Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

Λεφτά (για πρόστιμα) υπάρχουν….

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λεφτά (για πρόστιμα) υπάρχουν….

Με πρόστιμα  που ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό Κράτος την τελευταία πενταετία  για παραβίαση της Κοινοτικής  Νομοθεσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  καθώς  και για παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Τις ουκ ολίγες μάλιστα καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ  για τη χώρα μας επικαλέστηκε  πριν λίγες ημέρες και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου η οποία με επιστολή της προς τις Εισαγγελίες της χώρας, «χτύπησε» καμπανάκι, σημειώνοντας πως αν και τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση απαγορεύονται τόσο από το διεθνές όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο «δυστυχώς η εν λόγω απαγόρευση δεν τηρείται στην πράξη».

Κακομεταχείριση ατόμων που τελούν υπό κράτηση

Και ζητούσε από τους εισαγγελείς να επιδείξουν «ιδιαίτερη προσοχή τόσο κατά το προκαταρκτικό στάδιο εξέτασης των υποθέσεων κακομεταχείρισης ατόμων που τελούν υπό κράτηση, όσο και κατά την εκδίκασή τους», όχι μόνο λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης από τα πρόστιμα στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά γιατί «θέτει και τη χώρα υπό καθεστώς σχετικής επιτήρησης».

Σύμφωνα τώρα με  τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας από ορκωτό λογιστή  στην Εισαγγελία Πρωτοδικών  Αθηνών (η οποία συνοδεύεται και από πλήθος σχετικών εγγράφων), μόνο για τη μεγάλη «πληγή» της χώρας, τις παράνομες χωματερές, ο λογαριασμός ανέρχεται στα 48 εκ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο μηνυτής, αποκλειστικοί  υπεύθυνοι για τα εν λόγω πρόστιμα είναι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες κατά των οποίων «θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί διώξεις και να τους έχουν καταλογιστεί τα σχετικά ποσά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις λοιπές Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές».

Σε όσους ευθύνονται για τις παραβιάσεις

Κι επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ζητά  να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες των εν λόγω Αρχών και ιδίως των Διοικήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και  των Σωμάτων Επιθεώρησης της Δημόσιας Διοίκησης που θα έπρεπε κατά αυτόν να καταλογίσουν «ως όφειλαν όλα τα σχετικά ποσά σε όσους ευθύνονται για τις παραβιάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει  «ποτέ οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν παρείχαν την εξουσιοδότηση ή άλλης μορφής εντολή για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, στα εκάστοτε πολιτικά και μη πρόσωπα και τους υπό αυτών Δημοσίους Υπαλλήλους και Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές που ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση του νόμου, άρα λοιπόν για ποιο λόγο θα πρέπει ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρυνθεί με τα σχετικά ποσά.  Εκτός των άλλων ο καταλογισμός των προστίμων στους υπευθύνους θα λειτουργήσει ανασταλτικά σε μελλοντικές προσπάθειες παραβιάσεων προς ωφέλεια της χώρας», καταλήγει στην αναφορά του.

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ