποινή του ούτε θα μπορεί να εργασθεί.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η Ποινική Δικονομία δεν είναι ένα κείμενο στο οποίο μπορούμε να παρέμβουμε χωρίς συνέπειες, αφού οι διατάξεις του αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Σε καμία περίπτωση δε, δεν επιτρέπονται αποσπασματικές κινήσεις.

Ο υπάρχων νέος Κώδικα προβλέπει την έκδοση κανονιστικής πράξης η οποία και θα ορίζει τα όσα απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει ορθά ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας. Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει, καλό θα ήταν να προχωρήσουν οι αλλαγές άμεσα καθώς το νομικό πλαίσιο τις προβλέπει.

*Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ