Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Ο πρωθυπουργός στο «λάκκο των λεόντων»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Ο πρωθυπουργός στο «λάκκο των λεόντων»

Μετά την μικρή ανάπαυλα των διακοπών, αλλά και το τέλος του μήνα του μέλιτος της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι Υπουργοί του μπαίνουν σιγά σιγά στα δύσκολα.

Από τη μια η καθημερινότητα των πολιτών που το Σεπτέμβριο, μετά τα περιβόητα μπάνια του λαού, που θα πάνε στο ταμείο για μια σειρά φόρων, αλλά και για τα σχολικά, που θα τους προσγειώσει στην σκληρή πραγματικότητα.

Γράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερόγλου*

Καθώς θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, έστω και για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, έστω και με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Και τα δυο είναι ευνοϊκά για τους πολίτες, αλλά μην λησμονούν οι κυβερνώντες ότι οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν ίδιοι, άρα και τα έσοδα των πολιτών, με ότι αυτό σημαίνει για όλους μας.

Παράλληλα οι αναμενόμενες και πολυδιαφημιζόμενες επενδύσεις, παραμένουν στα χαρτιά, όπως βέβαια και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η κρίση και τα προβλήματα παραμένουν εδώ καθώς ούτε και ο τουρισμός απέδωσε όπως πολλοί ήλπιζαν. Αυτά συνθέτουν το εντός σκηνικό της χώρας μας.

Από την άλλη αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται να μπει στο λάκκο των λεόντων.

Και μπορεί, όπως κάθε νέος πρωθυπουργός, να ελπίζει ότι οι θεσμοί έχουν λάβει το μήνυμα και ότι η αξιοπιστία του μπορεί να τους αλλάξει, αλλά να μας επιτρέψει να του πούμε ότι η επιθυμία μας τις περισσότερες φορές δεν διαμορφώνει την πραγματικότητα.

Τα πράγματα για τους ξένους ηγέτες είναι πολύ πιο απλά. Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το πεπόνι. Ήδη έχουν κτυπήσει τα πρώτα τους καμπανάκια για τα όσα ο κ. Μητσοτάκης με το καλημέρα εφήρμοσε και τον περιμένουν στη γωνία για τις φοροελαφρύνσεις αλλά και για την κατάργηση των τεκμηρίων που όλα δείχνουν ότι πάνε πίσω.

Οι τρεις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη και δύσκολες είναι και καθοριστικές. Διότι για πρώτη φορά θα συναντήσει τα… θηρία με διαφορετικό ρόλο.

Όχι αυτόν τον εύκολο της αντιπολίτευσης, αλλά της ηγεσίας μιας χώρας από την οποία έχουν απαιτήσεις να εφαρμόσει ότι έχει συμφωνήσει ακόμη και αν γνωρίζουν ότι πολύ απλά αυτά που ζητάνε δεν βγαίνουν.

Θα λέγαμε στον πρωθυπουργό πάνω από όλα να είναι καχύποπτος. Όσο και να πιστεύει ότι μιλάει την ίδια γλώσσα με τους θεσμούς, τον ενημερώνουμε ότι δυστυχώς ούτε αυτός, ούτε οι προηγούμενοι μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Διότι οι εταίροι μας μιλάνε μια και μόνη γλώσσα καλώς ή κακώς.

Τη γλώσσα του δικού τους συμφέροντος και καμία άλλη.

Ο πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 θα είναι στο Βερολίνο για συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, στις 2 Σεπτεμβρίου πετά για Άμστερνταμ, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, έχοντας ως ισχυρό χαρτί τη θετική πορεία της οικονομίας, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν αρχίσει να δείχνουν στη χώρα μας οι αγορές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Αυτά όμως δεν είναι αρκετά για τους…θεσμούς. Θα θέλουν συγκεκριμένα και χειροπιαστά πράγματα και εκεί δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα ζητήσουν, μια και διαχρονικά δεν κάνουν τίποτε για την ψυχή της μάνας τους.

Ένα άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το νέο περιβάλλον σε Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Το σκηνικό είναι περίπλοκο. Για αυτό επαναλαμβάνουμε προσοχή στο λάκκο με τα φίδια. Και κυρίως στις δεσμεύσεις που θα του ζητήσουν.

*Διευθυντής του newsbreak.gr και Σύμβουλος Έκδοης της εφημερίδας “δημοκρατία”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ