Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ξαναζούμε το σκηνικό του «Βρώμικου ’89»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ξαναζούμε το σκηνικό του «Βρώμικου ’89»

Στο σύνολό τους οι πολιτικοί μας θεσμοί, μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη, διέρχονται βαθιά κρίση. Στα πολλά αίτια της κρίσης σημαντική θέση κατέχει και η ποινικοποίηση των πολιτικών δραστηριοτήτων με το φαινόμενο της σκανδαλολογίας και την εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην καθημερινή πολιτική ζωή του τόπου.

Γράφει ο πρ. Υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

Η σκανδαλολογία, η ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής, η συκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων και ο τρόπος λειτουργίας συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών είχαν και έχουν οδυνηρές συνέπειες. Επιφέρουν τον μεγάλο κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική, στους πολιτικούς και στους δημοκρατικούς θεσμούς, κυρίως δε στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και της Δικαιοσύνης.

Με επιπτώσεις οι οποίες συνδέονται και με τη σημερινή πολύμορφη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Η συνύπαρξη επίσης των πραγματικών σκανδάλων με την αχαλίνωτη σκανδαλολογία προκαλεί σύγχυση και λειτουργεί σε βάρος της ευνομίας, ενώ, μάλιστα, πολλές φορές δεν οδηγεί καν στην τιμωρία των πράγματι ενόχων.

Δυστυχώς, πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η επαναφορά στο προσκήνιο του δημόσιου βίου των νοσηρών φαινομένων της σκανδαλοθηρίας και σκανδαλολογίας. Η κυβέρνηση ασχολείται με το παρελθόν.

Ξεθάβει υποθέσεις και μεθοδεύει διώξεις εναντίον κεντρικών προσώπων του «παλαιού» και «διεφθαρμένου» πολιτικού συστήματος. Εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις χαρακτηρίζονται «σκάνδαλα». Προαναγγέλλει ακόμα και «καταδικαστικές αποφάσεις». Εχουν διδαχθεί ότι η σκανδαλολογία είναι μια «καλή συνταγή» για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική τους πολιτική.

Είναι αδιάφορο το γεγονός ότι η σκανδαλολογία αποδυναμώνει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Οτι είναι ο χειρότερος εχθρός της όποιας αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. Ο δημόσιος βίος και η Δικαιοσύνη ξαναζούν το σκηνικό του «Βρώμικου ’89».

Για την υπόθεση Novartis δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρακολουθεί και ενημερώνεται εξωθεσμικά για την πορεία της ανάκρισης. Θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το σκάνδαλο. Μεθοδεύει για να το «φορτώσει» στο «αμαρτωλό και ένοχο παλαιό πολιτικό σύστημα». Παρεμβαίνει στην όλη δικαστική διαδικασία, περιφρονώντας κάθε συνταγματική πρόβλεψη για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Δεν θεωρώ σκόπιμη την αναφορά σε συγκεκριμένες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Τουναντίον, θεωρώ σκόπιμη την επισήμανση ότι η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη παρακμή των δημόσιων ηθών. Ενα μαύρο σύννεφο σκεπάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Ενα σύννεφο γεμάτο καταιγίδες και θύελλες. Το σύννεφο της σκανδαλολογίας, που αποδυναμώνει τους πολιτικούς θεσμούς, που ευτελίζει αξίες, αρχές και ανθρώπινες αξιοπρέπειες.

Είναι άμεση εθνική ανάγκη η πολιτική ζωή να βρει τον αληθινό της δρόμο. Να απαλλαγεί από το «μαύρο σύννεφο» και η δημόσια αντιπαράθεση να στραφεί στα μεγάλα και κρίσιμα εθνικά, θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου.

* Δικηγόρος, πρώην Υπουργός

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Κυριακή 21/04/2019

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ